Τι θα κάνεις αν σπουδάσεις Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων;

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων είναι η διακόσμηση κατοικιών. Ωστόσο οι σχεδιαστές/τριες εσωτερικών χώρων κάνουν πολύ περισσότερα.

Article featured image
Article featured image

Ο Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων είναι ένας κλάδος που προσφέρει την προοπτική μιας πολύ δημιουργικής καριέρας, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοποίησης: από τον σχεδιασμό του εσωτερικού κατοικιών, γραφείων, μικρών καταστημάτων ή μεγάλων νοσοκομείων, δημόσιων κτηρίων, μέχρι τον σχεδιασμό σκηνικών για το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τον σχεδιασμό υπαίθριων υποδομών όπως παγκάκια, στάσεις λεωφορείου, πάρκα! Ο ολοένα εξελισσόμενος τομέας του Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων απαιτεί δημιουργικότητα, άρτια αισθητική άποψη, και κατανόηση των αναγκών κάθε χώρου: είτε πρόκειται για ένα νοσοκομείο ή έναν χώρο διασκέδασης ή τον ιδιωτικό χώρο ενός ατόμου.

Αν έχεις πάθος με τη δημιουργία λειτουργικών και αισθητικά άρτιων χώρων, οι σπουδές στον Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων είναι μια σωστή επιλογή! Τι θα κάνεις ως φοιτητής/τρια Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων; Πιο κάτω μπορείς να δεις δείγματα δουλειάς φοιτητών/τριών που επέλεξαν σπουδές στο Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Frederick:


Θα πειραματιστείς

Το Πανεπιστήμιο Frederick επιδιώκει τον πειραματισμό και ενθαρρύνει την εξερεύνηση των ορίων, μέσα από μεθόδους διδασκαλίας που επενδύουν στη φαντασία και προάγουν τη δημιουργικότητα!.

Ειδικά τον πρώτο-εισαγωγικό χρόνο, θα έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς με πολλές φόρμες και υλικά, και να μάθεις τα βασικά του interior design και του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Θα μπορείς, επιπλέον, να συμμετάσχεις σε εργαστήρια για να εξοικειωθείς με τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

chairs.jpg
Πειραματισμός με τη διάσημη καρέκλα Monoblock.

Untitled-8-03.jpg
Δημιουργία χώρων με έμπνευση από ταινίες σκηνοθετών όπως ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Κρίστοφερ Νόλαν και ο Γουές Άντερσον.

roof top units.jpg
Μονάδες κατοίκησης στις οροφές κτηρίων, στο πλαίσιο της ιδέας των «πράσινων οροφών»



Θα δημιουργήσεις αντικείμενα

Η έμπνευση δεν έχει όρια, κι αυτό θα το δεις στον δεύτερο χρόνο των σπουδών σου, όταν θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις μια αρχική εξειδίκευση στον τομέα του Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων και του εφαρμοσμένου Αρχιτεκτονικού Σχεδίου. Θα σου δοθούν κίνητρα για να εμπνευστείς, να δημιουργήσεις και να υλοποιήσεις τις ιδέες σου. Μέσα από πρακτικά μαθήματα σε στούντιο, θα δώσεις μορφή σε όσα φαντάζεσαι ότι μπορούν να γίνουν στον χώρο του interior design. Θα έρθεις, επίσης, σε πρώτη επαφή με τον σχεδιασμό φωτισμού, έναν συναρπαστικό και απαραίτητο τομέα για τον σχεδιασμό κάθε εσωτερικού χώρου.


lights_student projects_frederick university_.jpg
Προτάσεις φωτιστικών από φοιτητές/τριες του Προγράμματος.

lights_student projects_frederick university.jpg



Θα κάνεις τα δικά σου πρότζεκτ

Μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο σπουδών, θα αποκτήσεις μεγαλύτερη εξειδίκευση και επαγγελματική γνώση σε συγκεκριμένους τομείς του Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων. Θα κληθείς να ερευνήσεις, να αναπτύξεις ένα πρότζεκτ και να το παρουσιάσεις, επιλύοντας προβλήματα κατά την υλοποίησή του.


03_collapsibles 1.jpg
Κινητή μονάδα κατοίκησης.

Untitled-8-02.jpg
Βιβλιοθήκη χωρίς γωνίες.



Θα σχεδιάσεις σκηνικά και εικαστικούς χώρους

Για τις ανάγκες του Προγράμματος Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), το Θέατρο Ριάλτο, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.

06_σκηνικά ΘΟΚ 1.jpg


Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές/τριες παρουσιάζουν μακέτες για σκηνικά θεατρικών έργων και ψηφιακές προτάσεις για την ανάπτυξη εικαστικών εκθέσεων.

06_σκηνικά ΘΟΚ 2.jpg
Προτάσεις για σκηνικά θεάτρου.

07_exhibition 1.jpg
Πρόταση για έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.




Θα συνεργαστείς με εταιρείες/οργανισμούς

Το Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων προετοιμάζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του ώστε, μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να είναι έτοιμοι/ες για την αγορά εργασίας. Θα έχεις την ευκαιρία να εμπλακείς σε πραγματικά πρότζεκτ και να έρθεις σε επαφή με εταιρείες, φορείς, οργανισμούς.

Οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο συνεργασίας με την ΙΚΕΑ, που κατέληξε σε μια έκθεση έργων στη Λεβέντειο Πινακοθήκη! Επιπλέον, συνεργάστηκαν με τον Δήμο Αγλαντζιάς με σκοπό την ανάπτυξη δημόσιου πάρκου σε μεγάλη έκταση στην είσοδο της Λευκωσίας, με τον Δήμο Λάρνακας για τη δημιουργία επίπλων σε υπαίθριο χώρο κ.ά.!

Frederick Uni x IKEA @Leventis Gallery2.jpg


Frederick Uni x IKEA @Leventis Gallery.jpg
Οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος συνεργάστηκαν με την ΙΚΕΑ στο πρότζεκτ Follow Your Art. Τα έργα τους παρουσιάστηκαν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και δημοπρατήθηκαν ενώ όλα τα έσοδα δόθηκαν στο Hope for Children.


09_traditional-set-3.png


09_traditional-set-2.png
Η παραδοσιακή κούζα, σε αυτό το πρότζεκτ περιλαμβάνει κανάτα, πιάτα, μπολ και ποτήρια νερού. Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, χρησιμοποιώντας το Εργαστήριο Κεραμικής του Κέντρου.


10_larnaca_03.jpg
Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, φοιτητές/τριες δημιούργησαν έπιπλα για την Πλατεία Ευρώπης. Η πρόταση της Μαρίας Χρυσοστόμου επιλέγηκε και τα παγκάκια της τοποθετήθηκαν στον δημόσιο χώρο της πλατείας.




Θα αποκτήσεις εμπειρίες και έμπνευση!

Από το 1997, το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick έχει καθιερώσει ένα ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι σε χώρες πλούσιες σε πολιτισμό. Η εμπειρία ενός τέτοιου ταξιδιού προσφέρει μοναδικές γνώσεις και ερεθίσματα. Θα έχεις την ευκαιρία να συμπληρώσεις με συναρπαστικό τρόπο τη μάθηση που θα λάβεις στην αίθουσα διδασκαλίας, να δεις πολλά παραδείγματα interior design και να εμπνευστείς!

Οι προοπτικές

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου, θα έχεις πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε συναρπαστικά πεδία, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντά σου. Θα μπορείς να ειδικευτείς στον σχεδιασμό κατοικιών ή γραφείων και καταστημάτων μικρής ή μεγάλης κλίμακας: από μικρά εμπορικά καταστήματα μέχρι τεράστια εμπορικά κέντρα, κι από boutique hotels μέχρι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Ακόμη, θα μπορείς να επιλέξεις πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού και να εξειδικευτείς σε αυτό τον τομέα ή να εστιάσεις στον λειτουργικό ρόλο και την αισθητική ενός χώρου. Τέλος, σε περιμένει ο συναρπαστικός κόσμος της σκηνογραφίας στο σινεμά, το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και ο σχεδιασμός χώρων για μεγάλες εκδηλώσεις.



Το
Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Frederick ισορροπεί ανάμεσα στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, την τέχνη και την αισθητική. Οι φοιτητές και φοιτήτριες αποκτούν γνώσεις, τεχνικές και δεξιότητες μέσα από ένα εύρος μαθημάτων όπως Furniture Design, Exhibition Design, Textile Design, Lighting Design, Art Concepts, AdvancedComputer Aided Design, κ.ά., και προετοιμάζονται για την επαγγελματική τους πορεία στον τομέα που έχουν επιλέξει.

Μέσα από καινοτόμες διδακτικές μεθόδους, το Πρόγραμμα καλλιεργεί την αυτονομία των φοιτητών και φοιτητριών του και τους παρέχει τα εργαλεία ώστε να αποκτήσουν την προσωπική τους δημιουργική αντίληψη και αισθητική στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, στον σχεδιασμό επίπλων και άλλων αντικειμένων για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το Πρόγραμμα προσφέρεται από το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, το πρώτο Τμήμα Τεχνών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, με πορεία 40 χρόνων και τη μεγαλύτερη κοινότητα αποφοίτων στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, της οπτικής επικοινωνίας και της μόδας.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.


Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ. 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.frederick.ac.cy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ