Κλιματική ακτιβίστρια κατέστρεψε πίνακα του Μονέ στο Παρίσι

Ο πίνακας δεν προστατευόταν από γυαλί.

Article featured image
Article featured image

Συνελήφθη μία ακτιβίστρια για το κλίμα, επειδή κόλλησε μια αφίσα πάνω σε πίνακα του Μονέ στο Musée d'Orsay στο Παρίσι για να εστιάσει την προσοχή στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας.

Η δράση της γυναίκας, μέλους του κινήματος Riposte Alimentaire (Food Response) – μιας ομάδας περιβαλλοντικών ακτιβιστών και υπερασπιστών της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων – δημοσιεύτηκε σε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X. Στην ανάρτηση φαίνεται να τοποθετεί μια κόκκινη αφίσα πάνω στον πίνακα Coquelicots (Poppies) του διάσημου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ.



Στο βίντεο είπε αναφερόμενη στην αφίσα που καλύπτει την τέχνη του Μονέ ότι «αυτή η εφιαλτική εικόνα μάς περιμένει αν δεν υπάρξει εναλλακτική».

Ο πίνακας του Μονέ, που ολοκληρώθηκε το 1873, δείχνει ανθρώπους με ομπρέλες να κάνουν βόλτες σε ένα ανθισμένο χωράφι με παπαρούνες και δεν προστατεύονταν από γυαλί. Το Musée d'Orsay δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την κατάσταση του πίνακα μετά την επίθεση.

Η Riposte Alimentaire έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στην τέχνη στην προσπάθειά της να κρατήσει στον δημόσιο διάλογο την κλιματική κρίση. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι επιθέσεις με σούπα στη Μόνα Λίζα στο Λούβρο και σε έναν άλλο πίνακα του Μονέ, την Άνοιξη, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών τον Φεβρουάριο.

Τον περασμένο μήνα, ακτιβιστές που ανήκουν στην ομάδα κόλλησαν φυλλάδια γύρω από το Liberty Leading the People, έναν πίνακα του Eugène Delacroix στο Λούβρο. Τον Απρίλιο, δύο από τα μέλη του κινήματος συνελήφθησαν στο Musée d'Orsay ως ύποπτα ότι ετοίμαζαν μια δράση εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ