Η θέση του κυπριακού διαβατηρίου στη λίστα με τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα παγκοσμίως

Το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο δίνει πρόσβαση σε 195 προορισμούς σε όλο τον κόσμο χωρίς βίζα, ενώ το πιο αδύναμο σε μόλις 26.

Article featured image
Article featured image

Τι είναι κόκκινο εξωτερικά, μωβ εσωτερικά και σας παρέχει πρόσβαση σε 195 προορισμούς σε όλο τον κόσμο χωρίς βίζα; Είναι το διαβατήριο της Σιγκαπούρης και μόλις ανακηρύχθηκε το πιο ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο στον κόσμο σε μια τριμηνιαία κατάταξη των διαβατηρίων με τη μεγαλύτερη διεθνή επιρροή.

Τα τελευταία 19 χρόνια, ο δείκτης Henley Passport Index, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Henley & Partners, που εδρεύει στο Λονδίνο και παρέχει συμβουλές για την παγκόσμια ιθαγένεια και διαμονή, παρακολουθεί τις παγκόσμιες ελευθερίες σε 227 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).


Τα επόμενα διαβατήρια που πλησιάζουν το παγκόσμιο swag της Σιγκαπούρης είναι αυτά της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες κατέχουν από κοινού το Νο 2, δίνοντας πρόσβαση σε 192 προορισμούς.

Στη συνέχεια, στην τρίτη θέση της κατάταξης, έρχονται η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχοντας το προνόμιο απρόσκοπτων ταξιδιών σε 191 προορισμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στις περασμένες ημέρες του 2014 κατείχε την πρώτη θέση από κοινού με τις ΗΠΑ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση (190 προορισμοί), μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ελβετία. Η Αυστραλία και η Πορτογαλία μοιράζονται την πέμπτη θέση (189 προορισμοί), ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην όγδοη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 186 προορισμούς. Η δε, Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση μαζί με την Πολωνία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στο Top 20 της κατάταξης και συγκεκριμένα στη 13η θέση, την οποία μοιράζεται με το Μονακό με το διαβατήριό της να δίνει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 178 προορισμούς.

Capturepassport.PNG


Το διευρυνόμενο χάσμα κινητικότητας


Ενώ ο μαγικός αριθμός 195 της Σιγκαπούρης αποτελεί ρεκόρ τόσο για τη Σιγκαπούρη όσο και για την κατάταξη, στο άλλο άκρο της κλίμακας σημειώνονται επίσης νέα χαμηλά επίπεδα.

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται εδώ και καιρό από τον δείκτη ως το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο, αλλά τώρα οι πολίτες του μπορούν να ταξιδέψουν μόνο σε 26 χώρες χωρίς βίζα - η χαμηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί στην ιστορία του δείκτη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Για να δείτε αναλυτικά όλη την κατάταξη πατήστε εδώ.

Ο Κρίστιαν Κάλιν, πρόεδρος της Henley & Partners, δήλωσε ότι «ο παγκόσμιος μέσος αριθμός προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024».

«Ωστόσο, το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή και τη βάση του δείκτη είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ» υπογράμμισε.

Σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν αεροπορικά φέτος, σε 39 εκατομμύρια πτήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος των αεροπορικών ταξιδιών έχει μειωθεί πάνω από το ένα τρίτο σε αυτό το διάστημα, λέει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Γουίλιαμ Γουόλς, με το κέρδος των αεροπορικών εταιρειών ανά επιβάτη να ανέρχεται σήμερα κατά μέσο όρο σε λίγο πάνω από 6 δολάρια ανά επιβάτη, «ίσα που φτάνει για έναν απλό εσπρέσο σε μια τυπική καφετέρια ξενοδοχείου».


Αντιμέτωπη με προκαταλήψεις η αφρικανική κινητικότητα


Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής -ο γεννημένος στη Νιγηρία, Αλίκο Ντανγκότε, παραπονέθηκε στο πρόσφατο Africa CEO Forum στο Κιγκάλι ότι χρειαζόταν 35 βίζες για να ταξιδέψει στην ήπειρο - πολύ περισσότερες από έναν Ευρωπαίο επισκέπτη.

Αποκλειστική νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην έκθεση της Henley & Partner συγκρίνει τα ποσοστά απόρριψης θεωρήσεων Σένγκεν για τους Αφρικανούς αιτούντες με εκείνα από άλλες περιοχές. Τα ευρήματα, από τον Μεχαρί Ταντέλε Μαρού, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Διακρατικής Διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Ιταλία, ήταν ότι περίπου το 30% των Αφρικανικών αιτούντων βίζα Σένγκεν απορρίπτεται, σε σύγκριση με περίπου 10% παγκοσμίως.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα θεωρήσεων καταδεικνύει σαφώς μια προκαθορισμένη προκατάληψη έναντι των Αφρικανών αιτούντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα τριπλό χτύπημα: χαμηλότερη ισχύ διαβατηρίων, υψηλότερα ποσοστά απόρριψης θεωρήσεων και, κατά συνέπεια, περιορισμένη οικονομική κινητικότητα» δήλωσε ο Μεχαρί Ταντέλε Μαρού.

Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ