Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Διακόπτονται εργασίες λόγω καύσωνα - Ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται.

Article featured image
Article featured image

Γύρω τους 43 βαθμούς αναμένεται να ανέλθει η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει πορτοκαλί προειδοποίηση, η οποία θα ισχύει από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 17:00, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Δασών ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών θα παραμείνει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού».

Όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 43 βαθμούς Κελσίου και γύρω στους 34 στα ψηλότερα ορεινά.Στην ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).


Διακόπτονται εργασίες


Με νέα ανακοίνωση επανήλθε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μετά και την πορτοκαλί προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, η οποία αφορά τη διακοπή εργασιών μεταξύ των ωρών 12:00-16:00. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούν και των σχετικών προβλέψεων του Τμήματος Μετεωρολογίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενημερώνει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι, ενόψει της προειδοποίησης του Τμήματος Μετεωρολογίας που εκδόθηκε για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται να διακοπούν, μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση:

-όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και

-οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters)
, όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Η προειδοποίηση σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορά το εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή), και τα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.150 μέτρα).

Εξηγείται ενδεικτικά ότι ως ελαφριά εργασία θεωρείται η εργασία γραφείου, η επιστασία, η εργασία σε πάγκο με ελαφριά εργαλεία και η συνήθης οδήγηση. Ως μέτρια εργασία θεωρείται η τοποθέτηση περίφραξης, η σκυροδέτηση, το χτίσιμο τούβλων, το σοβάτισμα, το μπογιάτισμα, η τοποθέτηση δαπέδων, η τοποθέτηση κεραμιδιών, το σκάλισμα, η σφυρηλάτηση, η μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, οι ξυλουργικές εργασίες, οι ηλεκτρολογικές εργασίες, οι υδραυλικές εργασίες, οι μηχανολογικές εργασίες, η τοποθέτηση αλουμινίων, η τοποθέτηση κάγκελων και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα. Τέλος, ως βαριά εργασία εννοείται η έντονη χειρωνακτική εργασία, η επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, η συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, το σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 kg και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

jjfj.PNGΓια κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας), το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι, με βάση τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) Διαταγμάτων του 2014, 2020 και 2023 (Κ.Δ.Π. 291/2014, Κ.Δ.Π. 206/2020 και Κ.Δ.Π.231/2023):

Τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης όπως:

- Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό.

- Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν.

- Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.

- Αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).

- Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).

- Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.

- Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως είδη από βαμβάκι και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

- Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

- Κατάρτιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής, για συνθήκες θερμοκρασίας 39 βαθμών έως 46 βαθμών Κελσίου, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν τα πιο κάτω ή μεγαλύτερα ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας:

diakopiergasiwn.PNG

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ