Από τον επόμενο μήνα, η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων από τη Γαλλία αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχωρά σε υπερδιπλασιασμό του «φόρου αλληλεγγύης» στις πτήσεις.
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση του φόρου είναι δίκαιη τόσο για οικολογικούς όσο και για δημοσιονομικούς λόγους, ωστόσο επικριτές τονίζουν ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μετακυλήσουν το κόστος στους επιβάτες, ενώ η Air France εκτιμά ότι η αύξηση θα της κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο ανάκαμψης από τις απώλειες της πανδημίας. Παράλληλα, η Ryanair έχει απειλήσει με μείωση των πτήσεων από και προς τα γαλλικά αεροδρόμια.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2025, τον οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού επέβαλε μέσω διαδικασίας «παράκαμψης» του κοινοβουλίου, χωρίς ψηφοφορία.
Συγκεκριμένα, ο φόρος για τις πτήσεις εντός Γαλλίας ή της Ευρώπης στην οικονομική θέση θα αυξηθεί από 2,63 ευρώ σε 7,40 ευρώ, για τις μεσαίων αποστάσεων πτήσεις στα 15 ευρώ και για τις μακρινών αποστάσεων (άνω των 5.500 χλμ.) στα 40 ευρώ. Στα εισιτήρια πρώτης θέσης και διακεκριμένης θέσης, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ για τις σύντομες διαδρομές, στα 80 ευρώ για τις μεσαίες και στα 120 ευρώ για τις μακρινές. Ιδιωτικά τζετ θα επιβαρυνθούν με φόρο από 220 έως 2.100 ευρώ. Οι πτήσεις προς την Κορσική και τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας εξαιρούνται από την αύξηση του φόρου.
Η νέα φορολόγηση, γνωστή και ως «φόρος αεροπορικού εισιτηρίου αλληλεγγύης» ή «φόρος Σιράκ», αναμένεται να αποφέρει έσοδα σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Ο συγκεκριμένος φόρος εισήχθη το 2006 από τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ για τη χρηματοδότηση διεθνών προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.