Χώρα εγκαινιάζει το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο κατοικίδιων ζώων

Το κοιμητήριο προσφέρει, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη στους πενθούντες ιδιοκτήτες.

Article featured image
Article featured image

Από αυτήν την εβδομάδα, θα είναι δυνατή η ταφή των αγαπημένων κατοικίδιων ζώων στην Ισπανία σε ένα δημόσιο νεκροταφείο μόνο γι’ αυτά.

Η νέα αυτή εγκατάσταση, που βρίσκεται στο Parque Cementerio της Μάλαγα, είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός χώρος ανάπαυσης: περιλαμβάνει πάρκο μνήμης, κρεματόριο, αίθουσα αποχαιρετισμού, χώρο για τη διασπορά της τέφρας και ζώνη ταφής για έως και 500 κατοικίδια ζώα. Θα γίνονται δεκτά μόνο κατοικίδια κάτω των 200 κιλών σε βάρος.

Υπάρχουν και άλλα νεκροταφεία κατοικίδιων ζώων στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σαραγόσα, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι δημόσιο, όπως αυτό στη Μάλαγα. Η ταφή ενός κατοικίδιου ζώου στην Ισπανία μπορεί να είναι περίπλοκη – αν γίνει παράνομα μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα από 3.000 έως 60.000 ευρώ.


Σύμφωνα με τον Juan Antonio de Luque, πρόεδρο του Κολλεγίου Κτηνίατρων της Μάλαγα, η έναρξη αυτή είναι σημαντική για την επαρχία της Ανδαλουσίας, όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίδια ζώα.

«Υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο ζώα, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, κουνάβων και άλλων ειδών, με 114.000 μόνο στην πρωτεύουσα Μάλαγα. Προηγουμένως, οι ιδιοκτήτες που επιθυμούσαν να θάψουν τα κατοικίδιά τους έπρεπε να καταφύγουν σε ιδιωτικά νεκροταφεία», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El País.

Παράλληλα με την αποτέφρωση ή την ταφή, το νεκροταφείο της Μάλαγα αναλαμβάνει τη μεταθανάτια γραφειοκρατία, όπως τη μεταφορά των αποθανόντων κατοικίδιων ζώων και την ενημέρωση των μητρώων. Ακόμη πιο μοναδική είναι η ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρεται στους ιδιοκτήτες από ψυχολόγους.

«Το θέμα του θανάτου είναι ταμπού για την κοινωνία γενικά, αλλά ο θάνατος των ζώων αντιμετωπίζεται ακόμη πιο κριτικά, επειδή οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν η θλίψη για την απώλεια ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να εξισωθεί με εκείνη της απώλειας ενός ανθρώπου», δήλωσε στην El País η διευθύντρια του τμήματος Ζώα και Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos Nuria Máximo.

«Καθώς καταλαβαίνουμε ότι τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας είναι πρόσθετα μέλη, οι φροντιστές τους βιώνουν μέρος αυτής της διαδικασίας, της μετάβασης προς τον θάνατο, και πολλοί δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να τα θάψουν όπως θα έκαναν με ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπάρχουν δημόσια κοιμητήρια, καθώς διευκολύνουν τη διαδικασία του πένθους».

Τα τέλη για το νεκροταφείο ζώων συντροφιάς κυμαίνονται από 40 ευρώ για μια βασική ομαδική αποτέφρωση έως 975 ευρώ, ανάλογα με την υπηρεσία (και το βάρος του ζώου).

Η κατασκευή του δημόσιου νεκροταφείου κατοικίδιων ζώων στη Μάλαγα ξεκίνησε το 2016. Η κατασκευή του κόστισε 1,1 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ