Έμαθες τα νέα για τις σημαντικές αλλαγές στα αεροπορικά ταξίδια από 1η Σεπτεμβρίου;

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Article featured image
Article featured image

Όσοι κατάφεραν να ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι ή όσοι γενικά πέταξαν με αεροπλάνο για κάποιο προορισμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως με εταιρείες που θεωρούνται low cost, σίγουρα ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, με βασικότερο αυτό των αποσκευών.

Με την κάθε εταιρεία να θέτει τους δικούς της όρους για τις χρεώσεις σε κάθε αποσκευή και για το τι δικαιούται ο κάθε επιβάτης να μεταφέρει εντός του αεροπλάνου, ουκ ολίγες φορές δημιουργήθηκαν προβλήματα και παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της επιβίβασης, με σκηνικά απείρου κάλλους.

Φαίνεται όμως πως επιτέλους αυτό αλλάζει, με την Ε.Ε να προχωρεί σε τροποποιήσεις που θα αφορούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και θα πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά, χωρίς παρεκκλίσεις και παραθυράκια.

Από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται εισάγει μια νέα δέσμη κανόνων στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την τυποποίηση των διαστάσεων των χειραποσκευών, με στόχο να καταστήσει τις πτήσεις απλούστερες και λιγότερο απρόβλεπτες. Ταυτόχρονα, οι κανόνες για τη μεταφορά υγρών στα αεροπλάνα θα επανέλθουν σε ένα καθολικό πρότυπο.

Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα επιβάλουν ομοιομορφία σε όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν πλέον να αναμένουν τυποποιημένα μεγέθη και βάρη αποσκευών.

Οι κανόνες της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου:

  • Επιτρεπόμενο βάρος: Να μην υπερβαίνει τα 10 κιλά.
  • Επιτρεπόμενη χειραποσκευή: 1 χειραποσκευή και 1 μικρό προσωπικό αντικείμενο, όπως τσάντα, σακίδιο ή τσάντα φορητού υπολογιστή, που πρέπει να χωράει κάτω από το κάθισμα μπροστά σας.
  • Μέγιστες διαστάσεις: Οι μέγιστες διαστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των χειρολαβών και των τροχών), ορίζονται σε 55 x 40 x 20cm, ενώ το προσωπικό αντικείμενο πρέπει να είναι 40 x 30 x 15cm.
  • Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να επαναφέρει τους προηγούμενους κανόνες σχετικά με την ποσότητα υγρών που μπορούν να πάρουν οι επιβάτες στις πτήσεις. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες που περνούσαν από τερματικούς σταθμούς εξοπλισμένους με συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών για χειραποσκευές (EDSCB) μπορούσαν να μεταφέρουν υγρά σε ποσότητες μεγαλύτερες από 100 ml. Τώρα αποφασίστηκε να καταργηθεί αυτή η εξαίρεση έως ότου όλα τα αεροδρόμια στην Ευρώπη διαθέτουν την ίδια συσκευή ελέγχου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ