Βασιλικός αετός πυροβολήθηκε θανάσιμα από θηροφύλακα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νορβηγία αφότου επιτέθηκε σε ένα νήπιο, έχοντας προηγουμένως επιτεθεί και σε αρκετούς άλλους ανθρώπους, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές αρχές.
Οι αρχές επικαλέστηκαν τη «μη φυσιολογική συμπεριφορά» του αρπακτικού, η οποία ίσως οφείλεται σε παράνομη εκτροφή του σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, αυτός ο βασιλικός αετός είχε πέσει πάνω σε ένα κοριτσάκι 20 μηνών που έπαιζε στο οικογενειακό αγρόκτημα στο 'Ορκλαντ, στην κεντρική Νορβηγία. Η μητέρα του κοριτσιού και ένας γείτονας δυσκολεύονταν να απωθήσουν το αρπακτικό προτού αυτό πυροβοληθεί από έναν θηροφύλακα. «Ο αετός εμφανίστηκε από το πουθενά και άρπαξε το μικρότερο κοριτσάκι μας, έπεσε καταπάνω του», είπε ο πατέρας του κοριτσιού, η οποία χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Μετά την επίθεση αυτή, τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετά παρόμοια περιστατικά που είχαν σημειωθεί πρόσφατα σε διάφορα μέρη της χώρας.
Ο ορνιθολόγος της Birdlife Norge (Νορβηγικής Ορνιθολογικής Εταιρίας) Αλβ Οταρ Φόλκεσταντ είχε μιλήσει για «μια εντελώς πρωτοφανή συμπεριφορά». «Δεν θα βρείτε τίποτα για το θέμα αυτό μέσα στη βιβλιογραφία», είχε δηλώσει σε νορβηγικό δίκτυο.
Ύστερα από εξέταση φωτογραφιών, η Νορβηγική Διεύθυνση για το Περιβάλλον κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι τρία περιστατικά οφείλονταν με βεβαιότητα στον ίδιο αετό, συμπεριλαμβανομένου αυτού με το κοριτσάκι
Κανείς από τους ανθρώπους που ήταν θύματα των επιθέσεων δεν τραυματίστηκε σοβαρά. «Είναι εντελώς πρωτόγνωρο να βλέπουμε τέτοιες συμπλοκές μεταξύ βασιλικών αετών και ανθρώπων, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σε αρκετά σημεία της Νορβηγίας τις τελευταίες εβδομάδες», επισήμανε αξιωματούχος της Διεύθυνσης, Σουσάζε Χάνσεν.
Μία εκδοχή των ερευνητών για την αλλόκοτη συμπεριφορά του βασιλικού αετού είναι πως άνθρωποι ίσως να τάιζαν τον αετό. Δεν έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα, αλλά η Χάνσεν σημείωσε ότι «αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με τη συμπεριφορά που βλέπουμε στα πτηνά που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά άλλη εκδοχή που να εξηγεί τη μη φυσιολογική συμπεριφορά του αετού», δήλωσε.
Στη Νορβηγία, απαγορεύεται η αιχμαλωσία ή η εκτροφή άγριων ζώων σε οικιακό περιβάλλον. Οι βασιλικοί αετοί ζουν σε ζευγάρια σε μια περιοχή που οικειοποιούνται και είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα αρπακτικά του βασιλείου μετά τους θαλασσαετούς.
Με πληροφορίες από The Guardian