Ειδικοί συνδέουν ενέσεις αδυνατίσματος με 20 θανάτους στη Βρετανία

Για πολλούς κινδύνους και παρενέργειες προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Article featured image
Article featured image

Ενέσεις αδυνατίσματος, όπως το Ozempic και το Wegovy, έχουν συνδεθεί με 20 θανάτους στη Βρετανία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την επικινδυνότητα των ενέσεων που πωλούνται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ένα από τα θύματα ήταν ηλικίας 30 ετών και καμία από τις 20 «επίμαχες» περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν από το 2019 και μετά, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκλήθηκε άμεσα από τις ενέσεις απώλειας βάρους που θεωρούνται «game changer» στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι υγείας παραδέχονται ότι υπάρχει «μια υποψία» ότι μπορεί να ευθύνονται οι ενέσεις.

Από τους 20 θανάτους, οι 13 περιπτώσεις ήταν άνδρες ασθενείς, ενώ πέντε θύματα ήταν 70 ετών. Σε οκτώ περιπτώσεις, τα αίτια θανάτου καταγράφηκαν ως «απροσδιόριστα» στον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), ενώ τέσσερις θάνατοι αποδόθηκαν σε καρδιακή ανακοπή. Άλλες αιτίες θανάτου ήταν η υπερβολική δόση, ο καρκίνος, ακόμη και η αυτοκτονία. Σε μία περίπτωση, ο θάνατος αποδόθηκε στην κετοναιμία, γνωστή και ως κέτωση, όταν το σώμα καίει λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις ενέσεις που πωλούνται διαδικτυακά

Οι ειδικοί προειδοποίησαν σήμερα τους Βρετανούς να μην αγοράζουν σεμαγλουτίδη
, το ισχυρό συστατικό που κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους των ενέσεων αδυνατίσματος, μέσω του διαδικτύου. Οι ψεύτικες εκδόσεις των «εμβολίων» αδυνατίσματος που πωλούνται έως και 325 ευρώ έχουν αφήσει ασθενείς να παλεύουν για τη ζωή τους σε κώμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Tam Fry, πρόεδρος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας, δήλωσε στη MailOnline ότι «η τελευταία γενιά ισχυρών νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας είναι θαυμάσια όταν χρησιμοποιούνται όπως συνιστάται».

«Η κατάχρησή τους από ανθρώπους που τα αγοράζουν είτε χωρίς συνταγή είτε μέσω διαδικτύου απλώς για να χάσουν βάρος και χωρίς συνταγή ειδικού, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο - και ο κίνδυνος αυτός μπορεί να είναι μοιραίος» πρόσθεσε.

Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα αρκετές παρενέργειες

Η MailOnline διαπίστωσε ότι πάνω από 7.200 σοβαρές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης έχουν καταγραφεί από τη MHRA από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με το 41σέλιδο έγγραφο της υπηρεσίας παρακολούθησης φαρμάκων για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της σεμαγλουτίδης, 7.254 αναφορές αντιδράσεων έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Περισσότεροι από τους μισούς (3.819) ανέφεραν γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων 1.623 με συμπτώματα ναυτίας και εμετού και 286 με κοιλιακό άλγος. Πάνω από 700 αφορούσαν διαταραχές του νευρικού συστήματος, ενώ σημειώθηκαν επίσης 238 ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων 36 αυτοκτονικών συμπεριφορών και 33 μεταβολών της διάθεσης. Καταγράφηκαν επίσης μία αναφορά αποβολής, γνωστή ιατρικά ως «αυτόματη έκτρωση», και τέσσερις πνευμονικές εμβολές.

Επίσης, ορισμένοι ασθενείς έχουν υποστεί τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της λήψης τους. Αντίπαλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επισημάνει ότι με τα εμβόλια αδυνατίσματος δεν σημειώνεται μόνο απώλεια βάρους αλλά και μυϊκής μάζας.

Οι υπεύθυνοι για την υγεία ερευνούν επίσης τα εν λόγω σκευάσματα για το ενδεχόμενο αύξησης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.



Η σεμαγλουτίδη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ο καθηγητής Naveed Sattar, ειδικός στην καρδιομεταβολική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επεσήμανε δεδομένα κλινικών δοκιμών που αφορούσαν πάνω από 17.000 άτομα και έδειξαν ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου ένα πέμπτο. Αν και η δοκιμή «δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει οριστικά στοιχεία γι' αυτό», διαπιστώθηκε επίσης «χαμηλότερος κίνδυνος για μια σειρά άλλων επιπλοκών» δήλωσε στη MailOnline.

«Αυτά είναι τα καλύτερα και καταλληλότερα δεδομένα που θα ήθελαν να δουν ρυθμιστικές αρχές όπως η NICE για να ενημερώσουν σχετικά με τα φάρμακα. Τέτοιες δοκιμές δεν υπάρχουν για όλα τα φάρμακα, αλλά όπου υπάρχουν, θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε ως τα καλύτερα δυνατά στοιχεία» πρόσθεσε.

Η παχυσαρκία στη Βρετανία είναι οικονομικό πρόβλημα της κυβέρνησης

Τα τελευταία στοιχεία του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS) δείχνουν ότι το 26% των ενηλίκων στην Αγγλία είναι παχύσαρκοι και ένα επιπλέον 38% είναι υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία έχει επίσης τεράστιο οικονομικό κόστος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις επακόλουθες συνέπειες για την υγεία στην απώλεια εργάσιμων ετών, το κόστος περίθαλψης και την τιμή της θεραπείας του NHS να κοστίζουν στην οικονομία περίπου 115 δισ. ευρώ ετησίως. Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, σχεδιάζει να χορηγήσει το φάρμακο σε εκατομμύρια υπέρβαρους Βρετανούς για να μειώσει τον προϋπολογισμό υγείας της χώρας. Επίσης, δεν αποκλείεται η χορήγηση των ενέσεων αδυνατίσματος και στα παιδιά.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ως βασικούς παράγοντες της επιδημίας παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ozempic και το Rybelsus διατίθενται επί του παρόντος μόνο στο NHS ως θεραπεία για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.




Με πληροφορίες από Daily Mail και LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ