Προβολή της ταινίας Farha που αποτυπώνει τον πόνο και τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και θα προβληθεί το Σάββατο στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Προβάλλεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο Πάνθεoν στη Λευκωσία η διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ταινία Farha, η οποία αποτυπώνει τη βία που βίωσαν οι Παλαιστίνιοι κατά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, «η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και περιγράφει την αληθινή ιστορία μιας οικογενειακής φίλης της Ιορδανoπαλαιστίνιας σεναριογράφου και σκηνοθέτιδος Νταρίν Σαλάμ».

Συγκεκριμένα η ταινία, που προβάλεται και στο Netflix, περιστρέφεται γύρω από μια έφηβη που ονομάζεται Φάρχα, της οποίας σιωνιστές πολιτοφύλακες σκοτώσαν την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της Νάκμπα (Ημέρα της Καταστροφής).

Η ταινία αποτυπώνει τη Νάκμπα, όπως αποκαλείται η τραγωδία των Παλαιστινίων του 1948 μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών, μέσα από την οπτική γωνία της 14χρονης Φάρχα, η οποία προσπαθεί να αποφύγει τους άγραφους κανόνες της εποχής. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων ο πατέρας της αναγκάζεται να την κρύψει σε μια μικρή αποθήκη έξω στην αυλή του σπιτιού τους, μέχρι ο ίδιος να επιστρέψει. Εκεί η Φάρχα βλέπει στρατιώτες του νεοσύστατου ισραηλινού στρατού να σκοτώνουν μια οικογένεια Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά και ένα νεογέννητο.

Η Φάρχα, που το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «χαρά», ως συμβολική αναφορά στην ευτυχισμένη ζωή της πριν από τα γεγονότα, βλέπει τα όνειρα και τη ζωή της να γκρεμίζονται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου του 1948 που οδήγησε στον ξεριζωμό 700 χιλιάδων Παλαιστινίων και έχει μείνει στην ιστορία ως Νάκμπα, δηλαδή καταστροφή.



Η σεναριογράφος-σκηνοθέτις της ταινίας, Ντάριν Τζ. Σαλάμ, είχε την επιθυμία να πει αυτήν την ανθρώπινη και προσωπική ιστορία που κουβαλούσε μαζί της από την παιδική της ηλικία και να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Η Σαλάμ ωθήθηκε να κάνει την πρώτη της ταινία αφού άκουσε την ιστορία από τον πατέρα της σε νεαρή ηλικία και λέει ότι βασίστηκε σε πραγματικά περιστατικά. Όπως η ίδια έχει πει, δεν υπάρχουν πολλές ταινίες για την περίοδο αυτή, παρόλο που η Νάκμπα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των Παλαιστινίων.

Η ταινία συμμετείχε σε σειρά διεθνών φεστιβάλ κερδίζοντας το βραβείο κριτικών ως καλύτερης ταινίας για το 2022 στο Αραβικό Φεστιβάλ του Malmö, και το βραβείο καλύτερης νεανικής ταινίας μεγάλου μήκους για το 2022 στο Asia-Pacific Screen Awards, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το 2023.


Φάρχα.


Μια ταινία που αποτυπώνει τον πόνο και τον ξεριζωμό, όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και του κάθε λαού που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει ελεύθερη την πατρίδα του.

Μια ταινία που σημαδεύει την καρδιά και το μυαλό όλων όσοι αγωνίζονται και αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους.

Η προβολή είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ