Ερευνητές εντόπισαν τοξικά μέταλλα σε ταμπόν

Αυτό το εύρημα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό επειδή το δέρμα του κόλπου απορροφά πολύ πιο εύκολα χημικές ουσίες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος.

Article featured image
Article featured image

Ταμπόν από διάφορες μάρκες που χρησιμοποιούν εκατομμύρια γυναίκες κάθε μήνα ενδέχεται να περιέχουν τοξικά μέταλλα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ εντόπισαν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σε βιολογικά αλλά και μη βιολογικά ταμπόν. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό επειδή το δέρμα του κόλπου απορροφά πολύ πιο εύκολα χημικές ουσίες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα επίπεδα 16 μετάλλων σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες. Τα εν λόγω μέταλλα έχει βρεθεί ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, υπογονιμότητας, ακόμη και άνοιας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι ερευνητές μελέτησαν μόνο ταμπόν που πωλούνται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εντοπίσαμε και τα 16 μέταλλα σε τουλάχιστον ένα δειγματοληπτικό ταμπόν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τοξικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος για τον οποίο δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης» έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των μετάλλων ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα. Ο μόλυβδος, διαπίστωσαν, ήταν περισσότερο παρών στα μη βιολογικά ταμπόν, ενώ τα βιολογικά ταμπόν περιείχαν αρσενικό. Αυτά τα μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι μπορούν δυνητικά να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα, ακόμη και τον εγκέφαλο καθώς και το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και η χαμηλών επιπέδων έκθεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι τα μέταλλα εντοπίζονται επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσης, και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης κατά τη χρήση τους» δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κάθριν Σίλινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί η ποσότητα αυτών των μετάλλων που μπορεί να διαρρέει από τα ταμπόν και να μετρηθεί η παρουσία άλλων χημικών ουσιών στα ταμπόν.

«Ελπίζω πραγματικά ότι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να ελέγχουν τα προϊόντα τους για μέταλλα, ιδίως για τοξικά» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζένι Σίρστον.

«Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε το κοινό να ζητά να γίνει αυτό, ή να αιτείται καλύτερης σήμανσης στα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσης», πρόσθεσε.


Πώς ανιχνεύθηκαν τα 16 μέταλλα στα ταμπόν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ταμπόν μπορούν να απορροφήσουν μέταλλα κατά τη διαδικασία κατασκευής. Ή, μπορεί να υπάρχουν λόγω πρόσθετων ουσιών, όπως λευκαντικά και αντιβακτηριακοί παράγοντες. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καν αν οι εταιρείες υποχρεούνται να αξιολογούν το επίπεδο τοξικότητας των ταμπόν. Εκτιμάται ότι το 50%-80% των γυναικών παγκοσμίως που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν επί αρκετές ώρες κάθε ημέρα- γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους στην υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Direct».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Interesting Engineering

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ