Η ακροδεξιά προ των πυλών της εξουσίας στη Γαλλία

H νίκη της Λεπέν στον α' γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο κρίσιμος β’ γύρος και τα σενάρια.

Article featured image
Article featured image

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Η νίκη της ακροδεξιάς ανάγκασε την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) να ζητήσουν ψηφοφορία-τακτικής.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία θα είναι η πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία που ένα ακροδεξιό κόμμα κέρδισε βουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση και ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με τους ακροδεξιούς. Εάν το RN κερδίσει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο ανίκανο να κυβερνήσει.


O
κρίσιμος β’ γύρος


Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Το μέτωπο της Αριστεράς καλεί σε συστράτευση ώστε να αποφευχθεί η οριστική εκλογική νίκη της ακροδεξιάς, ενώ από την πλευρά τους, οι χθεσινοί νικητές και ο Μπαρντελά δήλωσαν ότι οι «Γάλλοι έδωσαν την απάντησή τους». Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι το «μπλοκ» στην ακροδεξιά.

Παρά το γεγονός ότι το RN έρχεται πρώτο κόμμα, οι αναλυτές και οι ειδικοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στον δεύτερο γύρο. Η ίδια η Λεπέν σε δηλώσεις της λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll ανέφερε ότι στόχος τώρα είναι να πάρει το κόμμα της την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ούτως ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά να είναι ο νέος πρωθυπουργός, καθώς γνωρίζει ότι ο εκλεκτός της είναι δύσκολο να κυβερνήσει με σχήμα συνεργασίας.

Στον δεύτερο γύρο και σε τοπικό επίπεδο είναι ήδη ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν πολιτικά παζάρια την εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την 7η Ιουλίου, στα οποία πολύ δύσκολα οι υποψήφιοι του RN θα καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος του Μακρόν ή των υπολοίπων κομμάτων να τους στηρίξουν ή να πείσουν τους αντιπάλους τους να βγουν εκτός κούρσας (για να είναι εντός πρέπει να έχουν πάρει πάνω από 12% στην περιφέρεια).


Ο καθοριστικός ρόλος του Μακρόν


Σημειώνεται ότι διάφορες αναλύσεις αναφέρουν ότι σε αυτόν τον δεύτερο γύρο τα πάντα θα κριθούν από το αν η παράταξη Μακρόν θα αποσύρει τους υποψηφίους της στις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν έχει ελπίδα να κερδίσει, δίνοντας ταυτόχρονα γραμμή να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του υποψηφίου της Λεπέν.

Και αυτό διότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας έχουν προκριθεί όχι δύο, αλλά τρεις υποψήφιοι. Αυτό συνέβη διότι ο εκλογικός νόμος αναφέρει πως στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκέντρωσε πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρχει ένας υποψήφιος του κόμματος της Λεπέν και δύο υποψήφιοι από τα άλλα κόμματα. Αν δεν υπάρξει κύμα παραιτήσεων των υποψηφίων που ήρθαν τρίτοι αλλά πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αυτό θα αποβεί υπέρ της ακροδεξιάς που θα κερδίσει έδρες έχοντας μόνο τη σχετική πλειοψηφία. Ενώ αν είναι δύο οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε χθες πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στον δεύτερο γύρο. Δεν είπε ωστόσο ξεκάθαρα ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του στις περιφέρειες που ήρθαν τρίτοι θα αποσυρθούν υπέρ του όποιου αντιπάλου της Λεπέν.

Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοί του προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, ευνοώντας τον όποιο αντίπαλο της Λεπέν. Αντιθέτως, από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

lepenfj.jpg
Χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της Place de la Republique στο Παρίσι.


Τα σενάρια ενόψει της 7ης Ιουλίου


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ γύρου, η ακροδεξιά θα εξασφάλιζε 230 έως 280 θέσεις στο κοινοβούλιο, πραγματοποιώντας αλματώδη αύξηση σε σχέση με τις 88 έδρες που κατείχε. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εξασφάλιζε 125 – 165 έδρες, ενώ το κόμμα Μακρόν από 70 έως 100. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα που θα φτάσει τις 289 έδρες θα έχει δικαίωμα διορισμού πρωθυπουργού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν (το κόμμα του οποίου υπέστη ήττα και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου) όπως όλα δείχνουν θα έχει πρωθυπουργό από αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητεία του. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές ο Γάλλος πρόεδρος διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε αυτές τις πρόωρες εκλογές.

«Η Δημοκρατία μίλησε, ο γαλλικός λαός μάς ώθησε στην πρώτη θέση και έσβησε το Μακρονικό μπλοκ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν λίγη ώρα μετά τα exit polls, τονίζοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν έχει λήξει και πως η επόμενη Κυριακή θα είναι η καθοριστικότερη για την ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Μπαρντελά είχε διαμηνύσει πριν από τις εκλογές ότι δεν θα συρθεί στα σενάρια για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που θα συνιστούσε τη συνεργασία του κόμματός του με άλλα κόμματα ώστε να περαστούν νόμοι.

Εάν λοιπόν ο Μπαρντελά αποτύχει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις 7 Ιουλίου και μείνει πιστός στις εξαγγελίες του, τότε ο Μακρόν θα πρέπει να αναζητήσει τον επόμενο πρωθυπουργό είτε από την Αριστερά, είτε μέσω κάποιου τεχνοκράτη.

90.jpg
O Ζορντάν Μπαρντελά.


Οι πρώτες αντιδράσεις


Μετά τον καταποντισμό της παράταξης Μακρόν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξής που ήρθαν τρίτοι, θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας», σημείωσε.


«Ούτε μία ψήφος στην ακροδεξιά»


«Βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα ήταν για τον Μακρόν το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές στο σενάριο όπου η ακροδεξιά αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», συμπλήρωσε ο Μελανσόν.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στην ακροδεξιά», τόνισε.

«Έχουμε επτά ημέρες για να γλιτώσουμε τη Γαλλία από την καταστροφή», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκλούξμαν, βασικό πρόσωπο της αριστερής συμμαχίας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Documento, Lifo, Efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ