Εικόνες από τη μαζική επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στην ισοπεδωμένη βόρεια Γάζα

«Είναι μια σημαντική και ιστορική στιγμή για τους Παλαιστινίους, γιατί είναι η πρώτη φορά από το 1948 που αυτοί που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους κατάφεραν να επιστρέψουν – παρά την καταστροφή και παρά τη γενοκτονία».

Article featured image
Article featured image

Ξεκίνησε σήμερα η επιστροφή Παλαιστίνιων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά από συμφωνία με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε ότι επιτρέπει σε εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους να γυρίσουν σπίτια τους σε αυτό το τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα στο πλαίσιο του ντιλ για απελευθέρωση των ομήρων.

«Η διέλευση των Παλαιστινίων εκτοπισμένων άρχισε κατά μήκος του δρόμου Αλ Ρασίντ, μέσω του δυτικού τμήματος του σημείου ελέγχου Νετσαρίμ προς την πόλη της Γάζας και προς το βόρειο τμήμα» δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

northgaza.png



Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί σήμερα να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, έπειτα από συμφωνία με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέσα στην εβδομάδα επιπλέον ομήρων, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεκάδες χιλιάδες» εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία, εμποδίστηκαν χθες από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να επιστρέψουν στις κοινότητές στον βορρά μέσω διέλευσης στον λεγόμενο διάδρομο Νετσαρίμ, που κόβει στα δυο τη μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή.



Το Ισραήλ δικαιολόγησε την άρνησή του να τους αφήσει να περάσουν επικαλούμενο το ότι δεν αφέθηκε ελεύθερη η 27χρονη άμαχη Αρμπέλ Γεχούντ και ότι δεν έχει λάβει κατάλογο με την κατάσταση των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, χθες βράδυ, οι υπηρεσίες του Νετανιάχου ανακοίνωσαν πως υπήρξε εν τέλει πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις: η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους τρεις ομήρους την Πέμπτη, ανάμεσά τους την Γεχούντ, και κατόπιν άλλους τρεις το Σάββατο.

Από την πλευρά της η Χαμάς κατηγόρησε νωρίτερα χθες το Ισραήλ πως «παραβιάζει» τη συμφωνία εμποδίζοντας την επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Τόσο η οργάνωση όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, επέκριναν έντονα την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ -που είχε ακουστεί και επί Μπάιντεν- για εγκατάσταση Παλαιστίνιων σε Αίγυπτο και Ιορδανία προκειμένου να «νοικοκυρευτεί» ο θύλακας.


«Παγίδα θανάτου»


Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Hani Mahmoud, ο οποίος μεταδίδει από την οδό αλ-Ρασίντ στη Γάζα γράφει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει στο κέντρο της βόρειας Γάζας, περπατώντας όλοι με τα πόδια, καθώς η οδός Σαλάχ αλ-Ντιν έχει οριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις μόνο για πεζούς.

«Ο διάδρομος της Νετσαρίμ, για την πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ, αντιπροσώπευε μια περιοχή ισοδύναμη με παγίδα θανάτου – ένα σύμβολο θανάτου, λύπης και αγωνίας. Καθώς εξαναγκάζονταν σε εκτοπισμό, έπρεπε να περάσουν από τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου του Ισραήλ. Κάποιοι συνελήφθησαν, κάποιοι βασανίστηκαν, κάποιοι αναγκάστηκαν να γδυθούν και να απογυμνωθούν από την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.

Η Νετσαρίμ, αυτή η περιοχή 6 χιλιομέτρων (4 μιλίων), δεν είναι απλά μια κενή έκταση γης. Ο ισραηλινός στρατός κυριολεκτικά κατέστρεψε κάθε κτήριο, κάθε δημόσια εγκατάσταση και ισοπέδωσε κάθε κομμάτι γης για να χτίσει τη στρατιωτική του βάση και να εγκαταστήσει το σύστημα παρακολούθησής του», γράφει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινά στρατεύματα «χάραξαν» αυτόν τον διάδρομο, ο οποίος ουσιαστικά έκοβε τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, «χτίζοντας εκεί βάσεις, καταλαμβάνοντας μη στρατιωτικές υποδομές και γκρεμίζοντας σπίτια».

northgaza436.1png.png



«Είναι μια σημαντική και ιστορική στιγμή για τους Παλαιστινίους, γιατί είναι η πρώτη φορά από το 1948 που αυτοί που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους κατάφεραν να επιστρέψουν – παρά την καταστροφή και παρά τη γενοκτονία», είπε o, επίσης, ανταποκριτής του Al Jazeera, Tamer al-Misshal.

northgaza436.png
Παλαιστίνιοι φεύγουν από ένα χωριό στη Γαλιλαία μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, κατά τη Νάκμπα.



Παρέθεσε τα λόγια ενός Παλαιστίνιου που επέστρεψε, ο οποίος είπε ότι θα στήσει μια σκηνή στο κατεστραμμένο σπίτι του, «που είναι πολύ καλύτερο από το να εκτοπίζεται βίαια από τη Γάζα».

Εικόνες από τη σημερινή επιστροφή των Παλαιστινίων:

gazare66.png


northgaza2.png


northgaza3.png


northgaza4.png


northgaza43.png


northgaza45png.png


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της πρότασης Τραμπ


Για τους Παλαιστίνιους, οποιαδήποτε προσπάθεια να τους διώξουν από τον τόπο τους παραπέμπει στη Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά), τους μαζικούς εκτοπισμούς που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι «θα οδηγήσουν σε ναυάγιο» την πρόταση του κ. Τραμπ «όπως ματαίωσαν όλα τα σχέδια εκτοπισμού (...) κατά τη διάρκεια δεκαετιών», είπε χθες ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο ένοπλο κίνημα, υπογράμμισε πως με τις δηλώσεις αυτές ενθαρρύνονται «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρότι αντίπαλος της Χαμάς, που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή και πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «οποιοδήποτε σχέδιο» εκτοπισμού του πληθυσμού του θυλάκου. «Λέμε στον Τραμπ και στον κόσμο όλο: δεν θα φύγουμε από την Παλαιστίνη ούτε από τη Γάζα ό,τι κι αν γίνει», είπε ο Ρασάντ αλ Νάζι, εκτοπισμένος από την πόλη της Γάζας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και το βασίλειο της Ιορδανίας –που φιλοξενεί κάπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες και απογόνους τους– όσο και η Αίγυπτος τόνισαν χθες πως απορρίπτουν «κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του προειδοποίησε εναντίον «αποπειρών με σκοπό να ξεριζωθούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους», που «δεν μπορεί» να χαρακτηριστεί τίποτε άλλο πέρα από «εθνική κάθαρση».


Δείτε live εικόνα:


Η συμφωνία εκεχειρίας


Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, της δεύτερης σε 15 μήνες πόλεμου, θα έχει διάρκεια 42 ημερών κι αναμένεται να επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι 33 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.904 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις.

Κατά τη δεύτερη ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμφωνίας, που τέθηκε σε ισχύ τη 19η Ιανουαρίου, αφέθηκαν ελεύθερες τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες προχθές με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου 200 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φάσης αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τους όρους της δεύτερης, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου, πριν από την τρίτη και πιο μακρά, που θα αφορά τον επαναπατρισμό των ομήρων που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο και την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ