Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υπεβλήθη σε ρομποτική εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση

Η 8χρονη πάσχει από δυστονία, μια πάθηση που την άφησε αρχικά παράλυτη, ανίκανη να περπατήσει, να φάει ή να καθίσει μόνη της.

Article featured image
Article featured image

Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παιδιού, το βοήθησε να ανακτήσει την ικανότητα να κάθεται και να κινεί τα χέρια του. Η τοποθέτηση της συσκευής στο παιδί έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Οκλαχόμα, στο παιδί τοποθετήθηκε ένας νευροδιεγέρτης που προκαλεί εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS). Η διέγερση γίνεται μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία του εγκεφάλου.

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου παραδοσιακά χρησιμοποιείται για κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος Πάρκινσον, ο ιδιοπαθής τρόμος και η δυστονία. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε τοποθετηθεί ρομποτικά σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Η χρήση του ρομπότ αυξάνει την ακρίβεια και την ασφάλεια κατά την χειρουργική τοποθέτηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιώνει τις εκβάσεις των ασθενών, αναφέρουν οι γιατροί της Οκλαχόμα.



Η 8χρονη ασθενής ονομάζεται Karleigh Fry και πάσχει από ταχείας έναρξης πρωτοπαθή δυστονία. Είναι μία κινητική διαταραχή που προκαλεί ακούσιες συσπάσεις των μυών και μη φυσιολογικές κινήσεις.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η νόσος προκαλείται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ιδίως στα τμήματά του που ελέγχουν τις ακούσιες κινήσεις.

Η Karleigh γεννήθηκε με αυτήν τη δυστονία. Η κατάστασή της την άφησε αρχικά παράλυτη, ανίκανη να περπατήσει, να φάει ή να καθίσει μόνη της. Έλαβε, κατά καιρούς, πολλά φάρμακα, τα οποία βελτίωσαν ελαφρώς την κατάστασή της, αλλά δεν εξάλειψαν τις ακούσιες κινήσεις που συχνά την ωθούσαν σε αυτοτραυματισμούς.

Έτσι οι γιατροί της Οκλαχόμα αναζήτησαν άλλες θεραπευτικές επιλογές και κατέληξαν στον νευροδιεγέρτη DBS. Η τοποθέτησή του από το ρομπότ «θέτει προηγούμενο όχι μόνο για την Οκλαχόμα, αλλά για τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο», δήλωσε ο παιδονευροχειρουργός Δρ Andrew Jea.

Ο νευροδιεγέρτης DBS λειτουργεί διεγείροντας τα νευρικά κύτταρα στα επιλεγμένα τμήματα του εγκεφάλου. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίστανται φυσιολογικά μοτίβα κίνησης.

Αναλόγως με την πάθηση, οι ηλεκτρικές ώσεις που στέλνει αυτός ο «βηματοδότης» εγκεφάλου μπορεί να καταστείλουν τις υπερδραστήριες περιοχές του εγκεφάλου ή να ενεργοποιήσουν τις αδρανείς.


Με πληροφορίες από iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ