Απόψε η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά μήκος του Σηκουάνα

Οι λεπτομέρειες της τελετής παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η βραδιά θα είναι συγκλονιστική (από πολλές απόψεις).

Article featured image
Article featured image

Η ώρα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έφθασε, καθώς είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει απόψε στις 20:30 (ώρα Κύπρου) στον Σηκουάνα.

H τελετή θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ. Κάποια στιγμή οι αθλητές θα βγουν στη στεριά, για να καταλήξει η πομπή στον Πύργο του Άιφελ – όπου θα ανάψει και το Ολυμπιακό Φως.

graphicseine.PNG



Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Σαρανταπέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονται επί ποδός. Αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.



Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι παρέμειναν πιστοί στο μότο τους, Games Wide Open (Ανοικτοί Αγώνες) και έτσι περίπου 300.000 άτομα θα μπορούν να απολαύσουν την Τελετή Έναρξης. Δόθηκαν 222.000 δωρεάν εισιτήρια για την παρακολούθηση της παρέλασης από τις πάνω όχθες του Σηκουάνα, επιπλέον των 104.000 εισιτηρίων επί πληρωμή στις κάτω αποβάθρες. Αυτή σηματοδοτεί την πρώτη Τελετή Έναρξης όπου οι περισσότεροι θεατές δεν θα πληρώσουν εισιτήριο – άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για το Παρίσι 2024.


Υπό άκρα μυστικότητα


Η τελετή έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, όμως οι διαρροές αφθονούν, με αναφορές στα ονόματα της Άγια Νακαμούρα, της Λέιντι Γκάγκα και της Σελίν Ντιόν, όπως αναφορά γίνεται και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιάφ και του Σαρλ Αζναβούρ. Η τελετή θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών και θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή έναρξης θα γίνει έξω από ένα στάδιο, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής Τομά Ζολί να αναφέρει ότι πάντα ήθελε να προωθήσει τη γαλλική κληρονομιά.

Ως εκ τούτου και λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η παράσταση θα πρέπει να βασίζεται στα σκηνικά που προσφέρει η «Πόλη του Φωτός», οι γέφυρες του Παρισιού, οι στέγες, τα μουσεία -Ορσέ, Λούβρο - και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων, προφανώς.


Ποιοι καλλιτέχνες αναμένεται να τραγουδήσουν


Οι λεπτομέρειες της τελετής έναρξης παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο, έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα καλλιτεχνών που αναμένεται να εμφανιστούν απόψε. Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής δήλωνε τον Ιανουάριο ότι θέλει να παρουσιάσει τις αντιθετικές κουλτούρες της Γαλλίας, από την όπερα στη ραπ, συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα κομμάτια που σχηματίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική ταυτότητα του έθνους.

Η Γαλλίδα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα, η οποία αντιμετώπισε ρατσιστική αντίδραση νωρίτερα φέτος λόγω της πιθανότητας να τραγουδήσει, θα εμφανιστεί - και αναμένεται να τραγουδήσει επιτυχίες του τραγουδιστή-συνθέτη Σαρλ Αζναβούρ. Από τότε που το όνομα της 29χρονης αναφέρθηκε στον Τύπο τον Μάρτιο, η ακροδεξιά της χώρας έχει εξαγριωθεί. Μια μικρή ομάδα ταυτότητας είχε αναρτήσει στα κοινωνικά της δίκτυα τη φωτογραφία ενός πανό, απλωμένου στις όχθες του Σηκουάνα, που έλεγε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Άγια (σ.σ. έκφραση βγαλμένη από την επιτυχία της «Djadja»), εδώ είναι το Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμάκο!». Η καλύτερη απάντηση της καλλιτέχνιδας θα ήταν να ερμηνεύσει τα κομμάτια της.



Είναι επίσης δύσκολο να μην υπάρξει σύνδεση μεταξύ της παρουσίας στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες των μεγαλοαστέρων Lady Gaga και Céline Dion και της επικείμενης τελετής έναρξης. Οι θαυμαστές της Gaga θυμούνται στα κοινωνικά δίκτυα ότι η Αμερικανίδα ερμήνευσε, στα γαλλικά, το «La vie en rose», της Έντιθ Πιάφ, στο «A star is born» (2018), σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μπράντλεϊ Κούπερ.

Η Céline Dion δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, μεταξύ της παγκόσμιας κρίσης υγείας και της αποκάλυψης μιας ασθένειας που την κατατρώει, το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPR), μια σπάνια νευρολογική παθολογία, χωρίς γνωστή θεραπεία. Λίγοι τη φαντάστηκαν στο Παρίσι όταν παρακολουθούσαν πρόσφατα το συγκλονιστικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Je suis: Céline Dion», όπου εμφανίζεται συγκλονισμένη από σπασμούς, κυριευμένη από τον πόνο, εν μέσω κρίσης.

Ο Σερόν, ένας από τους Γάλλους «πάπες» της ντίσκο και της ηλεκτροκίνησης, έχει επίσης δει το όνομά του να επανέρχεται επίμονα από την άνοιξη. Η επιτυχία του από τη δεκαετία του 1970 «Supernature», ένα πρώιμο φιλικό προς το περιβάλλον κομμάτι, θα ήταν ιδανικό για μια τελετή που στοχεύει να είναι οικολογικά υπεύθυνη.

Τέλος, η έκπληξη, είναι το γαλλικό metal γκρουπ Gojira να συνδεόταν με τη γαλλοελβετική τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι, ενώ επίσης τελευταία αναφέρθηκε, η Ντούα Λίπα, η Βρετανίδα μεγασταρ με καταγωγή από το Κόσοβο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ