Τρεις (γνωστοί) Κύπριοι travel bloggers μάς δίνουν σωστά tips για διακοπές τελευταίας στιγμής

Επειδή είναι πολλοί από εμάς που έμειναν να ψάξουν για διακοπές τέλη Ιουλίου και (προφανώς) δεν βρίσκουν τίποτα, ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας δώσουν τα φώτα τους.

Article featured image
Article featured image

Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι προνοητικοί στην οργάνωση των διακοπών τους. Υπάρχει η κατηγορία ανθρώπων που, ήδη από τον Δεκέμβριο, αφού τελειώσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, γνωρίζουν πού θα παραθερίσουν το καλοκαίρι, έχοντας κλείσει αεροπορικά, διαμονή και δείπνο σε τρία (καλά) εστιατόρια. Υπάρχουν, όμως, και οι λιγότερο προνοητικοί, τους οποίους βρίσκει ο Αύγουστος χωρίς να έχουν κάνει κανένα προγραμματισμό για τις διακοπές τους – ή έχουν κάνει ελάχιστο (προγραμματισμό) που συνοψίζεται σε μονοήμερες εκδρομές ή άραγμα στον καναπέ του σπιτιού (και όχι κάποιου άλλου καταλύματος).

Εμείς, πάντως, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία των διακοπών και της αλλαγής παραστάσεων, μιλήσαμε με 3 travel bloggers, ζητώντας τους να μας δώσουν μερικά χρήσιμα tips και συμβουλές για διακοπές τελευταίας στιγμής.


Πάνος και Στέφανη (island_escapers)

IMG_4717.jpeg



Ποσό καιρό πριν είναι καλό να κλείνουμε τις διακοπές μας;

Για να εξασφαλίσει κανείς τις καλύτερες τιμές και διαθεσιμότητα, είναι γενικά καλή ιδέα να κλείνετε τις διακοπές σας τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν από την αναχώρηση. Για δημοφιλείς προορισμούς ή περιόδους υψηλής ζήτησης (όπως καλοκαίρι ή γιορτές), μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε ακόμα νωρίτερα, ιδανικά 4-6 μήνες πριν. Επίσης εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε κάποιο μακρινό προορισμό όπως για παράδειγμα κάποια ασιατική χώρα, θα συνιστούσαμε να κλείνετε τα εισιτήριά σας από τουλάχιστον 6 μήνες πριν, μιας και αυτά θα είναι το μεγαλύτερό σας κόστος, και μετά θα μπορείτε να απολαύσετε την οργάνωση του ταξιδιού σας χωρίς στρες για το κόστος. Από την άλλη, αν είστε ευέλικτοι με τις ημερομηνίες και τους προορισμούς, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορούν επίσης να προσφέρουν καλές ευκαιρίες.



Αν, λοιπόν, ξεμείνουμε τελευταία στιγμή, πού μπορούμε να κοιτάξουμε για φτηνά εισιτήρια, φτηνή διαμονή κ.λπ.;

Πλέον λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στις τουριστικές επιχειρήσεις, μπορεί κανείς να πετύχει πολύ καλές προσφορές ολόχρονα. Για κρατήσεις τελευταίας στιγμής, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες και εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν:

Eισιτήρια: SkyScanner, Google Flights, και Momondo συχνά προσφέρουν καλές επιλογές για φτηνά εισιτήρια.

Διαμονή: Booking.com, Airbnb, Hotels.com είναι αξιόπιστες πλατφόρμες για την εύρεση φτηνών επιλογών διαμονής. Η εφαρμογή HotelTonight είναι επίσης χρήσιμη για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε ξενοδοχεία με εκπτώσεις.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, άλλα χρήσιμα site περιλαμβάνουν:

- TripAdvisor, Lonely Planet, και Culture Trip για κριτικές και πληροφορίες προορισμών,

- Expedia, Kiwi.com, για προσφορές σε πτήσεις, διαμονή και ενοικίαση αυτοκινήτου.



Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πέσουμε σε παγίδες;

Δυστυχώς με τις πολλές ευκολίες που έρχονται με την τεχνολογία, έρχονται και πολλές παγίδες. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιλογές που κάνουμε για τα ταξίδια μας. Πρώτα απ’ όλα, επαληθεύουμε την αξιοπιστία των ιστοσελίδων και παρόχων υπηρεσιών ελέγχοντας τις κριτικές άλλων ταξιδιωτών. Είναι, επίσης, σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις προτού κλείσουμε κάποιο εισιτήριο, διαμονή ή εκδρομή, μιας και η κάθε εταιρεία έχεις διαφορετικές πολιτικές ακύρωσης και κρυφές χρεώσεις.


Γενικά πείτε μας tips/συμβουλές για να κάνουμε οικονομικές διακοπές (τελευταίας ή όχι στιγμής).

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για οικονομικές διακοπές είναι η ευελιξία. Αν μπορείτε να είστε ευέλικτοι με τις ημερομηνίες και τον προορισμό, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις καλύτερες προσφορές. Εάν σας το επιτρέπουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, αποφύγετε τα ταξίδια εν μέσω «high season», και προτιμήστε να ταξιδέψετε εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου ώστε να πετύχετε χαμηλότερες τιμές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, προτιμήστε τη μετακίνηση μέσω δημόσιων συγκοινωνιών και αποφύγετε τα ταξί μιας και αυτά θα καταναλώσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων σας. Όσον αφορά στη διατροφή, δοκιμάστε τοπικά φαγητά από υπαίθριες αγορές ή μικρά εστιατόρια αντί για τουριστικά μέρη που στην πλειοψηφία προσφέρουν χαμηλής ποιότητας φαγητό σε υψηλές τιμές.



Βάσει και της εμπειρίας σας, ποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φτηνοί προορισμοί εν μέσω high
season;

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία και το Μοντενέγκρο έχουν να προσφέρουν μαγευτικά τοπία, γραφικές πόλεις και πανέμορφη κουλτούρα σε πολύ καλές τιμές. Για τους λάτρεις της φύσης και της εξερεύνησης, αυτές οι χώρες είναι ιδανικές. Για αυτούς που αναζητούν κάτι πιο εξωτικό, οι ασιάτικες χώρες όπως Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, είναι η κατάλληλη επιλογή, μιας και έχουν να προσφέρουν μοναδική κουλτούρα, πεντανόστιμο φαγητό και τοπία που δεν συγκρίνονται με άλλα στον κόσμο. Και όλα αυτά με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε διαμονή, μεταφορικά και εκδρομές. Ίσως τα αεροπορικά εισιτήρια να είναι λίγο πιο ακριβά, όμως αυτό σίγουρα εξισορροπείται στη συνέχεια με το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ζωής που επικρατεί εκεί.



Μιχάλης Ξενοφώντος (@xenofontos_life)

IMG_4713.jpeg


Ποσό καιρό πριν είναι καλό να κλείνουμε τις διακοπές μας;

Όταν μιλάμε για προορισμούς, τους οποίους θέλουμε να επισκεφθούμε εν μέσω high season, όσο νωρίτερα κλείσουμε τόσο το καλύτερο – ειδικά για τα αεροπορικά εισιτήρια. Ό,τι άλλο και να πούμε θα είναι ψέμα.


Αν, όμως, ξεμείνουμε τελευταία στιγμή, υπάρχει ελπίδα;

Δυστυχώς, την τελευταία στιγμή σε high season προορισμούς θα χρυσοπληρώσουμε τα πάντα. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς σε μια τέτοια περίπτωση, είναι, θεωρώ, να αναβάλει το ταξίδι του για λίγο πιο μετά, για παράδειγμα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Εκτός, βέβαια, και αν υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει στον προορισμό με αυτοκίνητο και να κάνει κάμπινγκ!



Δώσε μας μερικά tips για να κάνουμε οικονομικές διακοπές (τελευταίας ή όχι στιγμής).

Αρχικά, δεν κλείνουμε ποτέ καταλύματα -ακόμα και μέσω πασίγνωστης πλατφόρμας- τα οποία έχουν πολύ λίγα σχόλια και ειδικά αν αυτά τα σχόλια προέρχονται από άτομα ίδιας εθνικότητας με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το κατάλυμα.

Αρκετές φορές, όταν πρόκειται για καταλύματα στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε κράτηση απευθείας μέσω email για καλύτερες τιμές, παρέχοντας και τη δυνατότητα για πληρωμή με μετρητά όταν φτάσουμε στο κατάλυμα. Πάντοτε, όμως, πρέπει να έχουμε επιβεβαίωση της κράτησής μας από το εκάστοτε κατάλυμα με την τιμή που συμφωνήσαμε.

IMG_4712.jpeg



Αν μιλάμε για low season, για καλύτερες τιμές προσωπικά κλείνω καταλύματα την προηγούμενη ή και την ίδια μέρα μέσω Booking αφού προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε δωμάτια, τα οποία έχουν προπληρώσει.



Βάσει και της εμπειρίας σου, ποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φτηνοί προορισμοί εν μέσω high season;

Προσωπικά, δεν συνηθίζω να ταξιδεύω σε προορισμούς όταν βρίσκονται σε high season, εκτός αν υπάρχει σημαντικός λόγος, για παράδειγμα κάποιο event. Κατά τη διάρκεια του δικού μας high season, όταν αρκετός κόσμος παίρνει αναγκαστικά άδεια από τη δουλειά, υπάρχουν πολλοί προορισμοί που βρίσκονται σε low season λόγω κυρίως των καιρικών τους συνθηκών, τους οποίους, όμως, μπορούμε να επισκεφθούμε. Λιγότερος κόσμος και καλύτερες τιμές φτάνει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ίσως κάποιες μέρες δεν τις απολαύσεις λόγω έντονης βροχής, για παράδειγμα. Τέτοιοι προορισμοί είναι, για παράδειγμα, η κεντρική Λατινική Αμερική, το Μεξικό, αλλά και η Ταϊλάνδη, το Ντουμπάι και η Ινδία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ