«Θέλει μεράκι, υπομονή και επιμονή ο τομέας της καλλιέργειας»

Ο κος Χαράλαμπος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, ωστόσο στη συνέχεια τον κέρδισε η αγάπη του για τη φύση και το κρασί. Σε συνέντευξή του στη CITY μας μιλάει για την μικρή επιχείρηση που διαθέτει με βιολογικά κρασιά.

Article featured image
Article featured image


kap-lorida.width-1024.jpg




O Χαράλαμπος Χαραλάμπους (Πάμπος) είναι 52 ετών και κατάγεται από την Πάχνα της Λεμεσού. Σπούδασε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ) και μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές του στη Αμερική, όπου πήρε το MSc in Electrical Engineering with emphasis in Telecommunication Systems από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Εργάστηκε για περισσότερα από 25 χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας των πληροφοριών από διάφορα διευθυντικά πόστα, αλλά δεν αντιστάθηκε στις μεγάλες του αγάπες. Τη φύση, το χωριό, το αμπέλι και το κρασί. Έτσι, με την επιστροφή του στην Κύπρο, ίδρυσε το Κτήμα Αναξαγόρα Λτδ με απώτερο σκοπό την δημιουργία βιολογικών αμπελώνων, βιολογικών αμυγδαλιών και μεταποίηση σταφυλιού σε ποιοτικό βιολογικό οίνο με έμφαση στις κυπριακές ποικιλίες.

Στη συνέντευξή του στη CITY μάς μιλάει για την μικρή επιχείρηση που διαθέτει από το 2005, για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθώς επίσης για το πως η επιχείρησή του επωφελήθηκε μέσα από τα προγράμματα της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ. «Θέλει μεράκι, υπομονή και επιμονή», είναι η συμβουλή που δίνει στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της γεωργίας και της καλλιέργειας.

κ. Πάμπος.jpg



Είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που ασχολείται με τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και τα βιολογικά προϊόντα. Μιλήστε μας λίγο για την επιχείρησή σας. Πότε ιδρύθηκε, πού βρίσκεται, ποιοι εργάζονται σε αυτήν;

Το Κτήμα Αναξαγόρα Λτδ ιδρύθηκε το 2005. Είναι μια πολύ μικρή εταιρεία με δύο υπαλλήλους και εγώ είμαι ο Διευθυντής της εταιρείας. Για να διεκπεραιωθούν οι εργασίες χρησιμοποιούμε επίσης διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες (κυρίως σε εργασίες στους αμπελώνες και στο οινοποιείο). Η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 70 δεκάρια καλλιεργήσιμης γης (αμπέλια, αμυγδαλιές, και λίγα ελαιόδεντρα) ακολουθώντας βιολογικές πρακτικές. Η έμφαση στα αμπέλια μας είναι στις κυπριακές ποικιλίες Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι, από όπου παράγουμε τα δύο μας βιολογικά κρασιά. Πέρυσι φυτέψαμε επίσης την κυπριακή ποικιλία Γιαννούδι. Παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία επίσης να φυτέψουμε την κυπριακή ποικιλία Μωροκανέλλα σε δύο χρόνια.

Έχουμε ως αρχή να παράγουμε ποιοτικά βιολογικά κρασιά, μόνο από δικά μας σταφύλια στους δικούς μας αμπελώνες. Παράγουμε τα κρασιά μας σε συνεργασία με γειτονικό οινοποιείο που χρησιμοποιεί βιολογικές πρακτικές οινοποίησης.

αμπελονασ.png
Φωτογραφία από τον αμεπλώνα στην Πάχνα.



Eξηγήστε μας πώς συμβάλλετε σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές στη μονάδα σας.

Οι καλλιέργειες μας, καθώς και οι οινοποιήσεις μας είναι πιστοποιημένες από τη LACON (οργανισμός που παρέχει πιστοποιήσεις στους τομείς της γεωργίας και επεξεργασίας τροφίμων). Επίσης, προσπαθούμε ότι κάνουμε στον αμπελώνα και στο οινοποιείο να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

κριμα.jpg
Φωτογραφία από τον αμεπλώνα στην Πάχνα.



Ποιες δυσκολίες/προκλήσεις εμπεριέχει η μέθοδος της βιολογικής καλλιέργειας σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των ζιζανίων στον αμπελώνα (weed control).Κάνουμε περίπου πέντε καλλιέργειες τον χρόνο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια (στις συμβατικές καλλιέργειές κάνουν από μηδέν και αν χρησιμοποιούν δηλητηριώδες χημικά για εξόντωση των ζιζανίων μέχρι δυο. Ανάλογα με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο κάθε αμπελουργός).

κα,.jpg
Ο ιδιοικτήτης της μικρής επιχείρησης κος Χαράλαμπος.



Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε;

Παράγουμε βιολογικά Αμυγδαλόψυχα, βιολογικό Λευκό Οίνο (Ξυνιστέρι) και βιολογικό Ερυθρό Οίνο (Μαραθεύτικο).

Πού διατίθενται τα προϊόντα σας; Υπάρχει ζήτηση στην κυπριακή αγορά ή γίνονται και εξαγωγές;

Στο παρόν στάδιο δεν γίνονται εξαγωγές, ωστόσο τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε σε τοπικά βιολογικά καταστήματα, σε κάποια επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες. Επίσης, μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο μέσω του eShop μας (www.ktimanaxagora.com).

κτήμα.jpg
Φωτογραφία από τον αμεπλώνα στην Πάχνα.



Λάβατε στήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Έχω λάβει στήριξη, μέσω της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), από ΚΟΑΠ (Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών) στα αντίστοιχα μέτρα στήριξης, δηλαδή εκταρικές, επιδοτήσεις όπως και μέσω προγραμμάτων αναμπέλωσης αμπελώνων.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο στην Κύπρο που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα της καλλιέργειας και της γεωργίας;

Η συμβουλή που θα έδινα προς ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα μας είναι πως αποτελεί ένα πολύ δύσκολο τομέα που θέλει μεράκι, υπομονή και επιμονή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ