Τρανς μοντέλο από τη Γεωργία δολοφονήθηκε μία μέρα μετά την ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Η 37 χρονη Kesaria Abramidze ήταν μία από τις πρώτες ανοιχτά τρανς δημόσιες φιγούρες της χώρας.

Article featured image
Article featured image

Ένα γνωστό τρανς μοντέλο από τη Γεωργία δολοφονήθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μία μέρα μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQ+) κοινότητας στη χώρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανέφερε ότι η 37χρονη Kesaria Abramidze βρέθηκε νεκρή από μαχαιριές στο διαμέρισμά της στα προάστια της Τιφλίδας την Τετάρτη (18/09).

Σύμφωνα με τον Guardian, τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, αργότερα, ότι ένας άνδρας συνελήφθη σε σχέση με το έγκλημα.

Η Abramidze ήταν μία από τις πρώτες ανοιχτά τρανς δημόσιες φιγούρες της χώρας.



Ο θάνατός της ήρθε λίγες ώρες μετά τη θέσπιση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας για τις «οικογενειακές αξίες και την προστασία των ανηλίκων», η οποία θα επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν εκδηλώσεις Pride και να λογοκρίνουν ταινίες και βιβλία.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο την Τρίτη (17/09) στην τρίτη και τελική του ανάγνωση, περιλαμβάνει απαγορεύσεις για γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και θεραπείες επαναπροσδιορισμού φύλου. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αρχικά εισήχθη από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο το καλοκαίρι, αντικατοπτρίζει νόμους που θεσπίστηκαν στη γειτονική Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά καταπιεστικών μέτρων κατά της LGBTQ+ κοινότητας την τελευταία δεκαετία.


Αν και το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της Abramidze παραμένει ασαφές, ο θάνατός της συνδέθηκε αμέσως από γεωργιανή κοινωνία με την κρατική εκστρατεία κατά των μειονοτήτων στη χώρα.

Υπό το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο αντι-φιλελεύθερη στάση, η χώρα έχει δει αύξηση της βίας κατά της LGBTQ+ κοινότητας.

Πέρυσι, εκατοντάδες αντίπαλοι των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων εισέβαλαν σε LGBTQ+ φεστιβάλ στην Τιφλίδα, αναγκάζοντας την εκδήλωση να ακυρωθεί. Φέτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν στην πρωτεύουσα προωθώντας τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» σε μια εκδήλωση που παρακολούθησε το κυβερνών κόμμα και η βαθιά συντηρητική και ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ρητορικής μίσους στην πολιτική και των εγκλημάτων μίσους» ανέφερε το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Τιφλίδα, σε δήλωσή του ως αντίδραση στη δολοφονία.

«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου χρησιμοποιεί επιθετικά ομοφοβική/τρανσφοβική γλώσσα και την καλλιεργεί με μέσα μαζικής προπαγάνδας», πρόσθεσε.



Την Τετάρτη (18/09), ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση της Γεωργίας να αποσύρει τον νόμο για τις «οικογενειακές αξίες», προειδοποιώντας ότι θα βλάψει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Η νομοθεσία θα «αυξήσει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό», ανέφερε στο X.

Μετά τον θάνατο της Abramidze, ο Michael Roth, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag στη Γερμανία και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, επανέλαβε αυτό το κάλεσμα. «Όσοι σπέρνουν μίσος θα θερίσουν βία. Η Kesaria Abramidze δολοφονήθηκε μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση του αντι-LGBTI νόμου από το γεωργιανό κοινοβούλιο», έγραψε στο X.

Η εισαγωγή του νόμου γίνεται μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τις οποίες πολλοί βλέπουν ως τεστ για το αν η Γεωργία, κάποτε ένα από τα πιο φιλοδυτικά πρώην σοβιετικά κράτη, θα απομακρυνθεί προς τη Ρωσία.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας, Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, αναμένεται να ασκήσει βέτο στον νόμο πριν τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και οι σύμμαχοί του έχουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να υπερβούν το βέτο της.

Νωρίτερα φέτος, το Γεωργιανό Όνειρο προώθησε επίσης τον διχαστικό νόμο περί «ξένης επιρροής», τον οποίο οι δυτικοί επικριτές θεωρούν αυταρχικό και εμπνευσμένο από τη Ρωσία, και που έχει παρεμποδίσει τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ