Η Καρολίνα Ντρέζβο, από την περιβαλλοντική οργάνωση «Turn Off Tesla’s Tap», δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας έχει προκαλέσει τοπική καταστροφή της φύσης, καθώς και παγκόσμιες ζημιές μέσω της εξόρυξης μετάλλων. «Σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Γερμανίας, έχει ήδη καταστραφεί υπερβολικά μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος», είπε. «Η επέκταση και η περαιτέρω καταστροφή δασών και η απειλή για την προστατευμένη περιοχή υδροδότησης πρέπει να αποτραπούν».
Ο Antoine Halff, κύριος αναλυτής της Kayrros, δήλωσε ότι «το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε σημαντική κοπή δέντρων. Βέβαια, αυτό πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με τα οφέλη από την αντικατάσταση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα». Ο Halff σημείωσε ότι τα δέντρα που χάθηκαν αντιστοιχούν σε περίπου 13.000 τόνους CO2, την ετήσια ποσότητα που εκπέμπουν περίπου 2.800 αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στις ΗΠΑ. «Πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί, οπότε πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι για τους όρους αυτών των συμβιβασμών», πρόσθεσε.
Τον Ιούλιο, εγκρίθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος της πολιτείας του Βρανδεμβούργου σχέδιο για την επέκταση του εργοστασίου της Tesla, διπλασιάζοντας την παραγωγή σε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως.
Δεκάδες περιβαλλοντικά συμβάντα έχουν αναφερθεί στον χώρο του εργοστασίου, όπου παράγονται και εκατομμύρια κυψέλες μπαταριών, όπως διαρροές καυσίμων, χρωμάτων και αλουμινίου. Η Tesla δήλωσε ότι δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά και ότι εφαρμόστηκαν διορθωτικά μέτρα όπου ήταν απαραίτητο.
Η Kayrros χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες από το Sentinel-2 για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών και αναπτύσσει ένα εργαλείο για να βοηθήσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, που θα τεθούν σε ισχύ το 2025.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ