Έρχεται στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Τι αναφέρουν ελλαδικά μέσα για την πιθανότητα ίδρυσης παραρτήματος του πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο και όπως μεταδίδουν ελλαδικά μέσα, θα γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας που ανοίγει παράρτημα εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), το οποίο ιδρύθηκε το 1837 και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο - όχι μόνο της Ελλάδας - αλλά ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η σχετική πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε θετικό κλίμα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Έπειτα από πρόταση του πρύτανη του Ιδρύματος Γεράσιμου Σιάσου, έχει ήδη οριστεί Επιτροπή Καθηγητών, η οποία πρόκειται να μελετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ίδρυση του παραρτήματος και τις προοπτικές του και θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του (π.χ. πού θα βρίσκεται η έδρα, ποια θα είναι τα κόστη ενός τέτοιου εγχειρήματος, τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου κ.λπ.). Μετά τη σύνταξη από την Επιτροπή Καθηγητών λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης, θα κληθεί η Σύγκλητος να λάβει την οριστική απόφαση.

Οι λόγοι που επιλέχθηκε η Κύπρος

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης, πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιλέγηκε η Κύπρος και σημειώνεται πως οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι εθνικοί λόγοι, ιστορικοί λόγοι, λόγοι γειτνίασης, στρατηγικοί. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα αναφέρει πως, η σκέψη ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο είναι αναπτυξιακή, θα έχει σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα για το ΕΚΠΑ (λόγω των διδάκτρων) και ταυτόχρονα θα καλλιεργήσει και θα βοηθήσει στην περαιτέρω επιστημονική σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει και ανταλλαγή επιστημόνων, ανταλλαγή διδασκόντων και ίσως και φοιτητών, κοινά προγράμματα κ.λπ. Ένα ακόμα δεδομένο είναι η εμπειρία της Κύπρου, η οποία έχει κάνει ήδη αυτό το πείραμα έχοντας προσελκύσει πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ