Τα αυξημένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από τη παραβατικότητα στα σχολεία απαντά για τα περιστατικά βίας που παρατηρούνται το τελευταίο καιρό, αλλά και το ρόλο των εκπαιδευτικών στην προώθηση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Article featured image
Article featured imageΑύξηση στις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας
και Πολιτισμού, το οποίο υπογραμμίζει ότι «η σεξουαλική κακοποίηση διαφέρει και πρέπει να διαχωρίζεται από τις παραβατικές συμπεριφορές που εντοπίζονται στα σχολεία μας ή και στην ευρύτερη κοινωνία». Σημειώνει, εξάλλου, ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεν διαδραματίζονται εντός του σχολείου.

Με ανακοίνωση που παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση σχετικά με περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, το Υπουργείο σημειώνει ότι «η εστίαση σε μεμονωμένα περιστατικά βίας, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί, και ο τρόπος με τον οποίο αυτά παρουσιάζονται, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, όχι μόνο για το δημόσιο σχολείο αλλά και για τα ίδια παιδιά και τις οικογένειές τους, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια για αποτελεσματική υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων και πολιτικών».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στον χώρο του σχολείου τυγχάνουν, κατά κανόνα, άμεσης διαχείρισης από το σχολείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΝ, στη βάση σχετικών πρωτοκόλλων. Προσθέτει ότι , ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ενεργοποιούνται και άλλες υπηρεσίες του Κράτους. «Αναφορές ότι τα σχολεία είναι εκτός ελέγχου στα θέματα αντιμετώπισης της βίας δεν επαληθεύονται από τα επίσημα στοιχεία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ούτε αποδίδουν την πραγματική διάσταση του ζητήματος», σημειώνει το Υπουργείο.

Όσον αφορά τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρει ότι με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνεται ότι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τη δεύτερη πιο μεγάλη ομάδα προώθησης αναφορών περιστατικών σεξουαλικής βίας στην Αστυνομία, για παραπομπή στον αρμόδιο φορέα που είναι «Το Σπίτι του Παιδιού», μετά τους μη ένοχους γονείς ή άλλα μη ένοχα μέλη της οικογένειας. Αυτό, αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του σχολείου στην αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών.

«Το δημόσιο σχολείο, με τα μέτρα που εφαρμόζει από την προσχολική ηλικία και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών, ενισχύει τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε να διαμορφώσουν τις κατάλληλες εκείνες στάσεις, για να μπορούν να αποφεύγουν συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε περιστατικά βίας και παραβατικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η νεανική βία και παραβατικότητα, ένα φαινόμενο που δυστυχώς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ή να παραγνωρίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, αυτό το σημαντικό ζήτημα, να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης ή εκμετάλλευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ