11 ακόμη φορές που κάποιος επιχείρησε να δολοφονήσει ηγέτη της χώρας του

Από τις ΗΠΑ μέχρι και την Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Η χθεσινή απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έφερε παγωμάρα στο παγκόσμιο, αλλά κυρίως στους κύκλους των Ευρωπαίων ηγετών, αφού πρόκειται για την πρώτη απόπειρα κατά Ευρωπαίου ηγέτη που καταγράφεται από το 2003, όταν δολοφονήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς.

Τα κίνητρα του 71χρονου Σέρβου συγγραφέα, Γιουράι Τσιντούλα, που τράβηξε τη σκανδάλη φαίνεται να είναι καθαρά πολιτικά, αφού μετά τη σύλληψή του λίγο μετά την απόπειρα είπε πως προχώρησε σε αυτήν την πράξη γιατί διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργό της Σλοβακίας, παραμένει σταθερή αλλά κρίσιμη, έπειτα από την πολύωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε αμέσως μετά την απόπειρα.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ηγέτες χωρών βρέθηκαν στο στόχαστρο είτε αντιπάλων τους που επιζητούσαν την πολιτική τους εξαφάνιση, είτε άλλων που διαφωνούσαν με τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούσαν. Η ιστορία δείχνει πως παλαιότερα επίδοξοι δολοφόνοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν πολιτικούς ηγέτες.

Εμείς καταγράψαμε κάποιες από τις πιο ιστορικές απόπειρες δολοφονίας ηγετών, ανάμεσά τους και αυτήν του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.


Βλαντιμίρ Λένιν

Ο ηγέτης της Ρωσίας και κεφαλή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Βλάντιμιρ Λένιν, είχε μπει στο στόχαστρο από τις αρχές της θητείας του. Η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του έγινε στις 30 Αυγούστου 1918 κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας και τη στιγμή που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο. Τότε, μια μικροκαμωμένη γυναίκα, η 35χρονη Εβραία Φάνια Καπλάν, τον πλησίασε και του ζήτησε τον λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Προτού ο Λένιν της απαντήσει, αυτή τον πυροβόλησε τρεις φορές, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί θανάσιμα. Η Φάνια Καπλάν, καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1918.

λενικν.jpg



Μπενίτο Μουσολίνι

Στόχος έγινε και ο ηγέτης του ιταλικού φασιστικού κράτους Μπενίτο Μουσολίνι. Εναντίον του είχαν οργανωθεί επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας, όμως σε όλες τις περιπτώσεις κατάφερνε να επιβιώσει. Επιβίωσε από δυο πυροβολισμούς και μια βομβιστική επίθεση το 1926. Παρόλα αυτά, ο Μουσολίνι εκμεταλλευόμενος τις σε βάρος του επιθέσεις, τις χρησιμοποίησε για προπαγάνδα, για να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στον πολιτικό θώκο της Ιταλίας.

moydoloni.png



Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ έγινε στόχος στις 15 Φεβρουαρίου του 1933 όταν ένα άνεργος δικηγόρος τον πυροβόλησε χωρίς ωστόσο να καταφέρει τον σκοπό του. Από την απόπειρα όμως, έπεσαν νεκροί πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο τότε δήμαρχος του Σικάγο.

fragklinow.jpg



Αδόλφος Χίτλερ

Ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ κατάφερε να επιβιώσει πάμπολλες φορές από επιθέσεις δολοφονίας εις βάρος του. Η πιο γνωστή απόπειρα δολοφονίας έγινε στις 20 Ιουλίου 1944, με την αποστολή χαρτοφύλακα με εκρηκτικά. Παρά την έκρηξη, ο Χίτλερ κατάφερε να γλιτώσει με μόνο μερικά επιφανειακά τραύματα. Αποστολέας του φακέλου ήταν ένας 36χρονος αξιωματικός του γερμανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Ο χαρτοφύλακας με τη βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το γραφείο την ώρα που ο Χίτλερ εξέταζε πολεμικά σχέδια.

Λίγο πριν από την έκρηξη, ο χαρτοφύλακας του είχε μετακινηθεί πίσω από ένα πόδι τραπεζιού μακριά από τον Χίτλερ. Τέσσερις Γερμανοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη και πολλοί τραυματίστηκαν, αλλά ο Χίτλερ επέζησε.

χιτροελ.jpg



Χάρι Τρούμαν

Την 1η Νοεμβρίου του 1950, θύμα απόπειρας δολοφονίας ήταν ο τότε Αμερικανικός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ο πρόεδρος με τη γυναίκα του βρισκόντουσαν στο πρώτο όροφο του «Μπλερ Χάουζ» όταν φασαρία που έγινε στο ισόγειο τους αναστάτωσε. Ο Πρόεδρος κινήθηκε προς το σημείο του επεισοδίου, όμως οι άντρες της ασφάλειάς του τον απέτρεψαν.

τρουμπαν.jpg



Στην είσοδο του κτηρίου, σχεδόν ανενόχλητοι είχαν φτάσει δύο άντρες και άνοιξαν πυρ με σκοπό να μπουν μέσα και να δολοφονήσουν τον Τρούμαν. Επρόκειτο για δύο Πορτορικανούς εθνικιστές. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ο ένας εκ των δύο έπεσε νεκρός, ο δεύτερος καταδικάστηκε σε θάνατος όμως του δόθηκε χάρη.


Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ

Στόχος υπήρξε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Η επίθεση έγινε στις 26 Οκτωβρίου του 1954, όταν μια μουσουλμανική αδελφότητα επιχείρησε να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Η ομάδα εντοπίστηκε και συνελήφθη μετά από λίγο.

νασερ.jpg



Σαρλ ντε Γκωλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ είχε γίνει επίσης πολλές φορές στόχος επιθέσεων από διάφορες ομάδες που προσπαθούσαν να σαμποτάρουν την αλγερινή επανάσταση. Ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να επιβιώσει από μια βομβιστική επίθεση το 1961 και από πυροβολισμό μια χρονιά αργότερα. Μάλιστα στις 22 Αυγούστου 1962 το προεδρικό αυτοκίνητο, ένα Citroen DS, «άντεξε» τα πυρά 12 ενόπλων, την ώρα που κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο. Έπεσαν πάνω από 140 σφαίρες, οι περισσότερες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δύο άνδρες ασφαλείας του Γάλλου προέδρου, που ακολουθούσαν με μηχανές, σκοτώθηκαν. Τόσο ο Ντε Γκωλ όσο και η σύζυγός του δεν έπαθαν το παραμικρό, καθώς κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών ήταν σκυμμένοι στο εσωτερικό του οχήματος.

σαν ντρε γκωλ.jpg



Αρχιεπίσκοπος Μακάριος



Στην Κύπρο στις 8 Μαρτίου 1970 οργανώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αμέσως μετά την απογείωσή του από το προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στη Μονή Μαχαιρά, για να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, δέχθηκε πυρά από αυτόματα όπλα από την ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου.

Παρά το γεγονός ότι ο πιλότος τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα, κατάφερε να το προσγειώσει σε ανοικτό χώρο, κοντά στην Αρχιεπισκοπή. Η φρουρά του προέδρου είχε ήδη μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η δολοφονική απόπειρα εναντίον θα γινόταν εκεί. Οι τέσσερις επίδοξοι δολοφόνοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, εθεάθησαν να εγκαταλείπουν το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

μακαριοσ.jpg



Μετά από έναν κύκλο ανακρίσεων, οι υποψίες στράφηκαν εναντίον του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη ως εμπνευστή της απόπειρας. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, λίγες ώρες μετά την απόπειρα, έδωσε εντολή να γίνει αστυνομική έρευνα στο διαμέρισμα του πρώην συνεργάτη του, από την οποία εντοπίστηκαν δύο περίστροφα και έξι σφαίρες και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

μακριοσ.jpg



Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1970, ο Γιωρκάτζης επιχείρησε να φύγει στο εξωτερικό αλλά δεν τα κατάφερε, αφού έγινε αντιληπτός και αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι. Το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαρτίου, ο Γιωρκάτζης δολοφονήθηκε σε ερημικό δρόμο έξω από τη Λευκωσία, κοντά στο Νέο Χωριό Κυθρέας.


Ρόναλντ Ρίγκαν

Στόχος δολοφονίας ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόλαντ Ρίγκαν. Η απόπειρα έγινε στις 30 Μαρτίου του 1981 όταν ο Τζόν Χίνκλεϊ πυροβόλησε εν ψυχρώ τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, όμως η σφαίρα πέρασε ξυστά από την καρδιά του και έτσι γλίτωσε. Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν έγινε, μόλις 69 μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ως ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ.

ριγκαν.jpg



Ο Ρόναλντ Ρίγκαν έφευγε από μία ομιλία του στο Washington Hilton Hotel στην Ουάσινγκτον και οι πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς εισερχόταν στην προεδρική λιμουζίνα. Θύτης ήταν ο 30χρονος John Hinckley, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε τον Ρίγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Σχεδίασε τη δολοφονία αφού είδε την ταινία Taxi Driver, στην οποία υπήρχε μία παρόμοια σκηνή.



Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’

Στόχος δολοφονικής επίθεσης είχε πέσει και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου του 1981, όταν ο Μεχμέτ Αλή Άγκτσα τον πυροβόλησε τέσσερις φορές. Οι φήμες που ακολούθησαν την επίθεση ήταν ότι πίσω από αυτήν κρυβόταν η Σοβιετική Ένωση.

αποπειρα παπα.jpg



Περβέζ Μουσάραφ

Ο αξιωματούχος του πακιστανικού στρατού και πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δέχθηκε πολλές φορές επιθέσεις εναντίον του. Ο ίδιος κατάφερε να επιβιώσει από δυο βομβιστικές επιθέσεις το 2003, ενώ το 2007, ένας ελεύθερος σκοπευτής προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ρίξει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Να σημειωθεί ότι στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση εναντίον του στις 25 Δεκεμβρίου του 2003 σκοτώθηκαν 16 περαστικοί, όμως εκείνος επέζησε.

mousrof.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ