Ακόμη και μετά από 5.000 χρόνια μέσα σε σαρκοφάγο, οι μούμιες από την αρχαία Αίγυπτο εξακολουθούν να μυρίζουν αρκετά ευχάριστα, ανακάλυψαν επιστήμονες.
Ερευνητές που εξέτασαν εννέα μούμιες διαπίστωσαν ότι, αν και υπήρχε κάποια διαφορά στην ένταση των οσμών, όλες μπορούσαν να περιγραφούν ως «ξυλώδεις», «πικάντικες» και «γλυκές».
Οι ερευνητές λένε ότι η χημική αναδημιουργία της σύνθεσης αυτών των μυρωδιών θα επιτρέψει σε άλλους να βιώσουν τη μυρωδιά μιας μούμιας - και να βοηθήσει στην ανίχνευση τυχόν σήψης των σωμάτων στο εσωτερικό.
«Θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία που είχαμε μυρίζοντας τα μουμιοποιημένα σώματα, οπότε αναδημιουργούμε τη μυρωδιά για να παρουσιαστεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο», δήλωσε η ερευνήτρια Σεσίλια Μπεμπίμπρε στο BBC Radio 4.
Κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι περιέβαλλαν το σώμα με ευχάριστες μυρωδιές, καθώς αποτελούσε σημαντικό μέρος της προετοιμασίας του πνεύματος για το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή.
Ως αποτέλεσμα, οι φαραώ και τα μέλη της αριστοκρατίας αλείφονταν με έλαια, κεριά και βάλσαμα κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης.
«Στις ταινίες και τα βιβλία, βλέπουμε ότι όσοι μυρίζουν μουμιοποιημένα σώματα παθαίνουν φρικτά πράγματα», είπε η Δρ. Μπεμπίμπρε. «Μας εξέπληξε το πόσο ευχάριστη ήταν η μυρωδιά».
Οι συγγραφείς της ακαδημαϊκής μελέτης, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Journal of the American Chemical Society, έπρεπε να συλλέξουν τη μυρωδιά από το εσωτερικό της σαρκοφάγου χωρίς να παρέμβουν στη μούμια.
Οι ερευνητές, από το UCL και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, το κατάφεραν εισάγοντας έναν λεπτό σωλήνα, ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τη μυρωδιά χωρίς να πάρουν φυσικά δείγματα.
Η Δρ. Μπεμπίμπρε εξήγησε ότι οι επιστήμονες της πολιτιστικής κληρονομιάς προσπαθούν πάντα να βρουν "μη καταστροφικούς" τρόπους για να ανακαλύψουν νέες πληροφορίες.
Οι επισκέπτες που θα μυρίσουν αυτές τις οσμές στα μουσεία θα μπορέσουν να βιώσουν την αρχαία Αίγυπτο και τη διαδικασία της μουμιοποίησης από μια εντελώς διαφορετική οπτική.
Η Άλι Λουκς, επόπτρια αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η οποία έγραψε τη διδακτορική της διατριβή για την πολιτική της οσμής, χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία «πραγματικά καινοτόμο» τρόπο επικοινωνίας της ιστορίας.
«Η ενεργοποίηση της όσφρησης προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική και σωματική αντίδραση», δήλωσε στο BBC.
«Γνωρίζουμε ότι οι μυρωδιές ήταν απαραίτητες για τις κοινωνικές, θρησκευτικές και προσωπικές πρακτικές στην αρχαία Αίγυπτο», πρόσθεσε.
Ο Ματίγια Στρλιτς, άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε στο Associated Press ότι οι οσμές μπορεί ακόμη και να υποδηλώνουν την κοινωνική τάξη μιας μούμιας.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες συλλογές μουσείων», σημείωσε.
Εκτός από την παροχή μιας νέας αισθητηριακής εμπειρίας στους επισκέπτες, η ανακάλυψη αποτελεί επίσης μια πιθανή εξέλιξη για τους συντηρητές μουμιών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία για να διαχωρίσουν τις διαφορετικές μυρωδιές που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν το άρωμα της σαρκοφάγου.
Βρήκαν οσμές που σχετίζονται με τη διάσπαση ζωικών λιπών που χρησιμοποιούνταν κατά τη διαδικασία ταρίχευσης, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει την αρχή της αποσύνθεσης του σώματος.
Χάρη σε αυτά τα ευρήματα, θα είναι πλέον δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση για τη συντήρηση των μουμιών, προσδιορίζοντας τον βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης και περιτύλιξης των σωμάτων, αναφέρεται στη μελέτη.
«Αυτό είναι χρήσιμο για τους συντηρητές που φροντίζουν αυτή τη συλλογή, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει ανέπαφη στις επόμενες γενιές», τόνισε η Δρ. Μπεμπίμπρε.
Με πληροφορίες του BBC News