(Πώς) το beef Αναστασιάδη-Αβέρωφ εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ ποίησης

Στροφή στον πολιτισμό και την ποίηση έκαναν οι πολιτικοί μας – έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Article featured image
Article featured image

Η χθεσινή μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν ήταν σαν όλες τις άλλες, καθώς η παρασκηνιακή κόντρα ανάμεσα στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημοποιήθηκε με έναν περίεργο τρόπο μετά από τη συνέντευξη του πρώτου στο podcast του ant1live.

Οι απαντήσεις του τέως προέδρου για τις προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά και για τη γενικότερη στάση που κράτησε ο κ. Αβέρωφ μετά την ήττα του ΔΗΣΥ, αλλά κυρίως η αναφορά του σε «πικραμένους» προκάλεσε την αντίδραση του δεύτερου, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στον κ. Αναστασιάδη με στίχους από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την απαίτηση του κου Νεοφύτου, ο οποίος είχε ζητήσει από τον ίδιο να αποκαλύψει τα όσα συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ξενοδοχείο Peninsula στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων: «Δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους. […]. Εάν ο ίδιος ήταν πιο κοντά στον κόσμο του ΔΗΣΥ, αφουγκραζόταν τα αισθήματα του κόσμου, σήμερα θα ήταν Πρόεδρος. Το γεγονός ότι έκανε δημοσκόπηση και έπαιρνε 6% ήταν λόγος ενθαρρυντικός; […] Δεν μπορεί να κατηγορείς αυτόν που σε στήριξε μέχρι την 1η Κυριακή, επειδή δεν επέλεξε αυτό που επέλεξες εσύ για λόγους εκδίκησης την δεύτερη Κυριακή. Τι κοινό είχε ο κ. Νεοφύτου με το ΑΚΕΛ για να θέλει να το επαναφέρει στην εξουσία;».

Ο κος Νεοφύτου παραθέτοντας στίχους από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Δεν έφταιγεν ο ίδιος» επέλεξε να απαντήσει από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, ενώ στην αρχή επεσήμανε (έκανε tag) τον τέως πρόεδρο στον λογαριασμό του στο «Χ» στη συνέχεια το διέγραψε.

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε… Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος, η ζημιά ήτανε στο ζύγι, πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Υ.Γ. Πικραμένοι είναι οι χιλιάδες που σ’ εμπιστεύτηκαν κάποτε. Πικρό είναι το ποτήρι της διχοτόμησης, που κινδυνεύει να το πιει όλος ο Ελληνισμός. Πικρό είναι το ψέμα με τον μπαμπούλα του ΑΚΕΛ. Πικρό θα είναι και το φως της ιστορίας, από το οποίο κανένα σκοτεινό πρόσωπο δεν μπορεί να ξεφύγει», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

Ο ποιητικός τρόπος με τον οποίο επέλεξε να απαντήσει ο κ. Νεοφύτου φαίνεται ότι ενέπνευσε τους λάτρεις του πολιτισμού και πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να πάρουν μέρος στην κόντρα παραθέτοντας είτε ποιήματα είτε στίχους τραγουδιών για να (μας) αποδείξουν πως δεν είναι μόνο ο κ. Αβέρωφ ψαγμένος.

Πρώτος από όλους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» στίχους από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

«Ἡ Διχόνοια που βαστάει/ Ένα σκήπτρο ἡ δολερή/ Καθενός χαμογελάει/ Πάρ' το, λέγοντας, και σύ. Κειὸ τὸ σκήπτρο που σας δείχνει/ Έχει αλήθεια ώριά θωριά/ Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει/ Εἰσὲ δάκρυα θλιβερά. Από στόμα οποὺ φθονάει/ Παλληκάρια, ας μην ’πωθή/ Πώς το χέρι σας κτυπάει/ Του αδελφού την κεφαλή. Μην εἰποῦν στο στοχασμό τους/ Τα ξένα έθνη αληθινά: Ἐὰν μισούνται ανάμεσό τους/ Δεν τους πρέπει ελευθερία!», έγραψε.



Βέβαια οι αναφορές προς το ΑΚΕΛ από τα δύο μέρη αυτής της κόντρας, έδωσε σκυτάλη στο κόμμα της Αριστεράς. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, επέλεξε να απαντήσει - επίσης μέσω του «Χ» - με στίχους από τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

«Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις...», έγραψε ο κ. Στεφάνου και έκανε tag τον κ. Αναστασιάδη.



Από την άλλη το νεοσύστατο Volt, με επιτυχία θα λέγαμε, χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ως ανεπίσημη Παγκύπρια Μέρα Ποίησης, παραθέτοντας απόσπασμα από το μυλλωμένο ποίημα «Ο αμολόητος» του Βασίλη Μιχαηλίδη.



Αξίζει να πούμε πως οι Κύπριοι χρήστες του «Χ» δεν πτοήθηκαν από τις ποιητικές (και όχι μόνο) γνώσεις των πολιτικών, αφού αρκετοί παρέθεσαν άλλα ποιήματα. Κάποιος για παράδειγμα θυμήθηκε την «Ξανθούλα», του Διονύσιου Σολωμού, ένας άλλος το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», του Καβάφη, ενώ άλλοι έγραψαν quotes (αποφθέγματα) για τη ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ