Θα δούμε διόδια και στους κυπριακούς δρόμους;

Η πρόταση για δημιουργία αστικών διοδίων βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Article featured image
Article featured image

Πρόταση για δημιουργία αστικών διοδίων, ζωνών χαμηλών εκπομπών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό για περιορισμό της κίνησης των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρων, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Χερσαίων Μεταφορών με ορίζοντα το 2040, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σημειώνεται πως στόχος της μελέτης είναι να εντοπιστούν οι πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι εναλλακτικές λύσεις της Εθνικής Στρατηγικής Χερσαίων Μεταφορών (ΕΣΧΜ) και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη στρατηγική που προσδοκεί όπως το μερίδιο μετακινήσεων των δημοσίων συγκοινωνιών αυξηθεί από το 3% που είναι σήμερα στο 17% με αντίστοιχη μείωση στη χρήση αυτοκινήτου κατά 14%

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το σενάριο για δημιουργία διοδίων έχει ως στόχο την εξασφάλιση οικονομικών μέτρων για την προώθηση βιώσιμων μέσων μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, γίνεται αναφορά σε σχέδια αξιολόγησης τελών για συγκεκριμένες υποδομές όπως οι αυτοκινητόδρομοι ή περιοχές όπως τα αστικά κέντρα.

Σχολιάζοντας την πρόταση ο συγκοινωνιολόγος, Λουκάς Δημητρίου, εξήγησε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διόδια παρά μόνο στην Αττική Οδό, που αποτελεί αστικό αυτοκινητόδρομο. Ο ίδιος θεωρεί πως η Στρατηγική Μελέτη είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Όπως εξήγησε, «όταν εφαρμόζουμε πολιτικές τιμολόγησης πρέπει να τηρούνται δύο βασικοί σκοποί. Πρώτον να αποθαρρύνουν τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων και να αντλούν πόρους από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι ή που προτιμούν το ιδιωτικό όχημα και δεύτερον, οι πόροι που θα αντληθούν να δοθούν αλλού, όπως π.χ. για κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Η τιμολόγηση σημαίνει αποθάρρυνση, άντληση κεφαλαίων και ταυτόχρονα επένδυσή τους προς τους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν το ιδιωτικό όχημα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ