Επιστήμονες εξήγησαν γιατί προτιμάμε την μπίρα μας «τσακρίν»

Όταν η λαϊκή σοφία προπορεύεται της επιστήμης και της τεχνογνωσίας.

Article featured image
Article featured image

Η μπίρα για την Κύπριους και δη η πολύ παγωμένη άκα «τσακρίν» αποτελεί ένα από τα άγια δισκοπότηρα του λαού μας και στοιχείο ζωτικής σημασία, εφάμιλλο του νερού. Σαφώς ως χώρα δεν έχουμε την ίδια παράδοση με τους Γερμανούς ή τους Άγγλους στη ζυθοποιεία, ωστόσο σε αναλογία πληθυσμού, η κατανάλωση μπίρας στην Κύπρο αγγίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σε σχέση με την κατανάλωση μπίρας στην Κύπρο, είναι η θερμοκρασία που επιλέγουμε να την πιούμε.

Είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα, η μπίρα πίνεται πάντα πολύ παγωμένη, θερμοκρασίες κατάψυξης, γιατί μόνο έτσι μπορείς να την απολαύσεις. Και αν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως αυτή η ανάγκη μας να θέλουμε την μπίρα μας πολύ παγωμένη ήταν απότοκο μόνο των ψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν το νησί, μάλλον είχαμε λάθος.

Κινέζοι επιστήμονες εξήγησαν γιατί η παγωμένη μπίρα έχει στην ουσία καλύτερη γεύση και πίνεται πιο εύκολα, από αυτή σε μέτρια ή θερμοκρασία δωματίου. Ο λόγος λοιπόν που η μπύρα έχει καλύτερη γεύση σε πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει να κάνει με τις μοναδικές μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοτήτων των συγκεντρώσεων αιθανόλης-νερού και των όγκων αλκοόλ διαφόρων δημοφιλών ποτών. Κατά την εξέταση μιγμάτων αιθανόλης-νερού σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοριακά συσσωματώματα παρουσίαζαν δομικές μεταβάσεις σε ορισμένα ποσοστά αιθανόλης - και αυτές οι μεταβάσεις αντιστοιχούσαν στα εύρη που παρατηρούνται στα αλκοολούχα ποτά.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αυτές οι δομικές μεταβάσεις επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, άλλαζε το προφίλ της γεύσης τους. «Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η κατανομή της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και η κατάλληλη θερμοκρασία κατανάλωσης για τα διάφορα αλκοολούχα ποτά δεν βασίζονται στην εμπειρία, αλλά σε επιστημονικές εξηγήσεις γύρω των μοριακών συστάδων αιθανόλης-νερού σε διαλύματα», εξήγησε η ομάδα.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τα μείγματα αιθανόλης-νερού σε διαφορετικές θερμοκρασίες, από 5 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Διαπίστωσαν ότι τα κρίσιμα σημεία του αλκοολούχου ποτού επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένα κρίσιμα σημεία να εξαφανίζονται σε ορισμένες θερμοκρασιές.

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι γευσιγνώστες μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στις μπύρες και καταλάβαιναν καλύτερα τη γεύση της μπύρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ