Πέντε ακραία φασιστικές στιγμές του Ζαν Μαρί Λεπέν

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, Ζαν Μαρί Λεπέν. Θεωρείται «πατέρας» της γαλλικής ακροδεξιάς και πατέρας της (επίσης ακροδεξιάς) Μαρί Λεπέν.

Article featured image
Article featured image

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής, ο οποίος ηγήθηκε του κόμματος από το 1972 έως το 2011, όταν αυτό ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο, βρισκόταν σε μονάδα φροντίδας για αρκετές εβδομάδες και πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης «περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του», ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της.

Ο Λεπέν -που γεννήθηκε σε φτωχικές συνθήκες, γιος ενός ψαρά της Βρετάνης και μιας μοδίστρας- κατάφερε ομολογουμένως να ενώσει μια κατακερματισμένη ακροδεξιά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ηγούμενος του Εθνικού Μετώπου (1972–2011), το οποίο αντιπροσώπευε την κύρια ακροδεξιά αντιπολίτευση στη χώρα από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο ίδιος υπήρξε κατά τη διάρκεια του βίου του βαθιά εθνικιστής, ακροδεξιός, ρατσιστής και αντισημίτης, εκφράζοντας κατά καιρούς ακραίες μισανθρωπικές απόψεις για τους μετανάστες ή χαρακτηρίζοντας το ολοκαύτωμα «λεπτομέρεια της ιστορίας». Ο ίδιος καταδικάστηκε πολλές φορές για τις εμετικές και επικίνδυνες δηλώσεις του.


Πέντε ακραία φασιστικές στιγμές του Λεπέν


Ο 96χρονος Λεπέν τραγουδά με νεοναζί συγκρότημα στο σπίτι του

Πλάνα που κυκλοφόρησαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στα social media δείχνουν τον Λεπέν στο σπίτι του να τραγουδά μαζί με μέλη του Match Retour, ενός ακροδεξιού, νεοναζί ροκ συγκροτήματος. Στο κλιπ, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος φαίνεται να φορά ένα μπλουζάκι που δοξάζει τη νεολαία του Χίτλερ.

Το συγκρότημα Match Retour είναι γνωστό ότι συνδέεται με το διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο γνωστό ως «Blood and Honour» («Αίμα και Τιμή»), το οποίο αναδύθηκε από την ακροδεξιά μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1980. Τα μέλη του ζητούν βίαιη δράση για να διασφαλιστεί η «επιβίωση των ευρωπαϊκών φυλών».

Στο βίντεο, τα μέλη του γκρουπ τραγουδούν ένα ναπολεόντειο τραγούδι, το «Fanchon» και κάνουν αφιερώσεις στον ηλικιωμένο ηγέτη με ένα ειδικά γραμμένο κομμάτι που αναφέρεται συγκεκριμένα σε διαβόητα ομοφοβικά σχόλια που έκανε δημόσια το 1997.



«Ο κύριος Έμπολα μπορεί να λύσει το (μεταναστευτικό και δημογραφικό) πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες»

Το 2014, λίγες μέρες πριν επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Λεπέν πρότεινε ότι ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη.

Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε για «πρόκληση μίσους και εθνοτικών διακρίσεων» για παλιότερες δηλώσεις του όπου αποκαλούσε τους Ρομά «δυσώδη εξανθήματα». Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου στη Νίκαια είχε πει: «Έχετε κάποια προβλήματα, όπως φαίνεται, με μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια παρουσία ερεθιστική και ας την πούμε μυρωδάτη».


Λεπτομέρεια της ιστορίας οι θάλαμοι αερίων

Σε αρκετές δηλώσεις του αναπολούσε το ναζιστικό καθεστώς και το Ολοκαύτωμα. Το 2014 αναφερόμενος στον Γάλλο ηθοποιό Πατρίκ Μπρουέλ, εβραϊκής καταγωγής, δήλωσε, γελώντας: «Κοιτάξτε, μπορούμε να κάνουμε μια φουρνησιά την επόμενη φορά», υπαινισσόμενος ότι οι θάλαμοι αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούν να ξαναρχίσουν.

Είχε δηλώσει επίσης πως οι θάλαμοι αερίων όπως και το Ολοκαύτωμα ήταν μια απλή «λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενδεικτικό των φιλοναζιστικών του δηλώσεων ήταν και η άποψη που εξέφρασε πολλάκις ότι «η γερμανική κατοχή στη Γαλλία δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη».

Lepen.jpg
Ο Λεπέν με την κόρη του.



«Γενετική ανωμαλία» η ομοφυλοφιλία

Κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε δηλώσει ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «γενετική ανωμαλία», ενώ είχε πει ότι οι επιθέσεις κατά των ομοφυλόφιλων «γενικά προέρχονται από Μουσουλμάνους». Τον Μάρτιο του 2016, είχε δηλώσει σε ιστολόγιο: «Πιστεύω ότι η παιδοφιλία έχει τις ρίζες της (...) στον θαυμασμό για την ομοφυλοφιλία».

Τον Δεκέμβριο του 2016, είπε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι σαν το αλάτι στη σούπα: Αν δεν υπάρχει αρκετό, είναι κάπως άνοστη, αν υπάρχει πάρα πολύ, δεν πίνεται».


Πραγματοποίηση βασανιστηρίων στην Αλγερία

Ο Λεπέν συμμετείχε ενεργά στους αποικιακούς πολέμους της Γαλλίας, μπαίνοντας το 1953 στη διαβόητη Λεγεώνα των Ξένων και έναν χρόνο μετά μετατέθηκε στην Ινδοκίνα. Υπηρέτησε επίσης στην Αίγυπτο μετά την κρίση της διώρυγας του Σουέζ (1953) καθώς και ενάντια στον αγώνα του FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) για την αποδέσμευση της Αλγερίας από το γαλλικό ζυγό. Το 2000 κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τύπου για βασανισμούς πραγματικών μελών ή υπόπτων του FLN, με βάση ομιλία του στο κοινοβούλιο το 1957 και συνέντευξή του στο περιοδικό Combat το 1962 όπου δικαιολογούσε τη χρήση τους.

Eίπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Βασανίσαμε γιατί έπρεπε να γίνει. Όταν πιάνεις κάποιον που μόλις έβαλε 20 βόμβες που θα μπορούσαν να εκραγούν από λεπτό σε λεπτό και δεν θέλει να μιλήσει, πρέπει να χρησιμοποιήσεις εξαιρετικές μεθόδους για να τον κάνεις να μιλήσει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ