Τέλος το «Χ» στη Βραζιλία μετά από εντολή δικαστή

Ο Μασκ κάνει λόγο για λογοκρισία.

Article featured image
Article featured image

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο «X» του Έλον Μασκ στη χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με εντολή δικαστή, ο οποίος βρίσκεται σε πολυμήνη διαμάχη με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή.

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατάφερε να ορίσει νομικό εκπρόσωπο στη Βραζιλία μέχρι την προθεσμία που έληγε το βράδυ της Πέμπτης, προκαλώντας έτσι την αναστολή της λειτουργίας της.

Ο Μασκ υποστήριξε ότι ο ανώτατος δικαστής Αλεξάντρε ντε Μοράες προσπαθεί να επιβάλει αδικαιολόγητη λογοκρισία, ενώ ο δικαστής έχει επιμείνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

«Κλείνουν την #1 πηγή αλήθειας στη Βραζιλία», δήλωσε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο «X» την Παρασκευή.





Η απόφαση του δικαστή θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια για το «X» μιας από τις μεγαλύτερες αγορές του, σε μια στιγμή που ο Μασκ αντιμετωπίζει δυσκολίες με τα διαφημιστικά έσοδα της πλατφόρμας.

Το «X» παρέμεινε προσβάσιμο στη Βραζιλία μέχρι αργά την Παρασκευή, αν και κάποιοι Βραζιλιάνοι ανέφεραν σε άλλες πλατφόρμες ότι η πρόσβασή τους στο «X» είχε ήδη μπλοκαριστεί. Τρεις από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της χώρας δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση από τα μεσάνυχτα (06:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου UOL.

Η διαμάχη οδήγησε αυτή την εβδομάδα σε πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink στη Βραζιλία, η οποία ανήκει στην εταιρεία πυραύλων SpaceX του Μασκ.

Στην απόφασή του, ο Μοράες διέταξε την αναστολή της λειτουργίας του «X» στη Βραζιλία μέχρι να συμμορφωθεί με όλες τις σχετικές δικαστικές εντολές, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής προστίμων άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και του ορισμού τοπικού εκπροσώπου, όπως απαιτείται από τη βραζιλιάνικη νομοθεσία.

Ο Μοράες διέταξε επίσης την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Anatel να εφαρμόσει την εντολή αναστολής.

Για να κλείσει αποτελεσματικά το «X» στη Βραζιλία, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν να μεταφέρουν τη κίνηση του δικτύου, ενώ θα πρέπει επίσης να εμποδίσουν τους χρήστες του ιστότοπου να παρακάμπτουν την αναστολή κρύβοντας την τοποθεσία τους με τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων ή VPN.

Ο Μοράες διέταξε επίσης όπως όσοι συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο«X», μέσω VPN, τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 50.000 ρεάις (9.000 δολάρια) ημερησίως.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας μπορούν να ασκούν ευρείες εξουσίες και να λαμβάνουν μονομερώς αποφάσεις. Ωστόσο, στη διαμάχη για το «X», ο Μοράες έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 11 μελών του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρομπέρτο Μπαρόσο.

Η διαμάχη για το«X» έχει τις ρίζες της σε μια εντολή του Μοράες από τις αρχές του έτους, που απαιτούσε από την πλατφόρμα να μπλοκάρει λογαριασμούς που εμπλέκονται σε έρευνες για φερόμενη διασπορά παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους.

Ο Μασκ κατήγγειλε την εντολή ως λογοκρισία. Απάντησε κλείνοντας τα γραφεία της εταιρείας στη Βραζιλία, αλλά διασφάλισε ότι η πλατφόρμα θα παρέμενε διαθέσιμη στη χώρα.

Δήλωσε ότι η Starlink θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους Βραζιλιάνους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, δωρεάν «μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα».

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Starlink ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την απόφασή του για πάγωμα των τοπικών τραπεζικών λογαριασμών της, υποστηρίζοντας ότι έχει συμμορφωθεί με όλες τις δικαστικές εντολές. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επέμεινε ότι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα πρέπει να συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

«Μόνο επειδή κάποιος έχει πολλά χρήματα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραβιάζει» το νόμο, δήλωσε την Παρασκευή στο τοπικό ραδιόφωνο ο αριστερός ηγέτης.

Ο Μασκ χλεύασε τον Πρόεδρο ως το «σκυλάκι» του Μοράες σε ανάρτηση της Πέμπτης, στην οποία αποκάλεσε επίσης τον δικαστή «δικτάτορα».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ