Drone απαθανάτισε τον εντυπωσιακό «χορό» στον οποίο επιδίδονται οι φάλαινες όταν τρέφονται

Οι μεγάπτερες φάλαινες φαίνεται ότι μπορούν να χειριστούν πολύ αποτελεσματικά το τεράστιο σώμα τους.

Article featured image
Article featured image

Πλάνα από drone αποκαλύπτουν τα εντυπωσιακά «ακροβατικά» στα οποία επιδίδονται οι μεγάπτερες φάλαινες όταν τρέφονται.

Όπως κινηματογράφησε το BBC News με επιστήμονες στην Ανταρκτική, μια φάλαινα χρησιμοποίησε το πτερύγιο της μήκους τεσσάρων μέτρων για να φτιάξει ένα δίχτυ φυσαλίδων γύρω από το θήραμά της και να το παγιδεύσει – γνωστά ως «δίχτυα φυσαλίδων».

«Η κίνηση αυτού του πτερυγίου δείχνει πραγματικά πόσο προσαρμόσιμα, πόσο δημιουργικά μπορούν να είναι αυτά τα ζώα», είπε ο Δρ Ari Friedlaender από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Santa Cruz.

Οι μεγάπτερες φάλαινες ελίσσονται πιο εύκολα και επιδίδονται σε περισσότερα «ακροβατικά» συγκριτικά με άλλες φάλαινες παρόμοιου μεγέθους, είπε ο Δρ Friedlaender.

Ο εμπειρογνώμονας της WWF για τις φάλαινες, Κρις Τζόνσον, είπε ότι η φάλαινα που παρακολούθησε «να φτιάχνει δίχτυ από φυσαλίδες» «χρησιμοποιούσε το πτερύγιο της ως εργαλείο» για να παγιδεύσει τα κριλ, τα μικροσκοπικά γαριδοειδή που τρώνε οι φάλαινες της Ανταρκτικής, σε ποσότητα περισσότερο από έναν τόνο κάθε μέρα.



Οι μεγάπτερες φάλαινες είναι το μόνο είδος που είναι γνωστό ότι δημιουργεί αυτά τα «δίχτυα φυσαλίδων». Η πράξη μπορεί να ιδωθεί με λεπτομέρεια μόνο από τον αέρα, επομένως η χρήση των καμερών drone έχει φέρει επανάσταση στην ικανότητα των επιστημόνων να τη μελετήσουν.

Πλάνα από τις μεγάπτερες φάλαινες που στρίβουν και γυρίζουν, αποκάλυψε επίσης πόσο αποτελεσματικά μπορούν να χειριστούν το τεράστιο σώμα τους.


Η εναέρια άποψη που παρέχουν τα drones έχει επίσης ρίξει φως στην ανάκαμψη πληθυσμών φαλαινών σε μέρη του κόσμου όπου κυνηγήθηκαν ως το χείλος της εξαφάνισης τον 20ό αιώνα. Πριν από τη δεκαετία του 1930, περίπου 40.000 μπλε φάλαινες σκοτώθηκαν από φαλαινοθήρες στα ύδατα της Νότιας Γεωργίας.

Οι επιστήμονες μπορούν επίσης να μετρήσουν τα σώματα των φαλαινών χρησιμοποιώντας drones. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από τα ζώα συρρικνώνονται πράγματι, κάτι που οι επιστήμονες έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις προμήθειες τροφής τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο περιοδικό Global Change Biology αποκάλυψε ότι οι γκρίζες φάλαινες που τρέφονται στα ρηχά νερά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε το 2020 αναμένεται να φτάσει σε μήκος σώματος ενήλικα 1,65 μέτρα (5 πόδια 5 ίντσες) μικρότερο από μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε πριν από το 2000.

Με πληροφορίες από Lifo, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ