Για όσα παιδιά έβλεπαν δυόμισι ώρες τηλεόραση την ημέρα τα ευρήματα ήταν ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι περνούσαν επιπλέον χρόνο στις συσκευές τους ήταν πιο πιθανό να βρίσκονται στο χαμηλότερο ένα τρίτο της τάξης τους, ακαδημαϊκά.
Αντίθετα, παιδιά που περνούσαν λιγότερο από μία ώρα στις οθόνες τους είχαν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες, υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
Η ερευνήτρια Μέγκαν Γκαθ είπε ότι υπήρχε μια «γραμμική σχέση» μεταξύ του χρόνου οθόνης και των ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων. Η ίδια εξήγησε: «Βρήκαμε μια γραμμική σχέση, επομένως όσο περισσότερο χρόνο τα παιδιά εκτέθηκαν στην οθόνη, τόσο χειρότερα τα πήγαν όσον αφορά τα αποτελέσματα, και αυτό ήταν πιο εμφανές στα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στην οθόνη».
Πόσο χρόνο πρέπει να περνά ένα παιδί μπροστά σε μία οθόνη;
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να έχουν καθόλου χρόνο οθόνης, ενώ τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και πέντε ετών θα πρέπει να έχουν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των παιδιών δύο ετών και το 95% των πεντάχρονων περνούν τελικά περισσότερο χρόνο από αυτόν μπροστά σε οθόνη.
ΠΗΓΗ: LIFO