Nηπιαγωγεία στην Κίνα μετατρέπονται σε οίκους ευγηρίας

Ποιός ο λόγος.

Article featured image
Article featured image

Νηπιαγωγεία σε ολόκληρη την Κίνα μετατρέπονται σε οίκους ευγηρίας και στέγες αποκατάστασης εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι θα είναι ένα βήμα πριν τα γηρατειά τις επόμενες δεκαετίες και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της χώρας δεν βοηθά στην αντικατάσταση και στην ανανέωση του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η κρίση πλήττει ήδη τον τομέα της εκπαίδευσης, με χιλιάδες νηπιαγωγεία να κλείνουν σε όλη τη χώρα, καθώς οι εγγραφές μειώνονται συνεχώς. Πολλοί ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών σκέφτηκαν πως να αξιοποιήσουν τους χώρους τους και τους μετατρέπουν πλέον σε οίκους ευγηρίας.

kina1.jpg



Πρόκειται για προοδευτική ιδέα λέει ο ιδιοκτήτης ενός νηπιαγωγείου που το ονόμασε ‘Impressions of Youth’ και προσφέρει χορό, μουσική και άλλα μαθήματα σε 100 συνταξιούχους.

Σχεδόν 15.000 νηπιαγωγεία έκλεισαν στην Κίνα πέρυσι, καθώς οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 5,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ο συνολικός πληθυσμός μειώνεται καθώς υπήρξαν 78.000 περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις, πέρυσι.


kina2.jpg


Η Κίνα σημείωσε σημαντική αύξηση στον ηλικιωμένο πληθυσμό πέρυσι, προσθέτοντας σχεδόν 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί ήδη πάνω από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο ένα τρίτο έως το 2035, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Economist Intelligence Unit.


kina3.jpg


Το Πεκίνο σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα «σχετικά υγιές» εθνικό σύστημα περίθαλψης ηλικιωμένων έως το 2025, αλλά η χώρα στερείται γηροκομείων και αντιμετωπίζει μεγάλες περιφερειακές ανισότητες στην κάλυψη.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε ηλικιωμένους θα μπορούσαν να αξίζουν 30 τρισεκατομμύρια γιουάν (4,13 τρισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2035.


Με πληροφορίες απο ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ