Πολικές αρκούδες επισκέφθηκαν επιστήμονες σε ερευνητικό σταθμό

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι άγρια ζώα».

Article featured image
Article featured image

Η μετεωρολόγος Κατάρζινα Κούντλατζ ετοίμαζε πρωινό σε έναν ερευνητικό σταθμό στο Σβάλμπαρντ όταν συνειδητοποίησε πως είχε τρεις απροσδόκητους καλεσμένους στο παράθυρό της.

Σοκαρισμένη ειδοποίησε αμέσως τους συναδέλφους της για τη θηλυκή πολική αρκούδα και τα δύο μικρά της που κοίταζαν με περιέργεια τον πολωνικό ερευνητικό σταθμό στο Χορνσούντ, στα νότια του νορβηγικού αρχιπελάγους, με τις μύτες τους κολημμένες στο παράθυρο.

«Εκείνη την ημέρα ήμουν σε υπηρεσία, η λεγόμενη υπηρεσία σταθμού όταν ένα άτομο είναι υπεύθυνος του σταθμού και παρακολουθεί τον δορυφορικό ασύρματο, μαγειρεύει ή καθαρίζει», είπε η Κούντλατζ, που βρίσκεται στον σταθμό από τον Ιούνιο.

«Κατά την προετοιμασία του πρωινού, είδα από την κουζίνα τους μεγαλοπρεπείς καλεσμένους μας να κοιτάζουν με ενδιαφέρον από τα παράθυρα», περιέγραψε. Η οικογένεια φαινόταν υγιής, είπε, και «κοίταζε απλά», αλλά η ομάδα αποφάσισε να πυροβολήσει στον αέρα για να τρομάξει τις αρκούδες.

«Ηταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι άγρια ζώα και πως είναι καλύτερο και για αυτά και για εμάς να κρατάμε αποστάσεις. Δεν ήταν επιθετικές, ωστόσο προτιμήσαμε κάνοντας θόρυβο με ένα όπλο να τις τρομάξουμε».



Ο Ντάνιελ Κέπκσι, αρχηγός της 46ης πολωνικής πολικής αποστολής, είπε ότι βλέπουν συχνά πολικές αρκούδες, αλλά τα ζώα σπάνια σταματούν για να κοιτάξουν μέσα στον ερευνητικό σταθμό. «Ήταν καταπληκτικό να τις βλέπω τόσο κοντά εκείνη τη μέρα, αλλά φυσικά ήταν και λίγο αγχωτικό», ομολόγησε.

Φέτος η ομάδα είχε δει περισσότερες πολικές αρκούδες από ό,τι συνήθως, πρόσθεσε. Συνήθως υπήρχαν περίπου 20 θεάσεις αρκούδας το χρόνο, ωστόσο φέτος είχαν γίνει σχεδόν 40 από τον Ιούνιο, ενώ περιμένουν να δουν περισσότερες στους τελευταίους τρεις μήνες τους.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσει κανένα σαφώς αδυνατισμένο ζώο. Φέτος είναι πιθανώς μια καλή χρονιά για τις πολικές αρκούδες του Σβάλμπαρντ γιατί υπάρχει πολύς θαλάσσιος πάγος εδώ σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια», κατέληξε.



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ