Ζευγάρι ηλικιωμένων στην Ολλανδία επέλεξε να υποβληθεί σε ευθανασία

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας επιλέγουν να τερματίσουν νόμιμα τη ζωή τους.

Article featured image
Article featured image

Ο Jan και η Els ήταν παντρεμένοι για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Στις αρχές Ιουνίου, πέθαναν μαζί αφού τους χορηγήθηκαν θανατηφόρα φάρμακα από δύο γιατρούς. Στην Ολλανδία, αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως δίδυμο-ευθανασία. Είναι νόμιμη και σπάνια, ωστόσο κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα Ολλανδικά ζευγάρια επιλέγουν να τελειώσουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Και οι δύο αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Jan έκανε χειρουργική επέμβαση στην πλάτη του το 2003, αλλά δεν βελτιώθηκε ποτέ. Είχε σταματήσει να λαμβάνει τις δυνατές χορηγίες παυσίπονων που του ανέθεταν οι γιατροί και δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί. Το 2018, η Els έδειξε πρώιμα σημάδια άνοιας, αλλά αρνιόταν να επισκεφθεί κάποιο γιατρό. Τελικά, τον Νοέμβριο του 2022, διαγνώστηκε με άνοια. Όταν η Ελς έμαθε πως η κατάστασή της δεν θα βελτιωνόταν, εκείνη και ο σύζυγός της, μαζί με τον γιο τους, άρχισαν να συζητούν για το ενδεχόμενο της διπλής ευθανασίας – δηλαδή να πέθαιναν οι δυο τους μαζί.

Το ζευγάρι ταλαντευόταν καιρό με τη σκέψη για ευθανασία. Ο Jan εξηγούσε στην οικογένειά του ότι δεν ήθελε να ζήσει πολύ καιρό ακόμα με τους σωματικούς του περιορισμούς. Το ζευγάρι εντάχθηκε, επίσης, στην NVVE - την οργάνωση «δικαίωμα στον θάνατο» της Ολλανδίας.

«Αν παίρνεις πολλά φάρμακα, ζεις σαν ζόμπι», δήλωσε ο Jan. «Έζησα τη ζωή μου, δεν θέλω πια πόνο. Με τον πόνο που έχω και την ασθένεια της Els, νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη ζωή. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Στην Ολλανδία, η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες εάν κάποιος υποβάλει από μόνος του αίτημα και η ταλαιπωρία του –σωματική ή ψυχολογική– αξιολογείται από τους γιατρούς ως «αφόρητη», χωρίς προοπτική βελτίωσης. Κάθε άτομο που ζητά υποβοηθούμενο θάνατο αξιολογείται από δύο γιατρούς – ο δεύτερος ελέγχει την αξιολόγηση που έκανε ο πρώτος.

Το 2023, 9.068 άνθρωποι πέθαναν από ευθανασία στην Ολλανδία – περίπου το 5% του συνολικού αριθμού θανάτων. Υπήρξαν 33 περιπτώσεις διπλής ευθανασίας, άρα 66 άτομα.



Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ