Σε πόλη της Σκωτίας θα επιβάλλουν φόρο σε τουρίστες για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα

Περισσότερες χώρες -πλέον- προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον υπερτουρισμό.

Article featured image
Article featured image

Τον Απρίλιο του 2024 η Βενετία ξεκίνησε την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου μέτρου να χρεώνει «εισιτήριο» 5 ευρώ στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα.

Τώρα και η Σκωτία σκέφτεται να κάνει το ίδιο, επιβάλλοντας φόρο στους τουρίστες που την επισκέπτονται, προκειμένου να δοθεί μια πρόσκαιρη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω υπερτουρισμού.

Ο φόρος θα έχει ανώτατο όριο τις επτά συνεχόμενες διανυκτερεύσεις

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Εδιμβούργο, όπως και πολλοί άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, συγκαταλέγονται στις πόλεις που παρουσιάζουν ιδιαίρτερα υψηλές τιμές στα ενοίκια, ενώ παράλληλα, 3.126 νοικοκυριά βρέθηκαν χωρίς μόνιμη κατοικία, σε μεγάλο βαθμό, επειδή πολλά από τα σπίτια διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε την αιτία για πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της οικιστικής κρίσης στη Σκωτία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετους ελέγχους αδειοδότησης και σχεδιασμού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.



Ποιοι θα πληρώνουν καθημερινά 5% επιπλέον φόρο

Για αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του Εδιμβούργου αναμένεται να γίνει το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα εισαγάγει έναν ολοκληρωμένο φόρο επί των επισκεπτών, με τους τουρίστες και τους επισκέπτες να πληρώνουν καθημερινά 5% επιπλέον φόρο στα καταλύματά τους από τον Ιούλιο του 2026.

Ο φόρος θα έχει ανώτατο όριο τις επτά συνεχόμενες διανυκτερεύσεις, θα καλύπτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και δωμάτια που ενοικιάζονται μέσω ιστοσελίδων, όπως η AirBnB, καθώς και hostel.

Θα εξαιρεθούν μόνο οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ, τα άτομα με αναπηρία, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι χώροι για τσιγγάνους-ταξιδιώτες.

Με τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο, οι δημοτικές αρχές υπολογίζουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν ως και 58 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις δημόσιες υποδομές, όπως πάρκα, αλλά και για να κατασκευάσουν δημοτικές κατοικίες και προσιτά σπίτια για τους κατοίκους της περιοχής, για να αντιμετωπίσουν το οικιστικό πρόβλημα στο Εδιμβούργο.

Σημειώνεται ότι παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις με πρόβλημα υπερτουρισμού, όπως η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Λισαβόνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ