Η τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Προγραμματιστές/τριες και μηχανικοί Η/Υ μιλούν για το επάγγελμά τους και ενθαρρύνουν τα νέα παιδιά να επιλέξουν σπουδές στον τομέα της τεχνολογίας.

Article featured image
Article featured image

Η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο ραγδαία που καθημερινά δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με βάση τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις. Οι ευκαιρίες και επαγγελματικές προοπτικές για εξειδικευμένους/ες επαγγελματίες σε αυτό τον τομέα αυξάνονται παγκοσμίως. Οι δυνατότητες μοιάζουν απεριόριστες!

Αυτό τεκμηριώνεται και από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Frederick: απόφοιτοι και απόφοιτες των προγραμμάτων Πληροφορικής (Computer Science) και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Engineering) απασχολούνται σε ποσοστό 96%. Αρκετοί/ες εργοδοτούνται πριν ακόμα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και απολαμβάνουν προοπτικές γρήγορης ανέλιξης με υψηλές απολαβές.

Ας ακούσουμε όμως από τους ίδιους και τις ίδιες τι έχουν να πουν για το επάγγελμα, την καθημερινότητά τους, τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί και τις προοπτικές που ανοίγονται σε αυτό τον τομέα.

Ο Κυριάκος Μούζουρας, απόφοιτος του BSc in Computer Engineering και του MSc in Web and Smart Systems στο Πανεπιστήμο Frederick, εργάζεται ως System Integration Engineer σε κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ασχολείται με το κομμάτι της δημιουργίας και ελέγχου λογισμικού.

Kyriacos Mouzouras2.jpg



«Στον τομέα που εργάζομαι, ο οποίος έχει να κάνει με τηλεπικοινωνίες και συστήματα ασφαλείας, δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες. Η εταιρεία στην οποία δουλεύω είναι από τις κορυφαίες, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για μένα να εξελίσσομαι, να μαθαίνω νέα πράγματα και να αποκτώ δεξιότητες πέρα από αυτά που ξέρω και κάνω ήδη. Κάθε πρωί που πάω στη δουλειά μου νιώθω χαρά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Κάνω μια δουλειά που αγαπώ. Ακόμη και όταν φεύγω κουρασμένος μετά το γραφείο, δεν νιώθω μίζερος, νιώθω γεμάτος.»

Τι θα συμβούλευε τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τον τομέα;

«Να επιδιώξουν από νωρίς να αποκτήσουν εμπειρία. Να μη διστάσουν να εργαστούν, ακόμη και αμισθί τον πρώτο καιρό, σε εταιρείες σχετικές με τον κλάδο, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν εμπειρία. Είναι πολύ σημαντική και μετράει πολύ όταν ψάχνεις για δουλειά. Στη δική μας εταιρεία έρχονται πάρα πολλοί νέοι και νέες, φοιτητές/τριες κυρίως, για Internship και αρκετοί/ες από αυτούς τελικά προσλαμβάνονται».



H Έρμα Δυμιώτου αποφοίτησε από το BSc in Computer Science και το μεταπτυχιακό MSc in Web and Smart Systems στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Erma_Dymiotou.jpg



«Από τότε που ήμουν στην έκτη τάξη του Δημοτικού, παρακολουθούσα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αξιόλογα φροντιστήρια όπως το Cybernet. Ήμουν καλή σε αυτό και είχα μια εξαιρετική δασκάλα που έκανε τα πάντα να φαίνονται απλά. Από το Γυμνάσιο, ήξερα ότι ήθελα να σπουδάσω Πληροφορική. Ήταν το μόνο μάθημα που με ενθουσίαζε, μαζί με τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Με τη βοήθεια των γονιών μου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Η Διεύθυνση του Πανεπιστημίου Frederick και η υποτροφία που κέρδισα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Επέλεξα τον τομέα της Πληροφορικής, γιατί είναι επιστημονικός, εξελίσσεται συνεχώς και με γεμίζει.»

Η Έρμα εργάζεται σήμερα ως Web Developer στην εταιρεία Dynamic Works.

«Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει πολλά και διάφορα. Μπορεί να συνεργάζομαι με σχεδιαστές για να δημιουργήσουμε νέα διάταξη ιστοσελίδας ή να γράφω κώδικα. Αφιερώνω επίσης χρόνο για να παραμένω ενήμερη για τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Προσπαθώ να βελτιώνω συνεχώς την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας, να αποτρέπω spam emails από φόρμες επικοινωνίας και να βελτιώνω την ταχύτητά της. Επιπλέον, η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει την εκπαίδευση πελατών για τη χρήση του Back Office System και τη λειτουργία της ιστοσελίδας τους. Συμμετέχω επίσης σε συναντήσεις με τα αρμόδια τμήματα για να συζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα ή να σχεδιάσουμε νέες πλατφόρμες. Κάθε μέρα είναι μοναδική και γεμάτη προκλήσεις, και αυτό είναι που κάνει τη δουλειά μου τόσο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.»

Δυστυχώς πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που επιλέγουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτό τον τομέα. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση όχι μόνο γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας παγκοσμίως που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από άντρες, αλλά και επειδή η ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο δίκαιων ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των ανδρών και των γυναικών.

H Έρμα ενθαρρύνει τα κορίτσια να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να το κάνουν πραγματικότητα.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά, στην εποχή που ζούμε, αν είσαι γυναίκα ή άνδρας - η σκληρή δουλειά και το ταλέντο είναι αρκετά. Αν αγαπάς αυτόν τον τομέα, μην αφήνεις τίποτα να σε σταματήσει! Προχώρησε με αποφασιστικότητα και κάνε τον κόσμο πιο δυναμικό και ισχυρό!».



Ο Vlasevych Vitaliy, απόφοιτος του BSc in Computer Science, διαπρέπει στον τομέα του gaming! Έχει εργαστεί με την πλατφόρμα παιχνιδιών Unreal Engine και σήμερα είναι Software Engineer III, στην εταιρεία ανάπτυξης video games OUTFIT7 στη Λεμεσό, dream job για πολλούς!

Vlasevych Vitaliy.jpg



Πώς κατέληξε να ασχολείται με αυτόν τον συναρπαστικό τομέα;


«Δοκίμασα πολλά διαφορετικά πεδία, κι αυτό γιατί έμοιαζε βατή η μετάβαση π.χ. από την ανάπτυξη διαδικτύου στην ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές και desktop. Είναι σημαντικό πως το Πανεπιστήμιο μού έδωσε αυτή τη δυνατότητα να δοκιμαστώ σε διάφορα πεδία προτού αποφασίσω σε ποιο θα ήθελα να εστιάσω. Το 2018 αποφάσισα να δουλέψω με την τρισδιάστατη πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών Unreal Engine, στη διάρκεια των διακοπών. Όταν κατάλαβα πόσο με συναρπάζει, τότε αποφάσισα πως ήθελα να βελτιωθώ και να εργαστώ σε αυτό τον τομέα. Ήταν μια καλή συγκυρία από άποψη χρόνου και συνθηκών: το Πανεπιστήμιο μού έδωσε τη νύξη κι εγώ άρπαξα την ευκαιρία. Το παιδικό μου όνειρο ήταν να δω το όνομά μου στους τίτλους ενός παιχνιδιού. Σήμερα εργάζομαι ως Software Engineer III, στην εταιρεία ανάπτυξης video games OUTFIT7 στη Λεμεσό, όπου σχεδιάζω features για παιχνίδια όπως το My Talking Hank».



Ο Παράσχος Robert Cant, απόφοιτος του BSc in Computer Science, επέλεξε να εργάζεται ως freelancer.

paraschos robert kant.jpg



«Οι ευκαιρίες και οι προοπτικές εργοδότησης είναι αμέτρητες στον κλάδο μας γιατί το πεδίο είναι τόσο ευρύ που σου δίνει απεριόριστες επιλογές. Κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία, υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Είχα προτάσεις από εταιρείες σε διάφορους τομείς και είχα ακόμη πρόταση να διδάξω. Επέλεξα να εργάζομαι ως freelancer και μέχρι στιγμής τα πάω αρκετά καλά. Ένας από τους πελάτες μου είναι μεγάλη εταιρεία που εξάγει κυπριακά προϊόντα και έχω αναλάβει όλα τα προγράμματα, την ιστοσελίδα και τη γενική υποστήριξή της».

Τι θα συμβούλευε τα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται για την πληροφορική;

«Αν θέλετε να ακολουθήσετε το Computer Science πρέπει να είστε έτοιμοι/ες να μαθαίνετε αδιάκοπα. Δεν είναι ένα πεδίο που το σπουδάζεις και τελειώνει. Πρέπει να εξελίσσεσαι συνεχώς μαζί του. Μήνα με μήνα, χρόνο με χρόνο, πρέπει να είσαι συνέχεια μέσα στο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αγαπάς πολύ και να έχεις όρεξη να το παρακολουθείς στενά. Αν δεν σου αρέσει πολύ, απλά θα μείνεις πίσω».



Η Νάσια Θεοδώρου, απόφοιτη του BSc in Computer Engineering και του MSc in Web and Smart Systems, ήξερε από μικρή ότι ήθελε να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Σήμερα εργάζεται στο τμήμα Πληροφορικής της εταιρείας Columbia Restaurants, ως IT Analyst.

Nasia Theodorou.jpg



«Ως IT Analyst, είμαι η γέφυρα μεταξύ των επιχειρηματικών αναγκών και των τεχνολογικών λύσεων. Θεωρώ μεγάλη πρόκληση να πρέπει να αναλύσω τις αυξανόμενες απαιτήσεις των συστημάτων και τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διεκπεραίωση ενός Project. Επιπρόσθετα, η δουλειά αυτή απαιτεί άμεση επικοινωνία με διάφορα τμήματα για να καταλήγουμε στην τελειοποίηση των έργων μας. Mέσω αυτής της επικοινωνίας, γνωρίζεις νέα άτομα, συνδυάζεις διάφορους τρόπους σκέψης και μαθαίνεις από τους άλλους. Γενικά μου αρέσει επειδή κάθε μέρα βλέπω κάτι νέο και πάντα θα βρω λύσεις σε προβλήματα, επομένως υπάρχει συνέχεια το αίσθημα της ικανοποίησης».

Θα ενθάρρυνε νέα παιδιά να ακολουθήσουν τον τομέα της τεχνολογίας;

«Βλέποντας την τεχνολογία να κινείται με γρήγορους ρυθμούς, κατάλαβα από την αρχή πως η επιστήμη αυτή είναι το μέλλον. Αντιλήφθηκα πως οι προοπτικές απασχόλησης είναι τεράστιες, ανεξαρτήτως δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Η τεχνολογία έχει πρωταγωνιστική θέση (π.χ. τηλεπικοινωνίες, ιατρική ρομποτική, ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphones, smart watches, κτλ) και πιστεύω ότι κάθε εταιρεία χρειάζεται πλέον άτομα που να έχουν γνώσεις προγραμματισμού, Τεχνητής Νοημοσύνης, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Τεχνολογιών Υπολογιστικού Νέφους, κτλ. Γι’ αυτό θα συμβούλευα τους νέους και τις νέες να μη φοβούνται να ακολουθήσουν αυτό τον τομέα γιατί συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας σου την ευκαιρία να εξελιχθείς και εσύ μαζί του. Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούριο. Ποτέ δεν μένεις στάσιμος. Επίσης, οι θέσεις εργασίας προσφέρουν πολύ καλές απολαβές και συνεχή ανέλιξη. Ακόμα και κατά την περίοδο των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick, δίνονται ευκαιρίες για συμμετοχή σε διάφορα πραγματικά ερευνητικά και βιομηχανικά έργα».

Πώς νιώθει που ο αριθμός των γυναικών στον τομέα είναι τόσο χαμηλός;

«Κατά την περίοδο των σπουδών μου ήμουν η μόνη κοπέλα. Αυτό δεν με εμπόδισε σε καμία περίπτωση να αποκτήσω ακαδημαϊκή γνώση και να εξελιχθώ, πάντα μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με τους τότε συμφοιτητές μου (και μέχρι σήμερα, πολύ καλούς φίλους). Το Πανεπιστήμιό μου μού πρόσφερε πολλές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια τον σπουδών μου, με την καθοδήγηση των καθηγητών μου, μπήκα στον χώρο της Ρομποτικής, έμαθα την έννοια του ρομπότ, την Εκπαιδευτική Ρομποτική αλλά και το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ακόμη και στην τωρινή εργασία μου, η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Τμήμα μου είναι άνδρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερα κορίτσια επιλέγουν να ακολουθήσουν τον κλάδο. Η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσουν με όρεξη το όνειρό τους. Ο τομέας της τεχνολογίας προσφέρει πολλές ευκαιρίες, και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποτελέσουν σημαντικό εργατικό δυναμικό για την τεχνολογία του μέλλοντος».



Ο Ανδριανός Σεργίδης, απόφοιτος του BSc in Computer Engineering, ασχολείται με cyber security. Εργάζεται στην Ελληνική Τράπεζα ως offensive security specialist στην ομάδα του Security Οperations, στο τμήμα IT Security, ενώ έχει εργαστεί και στην Deloitte και την PwC.

Andrianos Sergides.jpg



«Πάντα με τραβούσαν οι υπολογιστές, ήθελα να ξέρω πώς λειτουργούν. Μου αρέσει ο τομέας της τεχνολογίας γιατί μπορείς να εμπλακείς και να εργαστείς σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, τον τουριστικό τομέα, τη ναυτιλία, κλπ. Ο ρόλος μου στη σημερινή μου δουλειά είναι να βρίσκω αδυναμίες των συστημάτων για να προστατεύω τον οργανισμό από κυβερνοεπιθέσεις. Δεν είναι μονότονο επάγγελμα, δεν βαριέμαι γιατί κάθε μέρα έχω να κάνω κάτι διαφορετικό και είναι challenging γι’ αυτό και είμαι σε συνεχή εγρήγορση. Αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα».

Θα ενθάρρυνε νέα παιδιά να ακολουθήσουν τον τομέα;

«Σίγουρα, γιατί έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ο τομέας, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν καλές ευκαιρίες εργοδότησης και χρειαζόμαστε νέα άτομα, ειδικά στο τεχνικό κομμάτι».

Για να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες Πληροφορικής και Μηχανικής Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Frederick εκπαιδεύονται σε μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού και μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών πεδίων και δεξιοτήτων για να είναι ευέλικτοι/ες και να μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορες τεχνολογικές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

-Τεχνολογίες Διαδικτύου (Web Technologies)

-Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων (Databases management)

-Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός (Object-oriented programming)

-Εφαρμογές για Gaming

-Μηχανική Μάθηση (Machine Learning)

-Ανάπτυξη Εφαρμογών (Web and Mobile Applications)

-Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI)

-Ενσωματωμένα Συστήματα (Embedded Systems)

-Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων

-Cloud Computing


Ο Κυριάκος μοιράζεται την εμπειρία του με τις σπουδές του:

«Έψαξα τις επιλογές που είχα στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μίλησα με όλους τους υπεύθυνους του κλάδου, σύγκρινα όλα τα προγράμματα σπουδών και επέλεξα το Πανεπιστήμιο Frederick. Ήταν σίγουρα το καλύτερο στον τομέα μου. Και αντιλήφθηκα ότι η προσέγγιση του Πανεπιστημίου ήταν διαφορετική, δεν αναμένεται από εσένα απλά να αποστηθίζεις και να περνάς εξετάσεις, αλλά να κτίζεις γνώσεις. Για μένα το σημαντικότερο κομμάτι και το βασικό μου κριτήριο ήταν οι Καθηγητές. Είναι αυτοί που μεταφέρουν τη γνώση. Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο Frederick είδα ότι οι Καθηγητές είναι κοντά σου, τα τμήματα είναι μικρά, η επικοινωνία είναι άμεση. Ήταν τόσο κατανοητός και άμεσος ο τρόπος διδασκαλίας και -το σημαντικότερο- αν δεν καταλάβαινες κάτι μπορούσες να ρωτήσεις και να ξαναρωτήσεις. Δεν υπήρχε απόσταση».

Το Πτυχίο Πληροφορικής (BSc in Computer Science) και το Πτυχίο Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (BSc in Computer Engineering) προσφέρονται από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, που αξιοποιεί μια παράδοση σχεδόν 60 χρόνων γνώσης και εμπειρίας.

Τα προγράμματα προσφέρονται στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Παρέχουν θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και πρακτική άσκηση. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποκτούν τα καλύτερα εφόδια για την αγορά εργασίας: εκπαιδεύονται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιήσεις από τη CISCO Networking Academy, τη Microsoft Certifications, την Amazon Web Services Academy κ.α. Έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές στα σύγχρονα εργαστήρια του Τμήματος και συμμετέχουν ενεργά σε πραγματικά projects που τους αναθέτουν μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (Mobile Devices Laboratory) τους παρέχει τη συναρπαστική ευκαιρία να αναπτύξουν εφαρμογές σχετικές με το διαδίκτυο, τις έξυπνες (κινητές) συσκευές, τα κοινωνικά δίκτυα, τις τεχνολογίες διεπαφής του ανθρώπου με το περιβάλλον και τις συσκευές φυσικής αλληλεπίδρασης. Στο Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματων Συστημάτων (RAS Lab) έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν έξυπνα συστήματα ρομποτικής, όπως μη-επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα και τους μηχανισμούς τους, ή άλλα αυτόματα συστήματα όπως συστήματα επίβλεψης θερμοκηπίων, ρομπότ εδάφους και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση (machine learning), embedded systems, sensor fusion κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ. 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ