Η IHR επικαλείται την περίπτωση της Ζαχρά Εσμαϊλί, η οποία είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί το γείτονά της, υπάλληλο στο υπουργείο Πληροφοριών, αφού είχε μείνει έγκυος ως αποτέλεσμα βιασμού. Η γυναίκα αυτή κατηγορήθηκε ότι σκότωσε το 2007 το σύζυγό της, ο οποίος ήταν βίαιος σε βάρος της ίδιας και των παιδιών της. «Η οικογένεια του συζύγου επέμεινε να εφαρμοσθεί ο νόμος της ανταπόδοσης, με την πεθερά της να αναλαμβάνει προσωπικά την εκτέλεση το 2021. Ο δικηγόρος της αποκάλυψε στη συνέχεια ότι η Ζαχρά Εσμαϊλί υπέστη καρδιακή προσβολή όταν είδε μια ομάδα ανδρών να εκτελούνται μπροστά της. Εντούτοις απαγχόνισαν το άψυχο σώμα της», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
Μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις ήταν ο απαγχονισμός, τον Οκτώβριο 2014, της Ρεϊχανέ Τζαμπαρί, 26 ετών, η οποία κρίθηκε ένοχη για το φόνο ενός πρώην πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, είχε επιχειρήσει να της επιτεθεί σεξουαλικά. Η νεαρή γυναίκα δήλωσε ότι την υπέβαλαν σε βασανιστήρια για να της αποσπάσουν ομολογίες. Η οικογένεια του θύματος επέμεινε να εκτελεσθεί επειδή υποστήριζε πως ενήργησε ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα. Η περίπτωσή της έγινε το θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Επτά χειμώνες στην Τεχεράνη», που παρουσιάσθηκε το 2023 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.
Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκφράζουν εν γένει την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στο Ιράν, υποψιαζόμενοι ότι οι ισλαμικές αρχές χρησιμοποιούν την εσχάτη των ποινών για να ενσταλάξουν το φόβο στην κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του 2022-2023.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ