Πήρε εξιτήριο ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε ο νεφρός χοίρου

Αμερικανοί χειρουργοί μεταμόσχευσαν με επιτυχία τον νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο τα πήγε τόσο καλά που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη (2/4), μόλις δύο εβδομάδες μετά την πρωτοποριακή επέμβαση.

Η μεταμόσχευση και το ενθαρρυντικό της αποτέλεσμα αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη στιγμή στην ιατρική, λένε οι επιστήμονες, προαναγγέλλοντας πιθανώς μια εποχή μεταμοσχεύσεων οργάνων μεταξύ ειδών, αναφέρουν οι New York Times.


Δύο προηγούμενες μεταμοσχεύσεις οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους απέτυχαν. Και οι δύο ασθενείς έλαβαν καρδιές και οι δύο πέθαναν λίγες εβδομάδες αργότερα.

Όμως ο νεφρός που μεταμοσχεύτηκε στον Richard Slayman, 62 ετών, παράγει ούρα, αφαιρεί τα «απόβλητα» από το αίμα, εξισορροπεί τα υγρά του σώματος και εκτελεί άλλες βασικές λειτουργίες, σύμφωνα με τους γιατρούς του στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Στην περίπτωση του Slayman δεν παρατηρήθηκαν συμπτώματα απόρριψης, της απειλής που επικρέμεται πάνω από αυτές τις μεταμοσχεύσεις. Το όργανο εκπληρώνει τις νεφρικές του λειτουργίες, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι του έδωσαν εξιτήριο.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα περάσω και πάλι χρόνο με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που επηρέαζε την ποιότητα της ζωής μου για πολλά χρόνια», ανέφερε ο Slayman στη δήλωσή του.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είδαν την ιστορία μου και μου έστειλαν ευχές, ειδικά τους ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού. Σήμερα είναι μια νέα αρχή, όχι μόνο για μένα, αλλά και γι′ αυτούς. Η ανάρρωσή μου εξελίσσεται ομαλά και ζητώ την προστασία της ιδιωτικής μου ζωής αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η διαδικασία φέρνει την προοπτική της ξενομεταμόσχευσης, ή των μεταμοσχεύσεων οργάνων από ζώο σε άνθρωπο, σημαντικά πιο κοντά στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Δρ David Klassen, επικεφαλής ιατρός για το United Network for Organ Sharing, το οποίο διαχειρίζεται το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων στις ΗΠΑ.

Το αν το σώμα του κ. Slayman θα απορρίψει τελικά το μεταμοσχευμένο όργανο είναι ακόμα άγνωστο, σημείωσε ο Δρ Klassen.

pigkidney.png



Και υπάρχουν και άλλα εμπόδια: Μια επιτυχημένη επέμβαση θα έπρεπε να επαναληφθεί σε πολλούς ασθενείς και να μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές προτού γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα ξενομοσχεύματα.

Εάν αυτές οι μεταμοσχεύσεις πρόκειται να κλιμακωθούν και να ενσωματωθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν «τρομακτικές» υλικοτεχνικές προκλήσεις, είπε, ξεκινώντας με την εξασφάλιση επαρκούς παροχής οργάνων από γενετικά τροποποιημένα ζώα.

Το κόστος, φυσικά, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εμπόδιο. «Είναι κάτι που μπορούμε πραγματικά να επιχειρήσουμε ρεαλιστικά ως σύστημα υγειονομικής περίθαλψης;» είπε ο Δρ. David Klassen. «Πρέπει να το σκεφτούμε αυτό». Ωστόσο, οι ιατρικές δυνατότητες για μεταμόσχευση χοίρου σε άνθρωπο είναι τεράστιες.

Το νεφρό που μεταμοσχεύτηκε στον κ. Slayman προήλθε από ένα γουρούνι που έχει κατασκευαστεί γενετικά από την εταιρεία βιοτεχνολογίας eGenesis.

Οι επιστήμονες της εταιρείας αφαίρεσαν τρία γονίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απόρριψη του οργάνου, εισήγαγαν επτά ανθρώπινα γονίδια για να ενισχύσουν τη συμβατότητα και έλαβαν μέτρα για να αδρανοποιήσουν τους ρετροϊούς που μεταφέρονται από χοίρους που μπορεί να μολύνουν ανθρώπους.



Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου γνωστού ως compassionate use που χορηγείται σε έναν μόνο ασθενή ή ομάδα ασθενών με σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή καταστάσεις για πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες ή δοκιμές, όταν δεν υπάρχουν συγκρίσιμες θεραπευτικές επιλογές ή θεραπείες.

Η μεταμόσχευση οργάνων από γενετικά τροποποιημένα ζώα ανοίγει μια εποχή δυνατοτήτων και κινδύνων στην ιατρική. Η έλλειψη ανθρώπινων οργάνων μπορεί να καλυφθεί με την ξενομεταμόσχευση, όπως ονομάζεται η μεταμόσχευση κυττάρων, ιστών ή οργάνων μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Περισσότεροι από 550.000 Αμερικανοί έχουν νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζονται αιμοκάθαρση και περισσότεροι από 100.000 βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να λάβουν μεταμοσχευμένο νεφρό από άνθρωπο δότη.

Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρόνια νεφρική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Οι Μαύροι Αμερικανοί, οι Ισπανοαμερικανοί και οι Ιθαγενείς Αμερικανοί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Οι μαύροι ασθενείς γενικά τα πηγαίνουν χειρότερα από τους λευκούς ασθενείς και έχουν λιγότερη πρόσβαση σε δωρεά νεφρού.

Ενώ η αιμοκάθαρση κρατά τους ανθρώπους στη ζωή, η θεραπεία εκλογής για πολλούς ασθενείς είναι η μεταμόσχευση νεφρού, η οποία βελτιώνει δραματικά την ποιότητα ζωής.

Όμως πραγματοποιούνται μόλις 25.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού κάθε χρόνο και χιλιάδες ασθενείς πεθαίνουν ετησίως περιμένοντας ένα ανθρώπινο όργανο επειδή υπάρχει έλλειψη δωρητών.


Με πληροφορίες από huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ