Πώς το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ιταλία συνδέεται με την Κύπρο

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από το λογισμικό που φαίνεται να χρησιμοποιείτο στα πλαίσια συμφωνίας με την κυβέρνηση της Μελόνι, μολύνθηκαν 7 πολίτες (αναμεσά τους και δημοσιογράφοι).

Article featured image
Article featured image

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση περί στοχοποίησης δημοσιογράφων και ακτιβιστών από κακόβουλο λογισμικό της Paragon Solutions μέσω WhatsApp. Η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας της με την Ιταλία, όπου είχε πελάτες δύο κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Guardian.

Εκτός από την Ιταλία, στόχοι παρακολούθησης μέσω Graphite εμφανίζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τον Francesco Cancellato, αρχισυντάκτη της ερευνητικής ιστοσελίδας Fanpage που είναι επικριτική στην κυβέρνηση Μελόνι και έχει δημοσιοποιήσει έρευνες για την πολιτική της στο Μεταναστευτικό. Ο Κανσελάτο ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε πως το κινητό του είχε μολυνθεί και ακολούθησαν δύο ακόμη επιβεβαιωμένα θύματα, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Μεταναστευτικό.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό.

Η δράση του Graphite

Πρόκειται για μία τεχνολογία που ονομάζεται ως «zero-click», όπως αναφέρει η Corriere della Serra.

Ουσιαστικά το θύμα δεν χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε για να ενεργοποιήσει την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, από το Graphite της Paragon Solutions, το οποίο έχει «μολύνει» τουλάχιστον 7 Ιταλούς (ανάμεσά τους και δημοσιογράφους).

Το WhatsApp έχει δηλώσει ότι οι στόχοι προστέθηκαν σε ομάδες συνομιλίας και τους εστάλησαν κακόβουλα αρχεία PDF. Δεν χρειάστηκε να κάνουν κλικ σε τίποτα για να μολυνθούν, καθώς αυτό συνέβη αυτόματα.

Η εταιρεία φέρεται να έχει πουλήσει το λογισμικό σε διάφορα κράτη, αλλά με τη δέσμευση να περιορίσουν την παρακολούθηση και να αποκλείσουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Μεταξύ των αγοραστών του λογισμικού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και απροσδιόριστα «συμμαχικά κράτη», όπως δήλωσε η ίδια η ισραηλινή εταιρεία.

Την Τετάρτη, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι επτά Ιταλοί πολίτες είχαν πέσει θύματα κυβερνοεπίθεσης μέσω spyware που διαδόθηκε μέσω του WhatsApp, με την κυβέρνηση Μελόνι να αρνείται ότι υπήρξε ανάμιξη και μάλιστα να αποκλείει ότι τα θύματα «έχουν υποβληθεί σε έλεγχο από τις μυστικές υπηρεσίες». Έπειτα, οι εν λόγω χρήστες ενημερώθηκαν απευθείας από την εταιρεία.

Νέες λεπτομέρειες

Η Guardian να προσθέσει νέες λεπτομέρειες στην υπόθεση που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ιταλική κυβέρνηση. Η Paragon Solutions φέρεται να επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι διέκοψε όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Ιταλία, έχοντας αναστείλει ήδη τη μεταξύ τους συμφωνία από την περασμένη Παρασκευή. Πάντως, όπως σημειώνει η Corriere della Sera, δεν διευκρινίστηκε τι είδους συμβόλαιο είχε με την ιταλική κυβέρνηση και φυσικά με ποιους υψηλά ιστάμενους συνομιλούσε.

Οι πελάτες της Paragon Solutions στη γειτονική χώρα ήταν «μία υπηρεσία της αστυνομίας και ένας οργανισμός πληροφοριών», αναφέρει η ισραηλινή Haaretz προσθέτοντας ότι η εταιρεία διέκοψε την πρόσβαση και των δύο εταιρειών στο Graphite.

Έρευνα για το WhatsApp στην Ελλάδα

«H Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοινώνει ότι κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών τoυ WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.


Με πληροφορίες από Documento.gr/Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ