Η Zoraya είναι 28 ετών και τον Μάιο θα υποβληθεί σε ευθανασία

Παρότι είναι σωματικά υγιής.

Article featured image
Article featured image

Μια σωματικά υγιής 28χρονη Ολλανδή αποφάσισε να βάλει νόμιμα τέλος στη ζωή της, λόγω της μάχης που δίνει με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία κοντά στα γερμανικά σύνορα μαζί με τις δύο γάτες και τον σύντροφό της, έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο. Η Ter Beek, που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ψυχίατρος, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή.

Η 28χρονη δήλωσε ότι αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία όταν οι γιατροί τής είπαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για σένα. Δεν θα γίνει ποτέ καλύτερο».

«Ήμουν πάντα ξεκάθαρη ότι αν δεν βελτιωθεί, δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι», δήλωσε η ίδια μιλώντας στη Free Press.Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να τερματίσουν τη ζωή τους ενώ υποφέρουν από μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύεται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα, ανέφερε η Free Press.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που έφεραν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, όταν προηγουμένως ήταν η ύστατη λύση», είπε ο Stef Groenewoud, που εργάζεται στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία και πρόσθεσε: «Εντοπίζω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις, και ιδιαίτερα σε νέους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν».

Η Ter Beek σχεδιάζει να αποτεφρωθεί μετά την ευθανασία, που θα γίνει στον καναπέ του σαλονιού της. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό και στη συνέχεια ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο σύντροφός της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

«Η γιατρός παίρνει τον χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν και λένε: ξάπλωσε σε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές πίνουμε πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσει τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα», είπε: «Μετά θα με ρωτήσει αν είμαι έτοιμη. Θα πάρω τη θέση μου στον καναπέ. Θα ρωτήσει για άλλη μια φορά αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν ωραίο υπνάκο, γιατί το μισώ αν οι άνθρωποι λένε "ταξίδι". Δεν πάω πουθενά».

Τέλος αποκαλύπτει πως φοβάται να πεθάνει καθώς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει. «Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα ακολουθήσει… αυτό είναι το τρομακτικό σημείο», καταλήγει.


Νόμιμη η ευθανασία στην Ολλανδία από το 2001


Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε νόμιμη την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001.

Από τότε, έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού. Το 2022, υπήρξαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των θανάτων στη χώρα. Τον Φεβρουάριο, ο 93χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και η σύζυγός του πέθαναν χέρι-χέρι από ευθανασία.

Οι επικριτές της νομιμοποίησης της ευθανασίας λένε ότι άνθρωποι όπως η Ter Beek ενθαρρύνονται να αυτοκτονήσουν από τον νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ