Είναι οι πλούσιοι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου;

Τα (ενδιαφέροντα) ευρήματα μιας νέας μελέτης.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα, μεγάλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (SES) και μιας σειράς ασθενειών, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι με καλές δουλειές διατρέχουν μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο καρκίνου, ειδικά για καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Τα εν λόγω ευρήματα αμφισβητούν τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε φτωχότερα κοινωνικά στρώματα είναι πιο πιθανόν να έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν γενετικές, υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες (οριζόμενες ως επίπεδο εκπαίδευσης και επάγγελμα, όχι εισόδημα) από 280.000 ενήλικες άνω των 35 ετών για να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για 19 ασθένειες. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα δεδομένα από ένα φινλανδικό γονιδιωματικό έργο που αναλύει αρχεία βιοτράπεζας και εθνικού μητρώου.

Διαπίστωσαν ότι οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη γενετική ευπάθεια στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καρκίνου του πνεύμονα, κατάθλιψης, αλκοολισμού και διαβήτη τύπου 2, ενώ εκείνοι που είναι καλύτερα μορφωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την ανάλυση είναι η εστίαση στη γενετική, και όχι μόνο στους παράγοντες του τρόπου ζωής ή του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό αναφέρει ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν δυσανάλογο βάρος όσον αφορά στον καρκίνο σε σχέση με τους πλούσιους, εν μέρει επειδή είναι πιο πιθανό να είναι ανασφάλιστοι και να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, εξετάσεων και θεραπείας.


Η Δρ Φιόνα Χάγκενμπικ, επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι η έρευνά της υπογραμμίζει μια σύνδεση μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, γενετικής και συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, η οποία, όμως, δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Post, υπέθεσε ότι οι άνθρωποι με περισσότερους πόρους έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, μεγαλύτερη υγειονομική παιδεία και είναι λιγότερο πιθανό να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας.

«Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μεταξύ των ατόμων με υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν πεθάνει από άλλη αιτία σε μικρότερη ηλικία και έχουν ζήσει αρκετά χρόνια ώστε να αναπτύξουν καρκίνο», είπε η Χάγκενμπικ στην εφημερίδα The Post.

Από την πλευρά της, η Δρ Τζιγιόνγκ Άαν — καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια για την επιστήμη του πληθυσμού στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU — πιστεύει ότι οι εξετάσεις είναι το κλειδί για αυτή την έρευνα.

«Είναι γνωστό ότι αν έχεις υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, είναι πιο πιθανό να κάνεις εξετάσεις», είπε η Άαν στην εφημερίδα The Post.

Η Δρ Ελίζα Πορτ, επικεφαλής της χειρουργικής μαστού για το Σύστημα Υγείας του Mount Sinai, αναφέρθηκε επίσης, στις πρακτικές εξετάσεων των συμμετεχόντων.

«Ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη είναι από τους τύπους καρκίνου που, αν κάνεις περισσότερες εξετάσεις, όσο περισσότερο ψάχνεις, τόσο περισσότερα βρίσκεις», είπε η Πορτ στην The Post.


Ανάγκη για έρευνα (και) σε χώρες με χαμηλό εισόδημα


Η μελέτη αυτή έχει αναδειχθεί ως η πρώτη που αναζητά τη σχέση σε 19 ασθένειες που είναι κοινές σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μπορεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες για την πλήρη κατανόηση των δεσμών μεταξύ συγκεκριμένων επαγγελμάτων και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Θα πρέπει, επίσης, να διεξαχθούν μελέτες και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, είπαν.

«Καθώς ο γενικός στόχος της ενσωμάτωσης των γενετικών πληροφοριών στην υγειονομική περίθαλψη είναι η διευκόλυνση της εξατομικευμένης ιατρικής, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις γενετικές πληροφορίες ως ‘ένα μέγεθος για όλους’», τόνισε η Δρ Χάγκενμπικ.

«Αντίθετα, θα πρέπει να διερευνήσουμε και στη συνέχεια να συμπεριλάβουμε τις συνθήκες που τροποποιούν τον γενετικό κίνδυνο κατά τη διενέργεια πρόβλεψης ασθενειών», δήλωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από New York Post, in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ