Στην οροσειρά των Άνδεων υπάρχει μια λίμνη που «τραγουδά» παράγοντας απόκοσμες μελωδίες [BINTEO]

Οι ήχοι που φτάνουν από τη λίμνη, ακούγονται εξωπραγματικοί, ωστόσο, το φαινόμενο έχει επιστημονική εξήγηση.

Article featured image
Article featured image

Στα 2.400 μέτρα υψόμετρο στην οροσειρά των Άνδεων στη Χιλή, βρίσκεται μια τεράστια έκταση περίπου 500 τ.χλμ, η οποία αποτελείται από ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, όπως κρατήρες, ηφαιστειακούς θόλους και ροές μάγματος. Πρόκειται για το οροπέδιο Laguna del Maule, όπου εκεί μεταξύ άλλων εκτείνεται και μια μεγάλη λίμνη γλυκού νερού.

Η λίμνη βρίσκεται σε ύψος 2.180 μέτρα στην οροσειρά Σαν Κλεμέντε και τον χειμώνα σε αρκετά σημεία της δημιουργείται ένα στρώμα πάγου. Όταν όμως η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, τα λεπτά στρώματα του πάγου που λιώνουν, σπάνε και κινούνται, δημιουργούν απόκοσμους ήχους και έχουν δώσει –όχι άδικα – στην λίμνη το προσωνύμιο «η λίμνη που τραγουδά».

Ο πάγος που σχηματίζεται στην επιφάνεια είναι πιο ελαφρύς και επιπλέει πάνω στο νερό. Το νερό συνεχίζει να κινείται λόγω των ρευμάτων ή του ανέμου. Έτσι, ο πάγος της επιφάνειας μπορεί να μετακινηθεί και να παραμορφωθεί ή να σπάσει. Αυτό δημιουργεί ήχο που ακούγεται σαν κάτι τελείως εξωπραγματικό.

Η λίμνη είναι φυσική, ωστόσο λόγω ενός φράγματος που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’50 στην περιοχή γέμισε ακόμα περισσότερο και σήμερα περιέχει το μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού στην περιοχή, ενώ παρέχει περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα καλλιέργειας.


Με πληροφορίες από janus.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ