Δις υποψήφιος της κυπριακής ακροδεξιάς (που απέτυχε να εκλεγεί) προωθεί ρατσιστικό λόγο εκθέτοντας παιδιά νηπιαγωγείου

Ένας επαγγελματίας υποψήφιος που διεκδίκησε το 21' θέση βουλευτή και το 24' θέση ευρωβουλευτή δεν θα έπρεπε να γνώριζε άραγε πως αυτό που έκανε εκτός από απαράδεκτο, είναι παράνομο και διώκεται ποινικά;

Article featured image
Article featured image

Στον βωμό των κλικς και της πρόσκαιρης δημοφιλίας στα social, ο δις υποψήφιος και μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του ΕΛΑΜ, Πόλυς Ανωγυριάτης, προχώρησε πρόσφατα σε μία απαράδεχτη (από κάθε άποψη) ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, με στόχο να αναδείξει, όπως σημείωσε το μεταναστατευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Διά του λόγου του αληθές (τουλάχιστον στο μυαλό του κ. Ανωγυριάτη), δημοσίευσε μία φωτογραφία μαθητών – από αναμνηστική πλακέτα - από δημόσιο νηπιαγωγείο σε χωριό της επαρχίας Πάφου, σημειώνοντας πως στο εν λόγω σχολείο δεν φοιτά ούτε ένας Ε/κ μαθητής, παρά μόνο παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας και αυτό είναι η τρανή απόδειξη πως ξεκίνησε η διαδικασία αφανισμού μας (σ.σ. των Ελληνοκυπρίων) και εάν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε ξένοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) στον ίδιό μας τον τόπο.

Μάλιστα, ως φαίνεται, από τη βιασύνη του να αποκαλύψει το μέγα σκάνδαλο και να απαιτήσει την κάθαρση, σε πρώτη φάση δημοσίευσε τη φωτογραφία χωρίς να καλύψει ούτε τα πρόσωπα ούτε τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών, κάνοντάς τα βορά σε διάφορα ρατσιστικά και μισάνθρωπα σχόλια, πέραν φυσικά του δικού του. Στην πορεία, ωστόσο, μάλλον έπειτα από προτροπή κάποιου 'ειδικού' και απέκρυψε τα πρόσωπα και... τις καταλήξεις από τα επώνυμά τους θεωρώντας πως έτσι γλυτώνει από οποιαδήποτε νομική κύρωση. Φευ!

σχαδ.jpg


Η φωτογραφία των παιδιών αναδημοσιεύθηκε και από άλλους χρήστες στα ΜΚΔ.


Καταγγελία από μητέρα στην αστυνομία

Μητέρα παιδιών από μεικτό γάμο (ο πατέρας τους είναι Σύρος) προχώρησε σε καταγγελία στο ΤΑΕ Πάφου και μάλιστα μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» έκανε λόγο για απαράδεκτη αντίδραση από μέλος της αστυνομίας, το οποίο την απότρεψε να προχωρήσει σε καταγγελία. «Δεν είναι τίποτα, μια φωτογραφία είναι μόνο και μάλιστα ομαδική», της είπε.

Η ίδια σχολιάζοντας την ανάρτηση είπε: «Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχουν στην περιοχή μας και απ' ό,τι φαίνεται παντού. Αυτά τα παιδιά, που κάποιοι τα λένε ξένα, κρατούν ένα δημόσιο νηπιαγωγείο ανοιχτό (…) Παρόλο που δεν έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν, να εξηγήσουμε πως στο σχολείο μας έχουμε αρκετά παιδιά από μεικτούς γάμους, όχι μόνο από τη Συρία, που είναι τα δικά μου παιδιά αλλά και από τη Βουλγαρία, την Αγγλία και τη Μάλτα. Τι να κάνουμε να τα διώξουμε και αυτά;».

Μετά την καταγγελία της μητέρας, οι αρχές άρχισαν εξετάσεις για να διαπιστωθεί πώς έφτασε στα χέρια του προσώπου που τη δημοσίευσε, όπως επίσης και εάν προκύπτουν αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Να σημειωθεί πως μετά τον σάλο που ξέσπασε, πολλοί χρήστες των ΜΚΔ προχώρησαν επίσης σε καταγγελία στην Αστυνομία και στα αρμόδια τμήματα για τη ρατσιστική ανάρτηση του Πόλυ Ανωγυριάτη, υποψήφιου Βουλευτή το 2021 και υποψήφιου Ευρωβουλευτή το 2024.


Διερεύνηση και από την Επίτροπο Λοϊζίδου

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με ανακοίνωση της εκφράζει απογοήτευση(…) αφού «παρατηρεί ότι από χθες γίνεται αναδημοσίευση, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίας σχολικής φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται και ταυτοποιούνται παιδιά και δάσκαλοι. Στην ανάρτηση - δημοσίευση αναγράφονται τα πλήρη ονοματεπώνυμα των μαθητών».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «σε ορισμένες από τις αναρτήσεις έχει γίνει προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας των ατόμων με κάλυψη των προσώπων τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθόσον περιλαμβάνονται τα πλήρη ονοματεπώνυμα τους».

Η Επίτροπος σημειώνει ότι «σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης με την οποία υπενθύμιζε ότι οι αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, αναδημοσιεύσεις, ή αναπαραγωγές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφιών τα οποία ταυτοποιούν άμεσα ή έμμεσα φυσικά πρόσωπα συνιστούν πράξεις επεξεργασίας, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επιπρόσθετα επισημαίνει ότι ο Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει αυξημένο επίπεδο προστασίας για παιδιά»

Καλεί τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως τερματίσουν την αναδημοσίευση της φωτογραφίας, προς το συμφέρον των παιδιών αυτών, που αποτελούν ευάλωτη κατηγορία ατόμων και πως «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες διερεύνησης».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ