Αντιφασίστρια που κρατείται φυλακισμένη στην Ουγγαρία, εξελέγη Ευρωβουλεύτρια

Τι θα συμβεί με το καθεστώς κράτησής της.

Article featured image
Article featured image

Ευρωβουλεύτρια εκλέχτηκε η Ιταλίδα αντιφασίστρια Ιλάρια Σάλις, η οποία κατηγορείται για επίθεση σε νεοναζί, πέρυσι στην Ουγγαρία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, καθώς το κόμμα Πράσινη και Αριστερή Συμμαχία έλαβε περίπου το 6.7% των ψήφων στην Ιταλία, καταλαμβάνει έδρα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και ως εκ τούτου η Ιλάρια Σάλις θα αποτελεί έναν εκ των 76 Ιταλών Ευρωβουλευτών.

Η 39χρονη δασκάλα δημοτικού στη Μόντσα συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο 2023, μετά από αντισυγκέντρωση σε διαδήλωση νεοναζί. Η ίδια αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες και το ενδεχόμενο φυλάκισης έως 20 χρόνια.


Αφού πέρασε 15 μήνες σε ουγγρική φυλακή, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν καταγγελίες για «ταπεινωτικές» συνθήκες κράτησης, η ίδια από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη. Ωστόσο, η δίκη της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι συνθήκες κράτησής της Σάλις έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες στην Ιταλία, καθώς η 39χρονη δασκάλα προσήχθη στο δικαστήριο, τον περασμένο Ιανουάριο, δεμένη με χειροπέδες στους καρπούς και τους αστραγάλους, αλλά και με ένα είδος λουριού που κρατούσαν οι δεσμοφύλακες.



«Την τραβούσαν σαν σκυλί, ήταν φοβερό. Κι όλο αυτό το θέαμα κράτησε πάνω από τρεις ώρες», δήλωσε τότε ο δικηγόρος της.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, η Ρώμη κάλεσε την πρέσβη της Ουγγαρίας και τελικά εξασφάλισε τη μετατροπή της φυλάκισής της σε κάτ’ οίκον περιορισμό.



Θα αφεθεί ελεύθερη υπό την ασυλία του Ευρωβουλευτή

«Μας κατηγόρησαν ότι εργαλειοποιήσαμε την υποψηφιότητα αυτή, ακούσαμε παρά πολλά. Πράξαμε ορθά όμως, η Ιλάρια τα κατάφερε», δήλωσε ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατογιάνι.

H 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα έλαβε 173.000 ψήφους και, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από την ουγγρική δικαιοσύνη μόλις το Ευρωκοινοβούλιο ανακηρύξει επίσημα την εκλογή της. Οι αναλυτές τονίζουν ότι στην υποψηφιότητά της, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και η αύξηση του ποσοστού της συμμαχίας οικολόγων και αριστεράς, η οποία άγγιξε το 6,7%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ