Πατέρας και γιος βρήκαν αρχαία λείψανα στην παραλία

Το παιδί πίστεψε πως ήταν οστά δεινοσαύρου.

Article featured image
Article featured image

Ο Christopher Rees, από το Μπρίτζεντ της Νότιας Ουαλίας, έπεσε πάνω σε αρχαία ανθρώπινα λείψανα, ενώ έκανε βόλτα τον σκύλο του στον κόλπο Dunraven, στην κοιλάδα του Glamorgan, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο 39χρονος βρισκόταν μαζί με τον επτάχρονο γιο του, Dylan, όταν είδε μέρος ενός οστού να προεξέχει από την άμμο. «Ο Dylan λατρεύει να μαθαίνει για την ιστορία και να πηγαίνει στα μουσεία, γι' αυτό ήταν ενθουσιασμένος όταν είδε τι ήταν», ανέφερε ο Christopher.

archaia-leipsana-oualia_city (3).png



Αρχικά, ο 7χρονος σκέφτηκε ότι τα οστά ήταν «ενός δεινοσαύρου» και πήραν μερικά από αυτά που βρήκαν πίσω στο αυτοκίνητο για να τα πάρουν σπίτι. Όμως, όταν το παιδί επέστρεψε στο σπίτι και έδειξε περήφανα τις ανακαλύψεις του στη μαμά του, η Sophie, άρχισε να υποψιάζεται. «Είπε, ‘μοιάζει με ανθρώπινα οστά’ και στην αρχή, δεν το σκέφτηκα πολύ καθώς πίστευα ότι μπορεί να ήταν κόκκαλο ζώου, αλλά μετά άρχισα να αμφισβητώ τον εαυτό μου», δήλωσε ο Christopher.

«Η αδερφή μου έχει μερικούς φίλους γιατρούς και κτηνίατρους. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου δείπνου, της μίλησα και μου είπε πως ναι, μοιάζει με ανθρώπινο κόκαλο».

Τότε ο Christopher κάλεσε την αστυνομία και τους εξήγησε τι είχαν ανακαλύψει. «Με έπιασε πανικός. Εξήγησα τα πάντα στην αστυνομία και πού τα βρήκα».

archaia-leipsana-oualia_city (1).png



Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας απέκλεισε την περιοχή της παραλίας για λίγες μέρες, ενώ ερευνούσε την ανακάλυψη. Ακολούθως, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι αυτό που ανακάλυψαν πατέρας και γιος ήταν αρχαία λείψανα. Ο Christopher λέει πως όταν είπε την αλήθεια στον γιό του, αυτός το θεώρησε πολύ κουλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται αρχαία λείψανα κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ύποπτα ανθρώπινα λείψανα αιώνων βρέθηκαν στην ίδια παραλία μετά την κατάρρευση ενός αρχαίου τείχους. Τα οστά στάλθηκαν για ανάλυση, ωστόσο οι ειδικοί υποθέτουν ότι μπορεί να προέρχονται από θύματα ναυαγίων του 16ου, 17ου και πιθανώς του 18ου αιώνα.

archaia-leipsana-oualia_city (2).png



Ο ιστορικός Graham Loveluck-Edwards εξήγησε ότι υπάρχουν άλλες δύο πιθανότητες. «Γνωρίζουμε ότι στην προϊστορική περίοδο, οι άνθρωποι στην περιοχή συχνά τοποθετούσαν τους νεκρούς τους σε σπηλιές», είπε, προσθέτωντας ότι «έχουμε, επίσης, αρχαιολογικά στοιχεία για μια μάχη που έλαβε χώρα εδώ κοντά τον 1ο αιώνα».

Παρόλα αυτά, ο κ. Loveluck-Edwards συμφώνησε ότι η θεωρία του ναυαγίου ήταν η πιο πιθανή εξήγηση.

Μαζί με την εξήγηση του ναυαγίου βρίσκεται σύμφωνα και η Claudine Gerrard, από το Heneb, The Trust for Welsh Archaeology. «Τα ανθρώπινα λείψανα ξεβράζονταν συχνά στην ξηρά μετά από ναυάγια και θάβονταν στο πλησιέστερο διαθέσιμο μέρος», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι ημερομηνίες μπορεί να ποικίλλουν από προϊστορικές έως σύγχρονες.

Πολυάριθμες αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν γίνει κατά μήκος της ακτής Vale of Glamorgan, και της προϊστορίας και της Εποχής του Σιδήρου. Μάλιστα, το 2019, οι σκελετοί τουλάχιστον έξι ανθρώπων, που πιστεύεται ότι ήταν θύματα ναυαγίου, βρέθηκαν στην παραλία Cwm Nash, η οποία απέχει μόλις λίγα μίλια από τον κόλπο Dunraven. Επιπρόσθετα, το 2014, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο οστά ανθρώπινων ποδιών σε έναν γκρεμό και πάλι στο Cwm Nash.



Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ