Αλλού θέλουμε να πάμε, αλλού μας στέλνουν τα σήματα GPS

Οι παρεμβολές στα σήματα GPS δυσκολεύουν τους πολίτες, αλλά και τις αρχές.

Article featured image
Article featured image

Κατά διαστήματα πολίτες ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το GPS των κινητών τους ξαφνικά «τρελαινόταν» και αντί για δρόμους του νησιού μας έδειχνε πως βρίσκονταν -κατά κύριο λόγο – στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυτό.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ στο SigmaLive, αναφέρεται πως οι παρεμβολές GPS αναπτύχθηκαν αρχικά από τον στρατό για να παραπλανούν τους εχθρούς σχετικά με γεωγραφικές τοποθεσίες και τους στόχους τους.

Ωστόσο οι παρεμβολές αυτές, πέραν της μικρής αναστάτωσης που προκαλούν στους πολίτες, φαίνεται πως δυσκολεύουν ακόμη και τις αρχές. Και αυτό διότι, την περασμένη Δευτέρα όπου σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Τροόδους-Λεμεσού με θύμα μια 47χρονη μητέρα, κατέστη δύσκολος ο εντοπισμός της παρόλο που το κινητό της έξέπεμπψε κλήση έκτακτης ανάγκης για αυτόματη ανίχνευση σύγκρουσης.

Σύμφωνα με υπεύθυνο της τροχαίας Λεμεσού, Μάριο Χαραλάμπους, οι συντεταγμένες που έδινε το κινητό της ήταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πέγειας, όμως από τα ραντάρ της λιμενικής διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε κίνηση εκεί και εν τέλει ειδοποιήθηκαν από διερχόμενους οδηγούς.

Μπορεί το ζήτημα να επιλυθεί;
Σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτρείο ειδήσεων ο Ανώτερος Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, Ανδρόνικος Κάκκουρας, ανέφερε πως δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων, δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Όπως είπε ο κ. Κάκκουρας, το πρόβλημα προέρχεται από τις παρεμβολές που δημιουργούνται λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ και μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου που υπάρχει είναι και οι εκπομπές παρεμβολών στο σύστημα συχνοτήτων του GPS. «Εμείς ως Κύπρος λόγω της εγγύτητας της απόστασης που έχουμε με το Ισραήλ και την εμπόλεμη σύρραξη επηρεάζονται και τα δικά μας οποιαδήποτε ραδιοσυστήματα χρησιμοποιούν το σήμα του GPS».

«Παρεμβολές έχουμε στην κινητή τηλεφωνία, στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση κι οτιδήποτε άλλο σύστημα χρησιμοποιεί το GPS, όπως για παράδειγμα και οι εφαρμογές drones. Είχαμε περιπτώσεις που είχαμε απώλεια drones γιατί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι χειριστές με τα drones λόγω του προβλήματος GPS», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα δεν είναι συνεχές, σημείωσε. «Εμφανίζεται περιοδικά και εξαφανίζεται αλλά επανεμφανίζεται σε ακαθόριστες ώρες».

Δυστυχώς, ανέφερε, δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αλλά μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, κατέληξε.

*Φωτογραφία από economytoday

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ