Είναι οι άνδρες πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες; Η επιστήμη απαντά

Τι δείχνουν σχετικές έρευνες.

Article featured image
Article featured image

Από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν τις μελέτες, είναι: «Ποιοι είναι πιο ρομαντικοί, οι άνδρες ή οι γυναίκες;».

Σύμφωνα με τον Τζάστιν Γκαρσία, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνσεϊ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ υπάρχει η τάση οι άνδρες να είναι εκείνοι που σχεδιάζουν τα ραντεβού, πληρώνουν τον λογαριασμό, αγοράζουν λουλούδια και τραβούν την καρέκλα για τη συνοδό τους.

Αν και οι αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί προς μια πιο ισότιμη προσέγγιση στις σχέσεις, παραμένουν έντονα τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως πιο ρομαντικούς, επειδή αυτό αναμένεται από αυτούς.



Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνα του 1989 που ανέπτυξε την κλίμακα «ρομαντικών πεποιθήσεων», διαπίστωσε ότι οι άνδρες τείνουν να πιστεύουν περισσότερο σε ρομαντικές ιδέες, όπως ο έρωτας με την πρώτη ματιά και η ύπαρξη ενός «μοναδικού συντρόφου» για κάθε άνθρωπο.

Ακόμη, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι:

*Οι άνδρες συχνά εκδηλώνουν πρώτοι την αγάπη τους σε μια σχέση.

*Υποφέρουν περισσότερο από έναν χωρισμό.

*Επενδύουν σημαντικά στην ανάπτυξη μιας ρομαντικής σχέσης, καθώς στηρίζονται περισσότερο στον/στη σύντροφό τους για συναισθηματική υποστήριξη.

Αντίθετα, οι γυναίκες τείνουν να επενδύουν περισσότερο στη διατήρηση μιας σχέσης, μέσω της επικοινωνίας και της αναζήτησης κοινωνικής στήριξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι πιο ρομαντικές με την κλασική έννοια.

Αν και υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που άνδρες και γυναίκες προσεγγίζουν τις σχέσεις, οι έρευνες δείχνουν ότι και τα δύο φύλα επιδιώκουν τα ίδια πράγματα από έναν σύντροφο.

Όπως αναφέρει ο Πολ Ίστγουικ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, άνδρες και γυναίκες αναζητούν σύντροφο που:

*Θα τους στηρίζει στις δύσκολες στιγμές.

*Θα μοιράζεται τις επιτυχίες τους.

*Θα τους κάνει να γελούν και να νιώθουν ασφαλείς.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δύο φύλα διαφέρουν στο πόσο νοιάζονται για αυτά τα στοιχεία», καταλήγει ο Ίστγουικ.


Με πληροφορίες από Washington Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ