Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με απομακρυσμένο νησί
Το τεράστιο παγόβουνο, γνωστό ως A23a, αποκόπηκε από τον παγετώνα Filchner στην Ανταρκτική το 1986.
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025
2
λεπτά
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστός ως A23a, κατευθύνεται προς το απομακρυσμένο βρετανικό νησί Νότια Γεωργία, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των πιγκουίνων και των φωκιών που ζουν εκεί.
Το παγόβουνο, το οποίο αποκόπηκε από τον παγετώνα Filchner στην Ανταρκτική το 1986, έχει διανύσει μια μακρά διαδρομή, παραμένοντας παγιδευμένο για χρόνια στον ωκεανό, πριν αρχίσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, την τελευταία του πορεία προς τα θερμότερα νερά του νότου. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται 280 χιλιόμετρα μακριά από το νησί και υπάρχει κίνδυνος να προσαράξει, διαταράσσοντας την ευαίσθητη πανίδα της περιοχής.
Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή στη Νότια Γεωργία, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους.
Σε όλο τον κόσμο, μια ομάδα επιστημόνων, ναυτικών και ψαράδων παρακολουθεί με αγωνία δορυφορικές εικόνες ελέγχοντας τις καθημερινές κινήσεις αυτής της «βασίλισσας» των παγόβουνων.
Αυξανόμενος κίνδυνος και κλιματική αλλαγή
Οι θερμότερες θάλασσες λιώνουν σταδιακά τα τεράστια παγόβουνα, απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά και αλλάζοντας τη χημεία των ωκεανών. Επιστήμονες, όπως η Laura Taylor από τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα, μελετούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, εξετάζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το παγόβουνο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα.
Οι ναυτικοί που εργάζονται στην περιοχή αναφέρουν ότι τα παγόβουνα αποτελούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο και για την ασφάλεια των πλοίων. Η παρουσία του A23a, το οποίο εξακολουθεί να έχει μέγεθος περίπου όσο η Κορνουάλη, αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο την άγρια ζωή αλλά και τις δραστηριότητες αλιείας και έρευνας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι το παγόβουνο κάποτε είχε έκταση 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι σταδιακά διαλύεται, έχοντας πλέον έκταση περίπου 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Καθώς η Ανταρκτική γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένονται περισσότερα φαινόμενα αποκόλλησης τεράστιων παγόβουνων. Το A23a, ωστόσο, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη δυναμική του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται από αυτές τις γιγαντιαίες μάζες πάγου.
Η Νότια Γεωργία ετοιμάζεται για την άφιξη αυτού του «παγετώδους κολοσσού», ενώ οι ειδικοί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επιφυλακή για να διαχειριστούν τις συνέπειες αυτής της φυσικής απειλής.