Η Κλαούντια Σέινμπαουμ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό

Η ίδια δεν ψήφισε τον εαυτό της.

Article featured image
Article featured image


Μια πρώην επιστήμονας του κλίματος πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, σε μια συντριπτική νίκη, σύμφωνα με τα exit poll. Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, η 61χρονη πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και υποψήφια για το κόμμα Morena, αναμένεται να λάβει μεταξύ 55% και 63% των ψήφων.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Financiero, η κυρία Σέινμπαουμ κατά exit polls θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας

meixko.png



Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) Μάριο Ντελγάδο διαβεβαίωσε πάντως υποστηρικτές του κόμματος ότι η Κλαούντια Σέινμπαουμ κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά. Δεν έδωσε ποσοστά.

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δυο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κυρία Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

Η Σέινμπαουμ αξιοποίησε την υποστήριξη του λαϊκιστή προκατόχου της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ίδρυσε τη Morena το 2014 και έσπασε για πρώτη φορά την εξουσία των παραδοσιακών κομμάτων για να γίνει πρόεδρος με τη συντριπτική νίκη του το 2018.

Υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένων μεταφορών μετρητών σε ηλικιωμένους και ανύπαντρες μητέρες, και εμβληματικά έργα υποδομής σε ιστορικά φτωχές περιοχές, αλλά και μαζικά διευρυμένο ρόλο του στρατού σε τομείς που συνήθως προορίζονται για την κοινωνία των πολιτών, όπως η εσωτερική ασφάλεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ