Τέρατα εξυπνάδας και ευφυΐας ΔΕΝ είναι οι Κύπριοι users, αποδεικνύει νέο «εμπεριστατωμένο» άρθρο

Μπορεί ο τίτλος να είναι μία ακόμη χιουμοριστική προσέγγιση εκ μέρους μας, αλλά δεν αποτελεί και εντελώς αβάσιμη διαπίστωση, βάσει και των όσων θα διαβάσετε εντός του άρθρου.

Article featured image
Article featured image

Κοίτα να δεις πως καμιά φορά το κάρμα έρχεται και σε χτυπάει στο κεφάλι και σε αφήνει ενεό, που λέει και μία πολύ καλή μου φίλη, άριστη χειρίστρια της ελληνικής. Τρεις ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές και τις δεκάδες αναλύσεις για την ψήφο τιμωρίας των πολιτών απέναντι στα κόμματα και το μήνυμα – κραυγή του λαού ότι «εβαρεθήκαμέν σας», ένα νέο περιστατικό έρχεται να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά της νήσου Κύπρου και να μας δημιουργήσει αμφιβολίες για το κατά πόσο τελικά τούτος ο τόπος κατοικείται από όντα έλλογα.


Χθες, Τρίτη, η σελίδα «Ξεροτήανα Πάφου» η οποία εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σε fake news και troll άρθρα που καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα του τόπου τούτου, προφανώς επηρεασμένη από την πρόσφατη έρευνα που αναδείκνυε την Πάφο ως την καλύτερη μικρή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς, δημιούργησε ένα fake άρθρο, στο οποίο υποστήριζε πως «Η Λευκωσία είναι σύμφωνα με έρευνα η καλύτερη πόλη να ΜΗΝ ζει κανείς». Για να κάνει πιο πειστικό το κείμενο μάλιστα, επικαλέστηκε «έκθεση της Compare the Market AU» ενώ ανέφερε και το όνομα του επικεφαλής της έρευνας, τον «Γενικό Διευθυντή της Compare the Market AU, Stephen Zeller».

Untitled.png



Στοιχεία, που όπως φαίνεται ήταν αρκετά για να πείσουν δεκάδες χρηστών ότι πρόκειται για αληθινή είδηση, και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της σελίδας, της έρευνας, του πλανήτη, των σιωνιστών, των Μασόνων, των Εγγλέζων που μας ψεκάζουν, των αντίχριστων και γενικά όλων των δυνάμεων που θέλουν να καταπνίξουν τη δυναμική της Λευκωσίας και να την περιθωριοποιήσουν. Το χιουμοριστικό άρθρο μέσα σε λίγη ώρα κατάφερε να γίνει viral, με τα σχόλια να ξεπερνούν τα 240, όπου η πλειοψηφία σχολιάζει και τοποθετείται στα σοβαρά, άλλοι με επιχειρήματα γιατί δεν ισχύει αυτό και άλλοι βρίζοντας και απειλώντας όλους τους απανταχού πολέμιους της Λευκωσίας.

Παρατηρώντας λοιπόν αυτό το φαινόμενο (ακόμη μία λέξη της μόδας τις τελευταίες ημέρες) ήρθε στο μυαλό μου μία πρόσφατη, πραγματική έρευνα αυτή τη φορά, που έγινε ανάμεσα στις χώρες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφόρησης και της επικοινωνίας από τους πολίτες της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως οι Κύπριοι κατέχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ευαλωτότητας στην υιοθέτηση και διάδοση ψευδών ειδήσεων, με μόλις 1 στους 10 χρήστες να μπαίνει στη διαδικασία να επαληθεύσει τις πληροφορίες που βλέπει στο διαδίκτυο.


Σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η χώρα μας παρουσιάζει το πιο χαμηλό ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσον αφορά τους χρήστες οι οποίοι προσπαθούν να επαληθεύουν την αλήθεια των πληροφοριών ή του περιεχομένου που βλέπουν στο διαδίκτυο από άλλες πηγές.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας έδειξε ότι σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Κύπρο οι κίνδυνοι που υπάρχουν όσον αφορά τη διάδοση των fake news είναι ακόμη πιο σοβαροί, αφού σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η χώρα παρουσιάζει το πιο χαμηλό ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στους χρήστες, οι οποίοι προσπαθούν να επαληθεύουν την αλήθεια των πληροφοριών ή του περιεχομένου που βλέπουν στο διαδίκτυο από άλλες πηγές.



Ενδεικτικά:

- Μόνο το 9,9% των Κυπρίων προσπαθούν να επαληθεύουν τις πληροφορίες τις οποίες βλέπουν στο διαδίκτυο, αναζητώντας στοιχεία από άλλες πηγές. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 26.6%. Οι χώρες με τα πιο χαμηλά ποσοστά -μετά την Κύπρο- είναι η Ρουμανία (11.2%) και η Λιθουανία (14.6%).


- Στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών το ποσοστό στην Κύπρο όσων προσπαθούν να επαληθεύουν την αλήθεια των πληροφοριών ή του περιεχομένου που βλέπουν στο διαδίκτυο από άλλες πηγές είναι 11.2% και στην ΕΕ 35.1%. Οι χώρες με τα πιο χαμηλά ποσοστά -μετά την Κύπρο- είναι η Ρουμανία (13.5%) και η Βουλγαρία (18.1%).


- Στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών το ποσοστό στην Κύπρο είναι 11.6% και στην ΕΕ 28.8%. Οι χώρες με τα πιο χαμηλά ποσοστά -μετά την Κύπρο- είναι η Ρουμανία (12.7%) και η Βουλγαρία (15.1%).

Η έρευνα καταγράφει δεδομένα μέχρι και το ηλικιακό γκρουπ των 65-74 ετών με τα ποσοστά να είναι το ίδιο απογοητευτικά.

Όπως μπορείτε να δείτε λοιπόν, μπορεί ο τίτλος του άρθρου να είναι μία ακόμη χιουμοριστική προσέγγιση εκ μέρους μας, αλλά δεν αποτελεί και εντελώς αβάσιμη διαπίστωση, βάσει και των όσων καταγράφονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ