Η ιστορία του νερόμυλου της κοινότητας Νικόκλεια που σταμάτησε να λειτουργεί από το 1952

Μετά από 15 χρόνια προσπαθειών ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του.

Article featured image
Article featured image

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιστορικού νερόμυλου της Νικόκλειας μετά από 15 χρόνια προσπάθειας, που σύμφωνα με την Κοινοτάρχη Νικόκλειας Βασιλική Κανάρη, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2025.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κανάρη, σε σημερινή σύσκεψη στο Κ.Σ. Νικόκλειας το θέμα της αποκατάστασης του νερόμυλου συζητήθηκε εκτενώς, στην παρουσία του επιτυχόντα εργολάβου στον οποίο κατακυρώθηκε η προσφορά αλλά και λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αφού ο νερόμυλος αποτελεί μνημείο.

Οι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρόσθεσε, ενημερώθηκαν για τις εργασίες της αναστήλωσης του ώστε να μην καταστραφεί. Επιτυχών προσφοροδότης, είπε η Κοινοτάρχης, είναι η εταιρεία Nakheel Constructions Ltd ενώ το κόστος των εργασιών της αναστήλωσης ανέρχεται σε περίπου 220 χιλ. ευρώ. Λόγω του κόστους του έργου, η κοινοτική αρχή ανέμενε την αποκατάσταση του νερόμυλου αρκετό καιρό και η υλοποίηση του ξεκίνησε μετά την εξασφάλιση του κονδυλίου από την Επαρχιακή Διοίκηση με στόχο την υλοποίηση του, είπε η κ. Κανάρη.

Ανέφερε ακόμη πως ο μύλος παρουσίαζε πρόβλημα διαφορικής καθίζησης και λόγω έλλειψης απορροής των όμβριων υδάτων έχει επηρεαστεί σοβαρά η στατικότητα της καμάρας.

Είπε ότι εκτός των ομβρίων υδάτων, σωλήνες του αρδευτικού κοντά στην μία πλευρά της βάσης της καμάρας φαίνεται ότι επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

1-DSC_0138.jpg


Η ιστορία του νερόμυλου

Αναφερόμενη στο ιστορικό του νερόμυλου η κ. Κανάρη είπε πως ο νερόμυλος της Νικόκλειας ή άλλως ο νερόμυλος του Χάποταμου κτίστηκε από τους μοναχούς του Μοναστηριού του Χάποταμου γύρω στο 1768, εντός τεμαχίων δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, μεταγενέστερα τα τεμάχια αγοράστηκαν από την Συνεργατική και ο νερόμυλος σήμερα είναι ιδιοκτησία ιδιωτών, αλλά και της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, πρόσθεσε.

3-PA070284.jpg



Είπε ακόμη ότι ο μηχανισμός του νερόμυλου αποτελείτο από δύο μέρη, το κινητό που το αποτελούσαν η φτερωτή και τα εξαρτήματα της, και το αλεστικό μέρος που περιλάμβανε τις μυλόπετρες και τα εξαρτήματα λειτουργίας.

2-P2260181.jpg



Η αλεστική ικανότητα έφτανε τις 50- 60 οκάδες την ώρα ενώ το 1952 ήταν η τελευταία χρονιά που δούλεψε ο νερόμυλος. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αχρηστία και εγκατάλειψη, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΓΚ) 



*Φωτογραφίες από την επίσημη σελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου της Νικόκλειας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ